Redukovana obrada

Gruber i razrivač tipa horš nije ista mašina .


Ja sam govorio o čoveku koji je od mašina za osnovnu obradu imao samo horš.Nije sad prodao razrivač ,nego je kupio i plug.Znači ja mislim da se osnovna obrada dugoročno može obavljati isključivo plugom (što nije uvek najbolja opcija),ali nemože dugoročno isključivo razrivačem(što je često loša opcija).Kombinacija je sigurno najbolja ali i najskuplja.

Razdvojio sam tvoj post na dva dela.

U prvom delu gresis jer je gruber nemacki naziv za istu prikljucnu masinu koja se kod nas zove razrivac.

U drugom delu svog teksta si u pravu. Mi koristimo i podrivac i gruber i plug. Sojista i strnjista radimo iskljucivo sa gruberom i po potrebi sa podrivacem, sve do trenutka kada ne postane previse blatnjavo. Posle nastavljamo iskljucivo sa plugom. Kukuruzista iskljucivo oremo. Ne kazem da ne moze da se uradi kukuruziste sa Horschom ali ja ne mogu. Razlog je jednostavan, nemam dovoljno jak traktor koji bi na dubinu od 25+ cm mogao da vuce tom brzinom kojom moze da se odradi kukuruziste. Probao sam u lakoj zemlji gde mi se brzina priliblizava magicnoj brzini od 12+ km/h i dosta dobro se uradi ali i tamo mi ipak fale konji.

Probacu da nadjem sliku kukuruzista uradjenog sa gruberom.

- - - - - - - - - -

Nasao sam slike. Prva slika je u jesen uradjena sa gruberom a druga slika u pripremi u prolece. Obratite paznju na drvo na drugom kraju njive po kom se vidi da je ista parcela.

r92z38.jpg




n1f149.jpg



Kao sto se vidi u jesen je bilo dosta zetvenih ostataka ali je dosta toga nestalo preko zime. Nije bilo problema ni prilikom prvog prolaska sa setvospremacem i vidi se da posle tog prvog prolaza uopste vise ne predstavljaju problem zetveni ostaci. Posle drugog prolaska se jedva videlo da je tu bio kukuruz koji nije bio oran.
 
Jaoo kad vidim to čapurje napolje najezim se.....meni to grozno izgleda.Ovo bez sejalice sa diskom tesko da se.poseje .?
 
Meni se čini Cici da to nisu ista dva drveta,kanda je ovo drugo sa manje lišća!A možda si samo zabo slično drvo da pomislimo kako je ista njiva.Šta se sve dosete ovi banaćani,bogo moj!
 
Ma to je fotošop! Nije tvoja zemlja za razrivač,a i prinosi su ti mali,samo ne priznaješ!Kupio si Horša,sad ti je bruka baciti ga u staro gvožđe,jelda,priznaj :osmeh:
 
Ja sam 2 parcele na kojima je kukuruz skinut u septembru za silazu zrna odradio gruberom. Od zetve do sad, kraja oktobra su stajale nedirane. Ne izgled i nije nesto tj slicno kao sa Cicijeve prve slike ali se solidno posejalo s obzirom da je sejano u frisko ... redukovanu obradu za prolecne kulture nisam jos probao primeniti ali za pesnicu redovno zadnjih 30 godina tanjiranje ili uz njega kasnije i gruberisanje. Planirao sam na 1 njivi strnista psenice pola oranje pola gruberisanje na malo vecu dubinu (dokle bude moglo sa krilcima jer ne planiram da ih skidam-posao) za kukuruz uraditi pa pratiti a sad je samo pitanje da li ce uopste moci da se ugrabi vreme da gruber udje u njivu.
evo i jednog snimka sa tanjiranja, 2 prohod na popaljenom :osmeh::osmeh:
 
Ovdje su na predavanjima stalno pricali da ti zetveni ostaci kukuruza koji ostanu zimi glavni uzrok svih nametnika koji poslije prave stetu novom zelenom kukuruzu , sta sa tim crvenilom(koje kod nas jos nije stiglo) i ostalih sto ku** koji se javljaju a koji jeb*** okolo ove koji ce imati kukuruz.
 
Na gruberu imam samo 7 radnih tela na 3m, koplje je sirine 10cm.
Sta mislite, da li je to retko? Mozda bih trebao dodati ona krila kao na podrivacima.
Planirao sam sad gruberom umesto pluga, au prolece kada lepo prosusi, da predjem vucnom tanjiracom ( kako bih barem koliko koliko unistio korove ) pa predjem pred setvu spremacem....
Sta mislite da li pije vodu?
 
moj je sirine 2,2m.Ima sedam radnih organa sa sirinom od 14cm.Kag je vlazno kao sad ne razbuca dovoljno prostor izmedju radnih organa.Po meni nista dobro neces odraditi.E ako stavis i ona siroka krila onda bi to bila neka druga prica.
 
Nazad
Vrh