Redukovana obrada

Ne treba dva prohoda sa vucnom za ovu masinu. Ja ako prodjem dva puta vucnom, sta ce mi ovo. Mogu sejalicom samo. A o RD isto dosta razmisljam, ali mi se sve cini da mnogo iskoriscava traktor, a i sporo ide. Treba ici 7-8km, pitanje da li i toliko.
Bobo, ova kratka tanjiraca, ti mozda deluje smesno, ali covek seje sa njom, direktno, bez ikakvih prethodnih obrada, licno sam video, svonim ocima. Doduse, na kukuruzistu, trebalo bi pre toga nefim proci.

Ova sa snimka i jeste smijesna, prava kratka tanjuraca je bar duplo teza od ove sa snimka, ram i nosaci doskova su jaci kud i kamo. Prava kratka tanjuraca je pravi prikljucak za ugaranje strnista i kod vas za pripremu za sjetvu psenice. Da li moze iz jednog prohoda uraditi dobar posao tu nisam mjerodavan jer nisam nikad radio s takvim prikljuckom nit sam ga vidio u radu u zivo a i ne poznam vasu zemlju ali cujem sta ljudi pricaju i koliko se po internetu moze vidjeti da je to prava stvar. Kosta ali i vrijedi.

Hteo bih da cujem jos necije misljanje za ove masine.
Ali za nosene, posto mi one vise odgovaraju cenovno, a i zbog okretanja na uvratinama.
Neko je bese postavljao slike krakte tanjirace Agromasz, ali nisu Spajici, nego neko drugi, vukao je sa Masseyem, pa ako neko zna gde su te slike i komentari, neka napise. Radjena je kukuruzovina, pa su postavljane slike na forum.

u italiji se trkatori od 100KS ukake sa 2 brazde. :osmeh:
130ks i vjerujem da je ovo 16 coli plug. mada i duboko dere.

Koliko gledam da Nizozemci sve zivo oru i da se u oranju nikad brazda ne sipa. Malo koji video na youtubeu ima sa sjetvospremacem, sve freze, rotodrljace, "stijalice" i slicni prikljucci. Koliko je yutube mjerodavan, Francuzi puno vise koriste sjetvospremace od Nizozemaca.

Gledao na svoje oci u sjevernoj Italiji kako caterpillar gusjenicar od 300+ks vuce 4 glave plug i jedva ide. Za psenicu je tad orao 40cm duboko, gadno za gledati sta rade. Posebna vrsta ljudi...

Većinski Holandjani su u pijesku pogotovo polderi ali svakih par godina oru 50 cm i dublje da vrate ono malo gline na površinu . Možda do Belgije da ima teže zemlje.

Nisam bio pa ne znam a vecina clipova i jeste snimana u polderima. Ono sto na youtubeu vidim da je u polderima "vjecito blato" kad se ore i da se brazde ne sipaju. Sipa se samo kad rigolaju i vracaju plodno tlo gore al u normalnom radu, slabo.

Poljaci imaju izrazito lako zemljiste i kod njih moze i IMT sijacica ici u NO-TILL rezimu ako se dobro nategnu federi na ulagacima ;)

Mali doprinos temi. Današnji posao.
12921862_10206447066356290_1778342966_o.jpg
12941022_10206447066916304_824507956_o.jpg
12953256_10206447067236312_88919545_o.jpg
12935171_10206447066596296_1350184605_n.jpg

12946800_10206447075116509_833183938_o.jpg
12952750_10206447067476318_497543592_o.jpg

Posto cu ove godine barem na pola povrsine za prolece ubaciti gruber, a izbaciti plug iz upotrebe. Hteo bih da cujem savete iskusnijih kolega.
Da li sredinom septembra prskati totalom, ili proci gruberom sa sirokim motikama, kako bi se unistili korovi?
Sve parcele su jednom potanjirane, ali bas ima korova na nekim parcelama.
Umesto oranja ce ici gruber na 25-30cm.

Ja bih takodje odradio totalom. Mada mi se svidja sto pisao cicimoric u temi Kukuruz 2016, kako je odradio gruberom I unistavanje korova I obradu za kukuruz, ako uspem da kupim ili od nekog da pozajmim isprobacu aledece godine sigurno.
A planiram da platim prijatelju da mi podrije jednu parcelu na 60cm za kukuruz. Imam nedaleko odatle jos jednu u zakupu pa hocu da ispratim razliku izmedju oranja I podrivanja a sve ostalo da se odradi isto. Da li posle podrivanja odraditi tanjiracom ili nekom drugom masinom ili samo ostaviti tako do proleca ??

Ово изгледа екстра...

- - - - - - - - - -

Све се више премишљам о мењању класичне за ту кратку тањирачу. Лак је и ћаћа спомињао њих како раде јер је гледао неку емисију о њима...сад само још да ћаћа пресече и одлучи да одреши кесу...

Ово изгледа екстра...

- - - - - - - - - -

Све се више премишљам о мењању класичне за ту кратку тањирачу. Лак је и ћаћа спомињао њих како раде јер је гледао неку емисију о њима...сад само још да ћаћа пресече и одлучи да одреши кесу...
Ova moja je Bodrum farm - Turska slicno Ilgi Aragonu, V&N Terra disc-u, sirine 4m sklopiva, tezine 3 t, diskovi 510 mm, iza ima obican valjak samo velikog precnika. Radna brzina mi je minimum oko 10 km/h pa nadalje do 13-14 km/h, ucinak jako velik i odlicna je za manipulaciju. Gore na slici je paljeno kukuruziste a paljeno je zato sto iza kombajna - na otkosu ostaje veelika masa ljustike i cokova (takva godina). Kad sam probao to da uradim izmesala je i isitnila ali i dalje u toj sirini je ostajala ta masa u traci pa sam se bojao miseva. Nebi bilo problema da je ta masa rasporedjena po celoj sirini zahvata kombajna. Prvih par dana pripreme zbog tesnaca sa vremenom je radjeno po bas mokrim kukurusistima i sojistima pa sam imao problema da mi je lepilo blato na ivicu rotora praveci valjak gde preklapa sa drugim prohodom i dzombe sa kojih uopste nije otpadala zemlja da su upadale izmedju nosaca diska i diska, kasnije kad se malo prosusilo islo je lepo, na diskove mi nije lepilo. U repistima je radila extra posao pravila je leju. Pre nje sam imao vucenu Dravu 36 diskova 4,1m sirine i radila je dobro posao godinama ali je bila katastrofa za saobracaj pogotovo u poslednje vreme jer je kod nas u Sidu saobracaj postaje sve strasniji a ulice ne mogu biti uze pa te muka uhvati kad treba ici sa njom ili bilo kojom sirom masinom ... Ne mogu reci da ore ili neka cuda da pravi ali radi lep posao iako su bili dosta losi uslovi za rad.

Slikaj onu plocicu. Da vidi galicije tezinu. Da vidi kako ce se case usapunjati kad bude trebalo ju podici. A u calmi sve suncani vrhovi.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Ova moja je Bodrum farm - Turska slicno Ilgi Aragonu, V&N Terra disc-u, sirine 4m sklopiva, tezine 3 t, diskovi 510 mm, iza ima obican valjak samo velikog precnika. Radna brzina mi je minimum oko 10 km/h pa nadalje do 13-14 km/h, ucinak jako velik i odlicna je za manipulaciju. Gore na slici je paljeno kukuruziste a paljeno je zato sto iza kombajna - na otkosu ostaje veelika masa ljustike i cokova (takva godina). Kad sam probao to da uradim izmesala je i isitnila ali i dalje u toj sirini je ostajala ta masa u traci pa sam se bojao miseva. Nebi bilo problema da je ta masa rasporedjena po celoj sirini zahvata kombajna. Prvih par dana pripreme zbog tesnaca sa vremenom je radjeno po bas mokrim kukurusistima i sojistima pa sam imao problema da mi je lepilo blato na ivicu rotora praveci valjak gde preklapa sa drugim prohodom i dzombe sa kojih uopste nije otpadala zemlja da su upadale izmedju nosaca diska i diska, kasnije kad se malo prosusilo islo je lepo, na diskove mi nije lepilo. U repistima je radila extra posao pravila je leju. Pre nje sam imao vucenu Dravu 36 diskova 4,1m sirine i radila je dobro posao godinama ali je bila katastrofa za saobracaj pogotovo u poslednje vreme jer je kod nas u Sidu saobracaj postaje sve strasniji a ulice ne mogu biti uze pa te muka uhvati kad treba ici sa njom ili bilo kojom sirom masinom ... Ne mogu reci da ore ili neka cuda da pravi ali radi lep posao iako su bili dosta losi uslovi za rad.
Kukuruzište bude najlepše,kad se radi posle kombajna,al preko noći,po rosi,nevjerovatno :ppozdrav:

Koliko kratkoj tanjiraci znaci valjak pozadi, u radu? Mislim ako se kupi bez valjka, da bude lakse traktoru da je nosi

Koliko kratkoj tanjiraci znaci valjak pozadi, u radu? Mislim ako se kupi bez valjka, da bude lakse traktoru da je nosi

Odrzavanje iste dubine rada i regulacija dubine , sva novija "filozofija" u pripremi za sjetvu je da stroj radi na istoj dubini , zato svi noviji strojevi tipa germinatora , kompaktora ili kakvi su vec trgovacki nazivi imaju neke valjke za odrzavanje iste dubine a ujedno i dodatno mrvljenje , sabijanje itd.

Nazad
Vrh