Treba mi savet. Želim da registrujem poljoprivredno gazdinstvo da bih imala pravo da prodajem proizvode svojih životinja na pijaci. Jedan od uslova za registraciju je imati minimum pola hektara zemlje, u vlasništvu ili uzetu u zakup, ali ja nemam zemlje uopšte, nije mi ni potrebna, hranu za svoje životinje uglavnom kupujemo. Da li postoji način da ipak registrujem gazdinstvo?
У Регистар се уписује пољопривредно газдинство са најмање 0,5 хектара пољопривредног земљишта на територији Републике Србије, на коме привредно друштво, земљорадничка задруга, друго правно лице као што је установа, школа, манастир, црква и друга организација (у даљем тексту: правно лице), предузетник и пољопривредник - физичко лице, обављају пољопривредну производњу.
У Регистар се може уписати и пољопривредно газдинство са мање од 0,5 хектара пољопривредног земљишта, односно друго земљиште или грађевинска целина на коме лице из 1. става овог члана обавља сточарску, виноградарску или повртарску производњу (стакленици и пластеници), односно обавља друге облике пољопривредне производње (узгој рибе, гајење печурака, пужева, пчела и др.).
Овај други пасус иде теби у корист и говори да је довољна и грађевинска целина на којој узгајаш стоку да би регистровала газдинство. Барем је такво моје тумачење.
- - - - - - - - - -
Ја имам једно питање, ја и два моја пријатеља планирамо да заједнички купимо 55 ари и да посадимо малине на тој површини. Интересује ме да ли можемо да региструјемо пољопривредно газдинство на име једног од нас, обзиром да нисмо у сродству нити станујемо на истим адресама, а не можемо да оснујемо посебна газдинства јер појединачно би поседовали само трећину парцела, а то је мање о потребних 0,5 хектара колики је минимум за воће.