Recepture za spremanje koncentrata

Bas iz tog razloga imam u planu kupvinu ekstudera,50-70kg/h meni zavrsava poso,a i znam cime hranim...

Може ли неко од Мачвана да појасни технологију спремања влажног зрна кукуруза у најлон џакове (са колико влаге га најбоље радити и кад може да почне да се користи из џакова) јер овде у Срему никог нисам видео да то ради и друго питање је како се меље после тај кукуруз(лако или тешко) и са коликим процентом тог кукуруза може да се прави храна у мешаони .

Ja sam mleo kukuruz tako ranije.Bitno da je zreo kukuruz,obicno je to bilo zrno kad se provrse okolo da ne bi berac gazio,znaci vlaga oko 25 %..Mleo sam mojim mlinom cekicarem,na najkrupnije sito u mesaonu,a iz mesaone ispustao u dzakove,to je najlaksa i najjeftinija varijanta,a uradi se dosta.Dzakove sam drzao prvo na zemlji,a narednih godina sam pravio skele od praznih buradi posto glodari dosta iznacinju dzakove.Nisam trosio to do proleca ,jednom sam probao posle nekih mesec dana i nisu svinje htele da jedu.Na prolece su jele bez problema,davao sam i prasicima od 20 kg.Isao sam pola pola sa suvim kukuruzom,ali ja imam kosu mesaonu,ne znam kako je sa vertikalnim.Kukuruz ne mora da se premeljava zato sto je mekan,samo odbacis malo sa vrha i ako je negde probusen dzak ono sto se stvrdlo i trosis.Treba dzakove i da prekrijes necim posto i ptice dosta naprave stetu,kod nas obicno premazu krecom dzakove,ja sam stavljao ceradu preko. Moras dobro da sabijes dzak i da ga dobro vezes da ostane sto manje vazduha u dzaku. To je otprilike sva pamet

Може ли неко од Мачвана да појасни технологију спремања влажног зрна кукуруза у најлон џакове (са колико влаге га најбоље радити и кад може да почне да се користи из џакова) јер овде у Срему никог нисам видео да то ради и друго питање је како се меље после тај кукуруз(лако или тешко) и са коликим процентом тог кукуруза може да се прави храна у мешаони .

Evo ja sam vec 1800kg potrosio novog kukuruza,pionir a24,prvi put sam samleo 700kg,ja ga ne pakujem u zrnu nego ga odmah meljem u plasticne vrece,istreskam dzak sto vise da se dobro sabije i popakujem dzak na dzak,vlaga je bila mozda i 30%,nisam merio nego onako odokativno,poceo sam ga davati nakon 2 dana,jarma je bila hladna,ubacio u hranu za debele svinje uzrasta od 40kg do 20% u smesu.pre neki dan sam samleo jos 1100kg ,mislim da je vlaga oko 25%,poceo sam davati i svinjama od 25kg isto samo 20%,za sada ne smem vise i nema za sada nikakvih problema,masam ga i za dojare i suprasne sve oko 20%. A ako se zrno spakuje u dzakove pa posle melje ne bi trebalo biti problema samo sto treba staviti vece sito,5,6mm,ja meljem na 5mm, stim sto je mlin,cekicar trofazni od 7,5kw pa nema problema. Moze neko od mojih Macvana malo i bolje da pojasni posto ja ovo radim relativno kratko vreme i jos da dodam da svinje jedu ko blesave.

Dzabe bacas pare na dzakove,ako dajes odmah.Rasiris malo zrno i malo ga promesas lopatom da ne pocne da se greje,pogotovo ako imas vecu potrosnju.Cuvanje u zrnu je rizicno,posto svako ostecenje dzaka znaci da moras baciti ceo dzak,ovako kroz jarmu ne moze da prodje vazduh i pokvari se samo taj deo gde je usao vazduh

- - - - - - - - - -

To se melje sa sve komiljkom, jel?

Melje se ovrseno zrno

Кукуруз је ЗП427 и тренутна влага је 28% што значи да би следеће недеље могао да пробам са силажом.Имам јечам и пшеницу тако да га ни ја нећу ићи више од 20 посто и дали може ићи за прасад од 15-25кг

Mene zanima energetska vrednost te silaze i da li bi moglo npr da se odradi kao i silaza za goveda,tj da li se ne kvari?ja bih primer ozidao silo jamu 4x2m i 1m visine i u nju radio nekih 80cm,da li bi to bilo dobro,tj zanima me da li propada brzo?

Skrecem malo s trenutne teme, ali zanima me da li neko koristi tritikal u ishrani tovljenika, a da pri tome udeo tritikala nije manji od 20%?
Razmisljam se da posejem nesto tritikala, bas za ishranu svinja, a nikada ranije ga nisam koristio, pa je svaciji savet zasnovan na iskustvu dobro dosao!

Dzabe bacas pare na dzakove,ako dajes odmah.Rasiris malo zrno i malo ga promesas lopatom da ne pocne da se greje,pogotovo ako imas vecu potrosnju.Cuvanje u zrnu je rizicno,posto svako ostecenje dzaka znaci da moras baciti ceo dzak,ovako kroz jarmu ne moze da prodje vazduh i pokvari se samo taj deo gde je usao vazduh

Da ali nemam gde da stavim toliko zrno a sa 50ak dzakova sto je 1000 din u vise tura mogu da sameljem podosta kukuruza.

- - - - - - - - - -

Кукуруз је ЗП427 и тренутна влага је 28% што значи да би следеће недеље могао да пробам са силажом.Имам јечам и пшеницу тако да га ни ја нећу ићи више од 20 посто и дали може ићи за прасад од 15-25кг

Mozda bi mogao al 10ak posto i obavezno sa minazelom,zakiseljivacem i necim protiv proliva pa da postepeno povecavas.

- - - - - - - - - -

Skrecem malo s trenutne teme, ali zanima me da li neko koristi tritikal u ishrani tovljenika, a da pri tome udeo tritikala nije manji od 20%?
Razmisljam se da posejem nesto tritikala, bas za ishranu svinja, a nikada ranije ga nisam koristio, pa je svaciji savet zasnovan na iskustvu dobro dosao!

Tritikal je odlican za svinje,moze i 30% u recepturi, a i vise.

Ja se nešto premišljam koju žitaricu da stavim kao dominantnu. Da li ječam, pšenicu ili tritikale.
Ječam me najviše povlači ali po nekim preporukama proizvođača premiksa koji koristim, pšenica je najčešće zastupljena. Tritikale bi možda bio zlatna sredina ali ne mogu nikakve konkretne podatke da nađem u vezi njega, sve je nešto šturo, rekla-kazala.

Definitivno cu posejati nesto tritikala, bas da probam. Probacu vise raznih receptura, s udelom od 20-40% tritikala, pa kako bude.

nešto sam našao pa uporedio neke podatke o odnosima ječam-pšenica-tritikale i vidim da je tritikale bogatiji proteinima od ječma i pšenice ali takođe sadrži više energije.

Ova sad prasad su mi nešto čudna. Dugački su i vižlasti pa ne mogu baš lepo da ih ošacujem. Izmerio sam jedno i vaga kaže 26kg a ravno 88dana od prašenja. Ovo je prvi put da eksperimentišem tako da mi kukuruz ne prelazi 45%

Jecam je majka za prasad i svinje uopste, tritikal nema tako svarljive proteine kao jecam, imao sam neku ibekinu tabelu koje su kolicine dozvoljene za razlicite kategorije i jedino jecma moze koliko hoces.

Istina, ja jecma idem 50 % i nema brige. Mesnatost je uvek dobra prirast takodje. Samo, tesko se ljudi odlucuju za njega jer kukuruza rodi po jutru duplo vise. Tako mnogi razmisljaju kod mene u okolini. Pa pogledajte Dansku, oni ni nemaju kukuruz, samo jecam i psenicu...... A najbolje svinje u evropi imaju, mozda i sire.

Nazad
Vrh