Recepture za spremanje koncentrata

Хвала свима на одговорима,значи ако крмача опраси 10 ком онда јој треба 8кг хране дневно...Ашто се тиче коштаног брашна,да ли се додаје,пошто сам решио да сам справљам конц. са неким премиксом.ја иначе одбијам прасиће са 35 дана.

Crni grujo dali odgovara 7%soine sacme+4%soinog griza+6%suncok.
sacme,ubacujem soinog (griza zbog viska M.Ener.Pozdrav

@ egog Druže ako misliš kao što si napisao u prethodnom postu na Kostovit to je vitaminsko mineralni dodatak ishrani i on ne sadrži proteine, za proteine ti treba sojina ili suncokretova sačma ili griz.

@egog.,..Kako rece"ако крмача опраси 10 ком онда јој треба 8кг хране дневно"....Pa kada bi ona mogla toliko da pojede,posle hranjenja u periodu suprasnosti od 2.5-3kg.Meni jedva pojedu 5kg.posle 10 dana dojenja.

Poslednja izmena:
Ja znam da prva dva dana nakon prasenja smo davali po 2,5kg x 0,3 po prasetu i onda za par dana krmači 1,5kg x 0,5 po prasetu.
Bilo je onih koje su sve pojele a neke su i ostavljale. Ali kilaza je bila tu.

Ma ja se trudim da ona pojede postepenim povecavanjem do 6-7kg.,ali ne ide u vecini slucajeva je to oko 5kg.Ali ima razlike!.Na primer:U mom slucaju najvise imam problema oko apetita sa landras-jorksir-krmacama,pa su mi i padale pri kraju laktacije,dok pijetrenke bi mogle i mene da pojedu i sa njima nisam imao problema.Zato ih volim!

Verovatno si mislio na sojin griz,kad si napisao sacma.:osmeh: Sacma je malko posnija.Pogaca ima nesto vise masti,a griz je punomasan,bez cedjenja ulja iz soje.Naravno isto vazi i za suncokret.

SAMA,crni grujo treba mi malo pojasnenje soina sacma(MKD soino cuspe) ima 44% prot. i 2210 ME a soin griz 38% prot. i 3540
ME (3540-2210=1330) e zbog ove razlike u korist soinog griza izmenio sam odnos (11-6) a sada 14-6 sona sacma-sunco.sacma
primer8-6-6 sona sacma-soin griz-sunco. sacma zbog hronicnog nedostatka do onih 3000 ME
I dali ovo je u redu od 25 kgr pa navise sa sunco. sacme
Hvala i pozdrav svim forumasima

a cime li se moze hraniti i biti isplativo na 155/kg
E ta komponenta jos nije izmisljena.:haha:

- - - - - - - - - -

SAMA,crni grujo treba mi malo pojasnenje soina sacma(MKD soino cuspe) ima 44% prot. i 2210 ME a soin griz 38% prot. i 3540
ME (3540-2210=1330) e zbog ove razlike u korist soinog griza izmenio sam odnos (11-6) a sada 14-6 sona sacma-sunco.sacma
primer8-6-6 sona sacma-soin griz-sunco. sacma zbog hronicnog nedostatka do onih 3000 ME
I dali ovo je u redu od 25 kgr pa navise sa sunco. sacme
Hvala i pozdrav svim forumasima
To je sve OK i tacno.U koncentratu taj odnos moze proci,samo ne zaboravi i ostale komponente ne manje bitne.:osmeh:

Sa čim mjenjate soju(tu mislim na soju u zrnu, griz i sve moguće vezano za soju) u hranidbi svinja?
Osim što možemo kupiti koncentrate sa 40,42,46% proteina. Koje prirodno hranjivo upotrebljavate?

Pa i ja bih voleo da znam,cime bih mogao da zamenim soju.Poslao sam mail tehnologu iz Gebi-jeve fabrike,da mi napravi recepturu za suprasne krmace i nazimice u kome bih uneo prirodno osusenu lucerku(kao visoko proteinsko hranivo),jer se i preporucuje da unose u toj fazi.Naravno uz njihov premiks Fert.Nisam jos dobio odgovor.A ja vec sam meljem lucerku i mesam je onako otprilike 5-6 kg./100kg uz kuk.,jecam,psen. i stavim vit.min.dodatak i tako hranim u prva dva meseca suprasnosti,posle pravim smesu po recepturi sa pakovanja 3% premiksa.(soja,sunc.itd).

Dehidrirana lucerka, ako se ne varam ima 15 ili 16% sirovih proteina. Nikako nemože biti zamena za soju, tj. trebalo bi je staviti preko 20% da bi izvukao 12,5-13% sirovih proteina u smeši za suprasne. Jeste da je preporučuju u hrani za krmače zbog visokog sasdržaja vlakana (celuloze).

U pravu si za lucerku.Nema sanse da zameni soju.Od visokoproteinskih komponenti se mogu ubaciti stocni kvasac.Oko 50% proteina ,prevazidjeno riblje brasno i s obzirom na cenu soje ponovo nam se vraca mesno kostano brasno sa svojih 55% proteina.

Oprez sa kvascom i ribljim brašnom, jer ga na našem tržištu "krste" sa svim i svačim. Koliko sam shvatio dodaju nešto slično ureji da podignu nivo proteina, a to je zlo za svinje.

Zanima me koliko ova smesa ima proteina.
Kukuruz 30kg,Psenica10kg,Soja 5 kg,Premiks Nutrli plus za prasad 0.5 kg,Super zeleni Sto Posto10 kg(mislim da super zeleni ima 40% proteina,mozda neki protein vise).Hvala unapred...

Mladi poljoprivrednik@ Malo Vam je čudna receptura, jer se obično proračun pravi na 50 ili 100 kg smeše. Po mom proračunu ova smeša ima 18,2% sirovih proteina (18-18,2).

Poslednja izmena:
sauen profi::lose:: jednostavno ga krmače odbijaju jesti skoro sve ostane u koritu mbranko je o tome već pisao

Nazad
Vrh