Reprodukcija ovaca

Svakakve eksperimente radim sa hranom i neke ne objavim da me ne bi krivo shvatili.
Međutim, da bi rezultat eksperimenta imao status znanstvene istine mora se potvrditi u ponovljenim eksperimentima na drugom mjestu i što je jako bitno , na velikom uzorku.Na taj način se eliminiraju sve slučajnosti i dobiva potvrda da se radi o pravilu , a ne slučaju.
Svi koji eksperimentiramo, za neke ljude smo čudaci, ali bez onih koji su spremni na eksperimente i "izmišljanja" još bi smo živjeli u špiljama. Ako je to nekome smiješno, ja zbog toga sigurno neću prestati sa eksperimentima.
 
to sto mi nesto probamo u nasim stadima bilo sa hranom ili ukrstanjem su samo obicne gluposti i gubljenje vremena i nemaju nikakve veze sa naukom.jedino gde mi imamo nekog uticaja je u odabiru rase spram naseg lokalnog trzista u kome poslujemo i snizavanju troskova hrane
 
Ne mogu prihvatiti da je glupost ako sam načinom ishrane i pripusta dobi da jedna ovca othrani 6 janjadi u dvije godine.Pritom sam koristio skuplju hranu, ali dobiveni rezultat je opravdao ulaganje. Da to nisam probao ne bi znao da je moguće.
 
drage kolege hrana je kljuc uspeha,hrana je 70% od rezultata,ovca mora ima dovoljno hrane dali je to pasa ili prihrana neigra ulogu,danas postoje jeftine ishrane koje se kombinuju za dobar rezultat,silaza,senaza,cicoko su jeftina hranila a dobra,uz hranu,genetiku,trud mora biti rezultata
 
strile , to sto si ovcu dobro hranio a za uzvrat je ona iskoristila svoj potencijal nije eksperiment nego pravilo
 
Na žalost u našim uvjetima je to eksperiment. Mogao bih reći da na ovim prostorima nemamo "kulturu hranjenja stoke". Pod tim podrazumijevam uz pomoć potpuno pravilne ishrane , iskorištavanje punog genetskog potencijala stada.
Je , reći će netko, to piše u knjigama, ali ne piše kako se improvizira sa raznim vrstama tehnološkog otpada iz sjemenarske proizvodnje, silosa i sušara, proizvodnje "smokija" kokica i slično.
Nadalje, neće sa svakom rasom biti isto, postoji opasnost od poremećaja metabolizma u slučaju prejake hrane ili preobilne.
Ipak je sve skupa eksperiment.
 
strile kolega ja se nebih slozio u potpunosti,zna se kada ovci koliko treba i u kom periodu,proteinska hrana u mom radu je samo kada doji,zrnasta hrana pre pripusta ovna i posle mrke nekih mesec dana su bitni,ovo izmedju je kombinovanje sa razlicitim mogucim hranivim sretstvima ali ta sretsva nesmeju da mankaju da se vizuelno vidi na ovcama odnosno ovca mora odrzavati kondiciju,takodjer se nezavaravajte ako mislite da se ovci samo baci i ode,neko moje misljenje je da se ovcama takodjer praktikuje isti termin u ishrani nekim danima vece kolicine a nekim manje da bih se odrzalo na nekom maksimalnom nivou,jos stojim iza toga da kada ovci ostane nesto malo u jaslama tada je dosta zasto ja kazem ovo zato sto ima grla koja su razlicita gde nekoj ovci treba vise a nekoj manje da se najede,neka je halapljiva a neka ne,o ovome se moze voditi diskusija koliko hocemo ali propis stada coban propisuje jer je sa njima i nadgleda i prati
 
Pozdravljam diskutate, temu i razmjenu misljenja (uz malo vise tolerancije i uvazavanja). Perporuka, slusajte i gledajte uspjesne u ovom poslu, i citajte struku. "Arhitektura" ovce nije, dizajniranje, pravljenje i izbacivanje sa trake novog automobila svake druge godine. Lijep pozdrav uz cestitke svim koji slave danasnji praznik Cestit Bozic.
 
Nazad
Vrh