Recepture za spremanje koncentrata

@sviki da ne citiram,Ja sam do sada dve ture odhranio,ali ova je najduze na psenici,prosek tovljenici 115-120kg,mast 10-15kg:ppozdrav:

@sviki
Kao i kod ljudi, proteini su hrana za misice a ugljeni hidrati daju energiju telu za obavljanje funkcija. Kada organizam ne uspe da iskoristi energiju iz ugljenih hidrata i masti onda ih deponuje u mast i tako stvara rezerve energije.
Bez uvrede ali mislim da ta prica sto ti potenciras da od proteina budu masni ne pije vodu...

U praksi se pokazalo da svinje koje brze stignu imaju vecu ledjnjnu slaninu od onih koje su sporije isle i malo vecu konverziju za kg prirasta,a sigurno je da od proteina nece biti masniji.

@sviki
Kao i kod ljudi, proteini su hrana za misice a ugljeni hidrati daju energiju telu za obavljanje funkcija. Kada organizam ne uspe da iskoristi energiju iz ugljenih hidrata i masti onda ih deponuje u mast i tako stvara rezerve energije.
Bez uvrede ali mislim da ta prica sto ti potenciras da od proteina budu masni ne pije vodu...

Ja ne potenciram nista, svako radi kako misli da zna i kako moze... Sto se mene tice, a pisano je i na forumu vise puta, visak proteina ce dovesti do veceg procenta masti u polutkama i ja tu stavljam tacku. Probano vise desetina puta i praksa je kod mene pokazala da tako stoje stvari.
Da napomenem da kao jedini izvor kvalitetnih proteina koristim sojinu sacmu, znaci ne griz pa da to moze da bude razlog. Licno idem 17% do 75kg i 15% proteina do 120kg i to je onda to, ako zbog vremena zelim da izbacim turu sto pre zna se desiti da idem 18% od pocetka do kraja tova, ali to onda nije to.

Mozemo mi ovde da pisemo do sutra, to je zbog ovoga - onoga, to nije moguce itd, ali u mojim uslovima i sa mojim priplodnim materijalom to je tako!
Inace kad radim onako kako najcesce i radim, sa 5 meseci su u 90% slucajeva spremni za utovar sa konverzijom od 2.9kg, s cime sam ja vise nego zadovoljan, i ne mislim da znam sve daleko od toga, ali sam dosao u fazu da savete trazim samo od onih koji imaju bolje rezultate, a iako takvih sigurno ima, ja trenutno poznajem samo jednog takvog i vrlo rado slusam sve sto mi covek govori... Ako nekome moje iskustvo nesto moze da pomogne ok, ako ne opet ok, bitno da ne steti!

Poslednja izmena:
Sta mislis Surdonja,zbog cega je tako???Zato sto se proizvodi i pakuje u NS-u.Ista stvar je sa Inbergom,dok nije poceo da se puni u Bgd valjao je,sad krasnom nevredi.
Pakuje se on kod nas vec duze vreme i vremenom je postajao sve losiji, ali mislim da su sad preterali. Pre par dana sam pricao sa inbergovim komercijalistom, ubedjuje me da njihov BigPig Ultra daje bolje rezultate nego sto je sano premijum davao nekad. Imam 4 krmace, koje ovih dana treba da mi se prase, pa sam mislio da probam sa njima. Fabrika im je u susednom selu. Ne znam ni kakve su im cene icicu da se raspitam i da vidim da li je moguca neka kombinacija za odlozeno ili zamena za kukuruz... Patent je postao papreno skup.Sto se tice kolicine psenice u gotovoj smesi, isao sam i sa 40% uz sanov premijum bez kukuruza. Taj predlog recepture je na vreci. Rezultati su bIli bolji nego sa kukuruzom. Konverzija, broj dana u tovu, kvalitet... sve je bilo bolje u kombinaciji sa psenicom i jecmom. Premikse i supere drugih proizvodjaca bez kukuruza nisam probao nikad.

@sviki
Visak proteina ce dovesti do toga da ce svinje manje jesti kolicinski,a ako je prejaka hrana dobice proliv i kasnije svasta moze da bude.Ako je slabija hrana vise jedu kukuruz i budu masniji.Problem oko masnoce se resava tako sto se smanji premiks,a ne proteini,tako svinja kad predje 70 kg kod mene jede vise od 3 kg dnevno.Ja onda smanjim premiks sa 3 na 2,5% i oni do kraja ne prelaze 3 kg dnevno.U bilo kojoj varijanto ako ti svinja jede 5kg dnevno hrane bice masna.I da jede samo kukuruz bice masna,samo nece biti mesa.

proteinski jaca hrana je vazna kad je dnevni unos hrane mali,kasnije se smanjuje kako se unos povecava.

Vidim da se vrlo slabo pominje pa me interesuje, da li neko koristi sanov Protamino premium forte i kakva su iskustva?

Jedan od razgovora sa dr. Radulovicem ., mi je rekao da svinja kao masina dnevo moze da napravi od 650 do 800 gr ciste misicne mase , sve preko toga kao preterana ishrana ide u deponovanja masti , zato treba obrociti i ne vise od 3kg hrane uz odgovarajuci procenat proteina .( nilkako sa cistim zitaricama ) . jer one same imaju od 8 gr do 14 grproteina

@sviki
Visak proteina ce dovesti do toga da ce svinje manje jesti kolicinski,a ako je prejaka hrana dobice proliv i kasnije svasta moze da bude.Ako je slabija hrana vise jedu kukuruz i budu masniji.Problem oko masnoce se resava tako sto se smanji premiks,a ne proteini,tako svinja kad predje 70 kg kod mene jede vise od 3 kg dnevno.Ja onda smanjim premiks sa 3 na 2,5% i oni do kraja ne prelaze 3 kg dnevno.U bilo kojoj varijanto ako ti svinja jede 5kg dnevno hrane bice masna.I da jede samo kukuruz bice masna,samo nece biti mesa.

proteinski jaca hrana je vazna kad je dnevni unos hrane mali,kasnije se smanjuje kako se unos povecava.

Nemam ja problema sa kolicinom koju dnevno pojedu, hranim iz automatskih hranilica dok kolicina ne predje 3 kg dnevno po tovljeniku, kasnijie prelazim na obrocenu ishranu i to je to. Sto se tice proliva i jace hrane to mi je poznato, bilo je nekada davno i toga, ali ja ne govorim o ekstremima nego o visku od nekih 10-15% proteina u odnosu na realne i stvarne potrebe!

Kod ljudi struka kaze da kada unesete višak proteina, oni se ne pretvaraju u masti, ali uzrokuju da organizam sagori manje ugljikohidrata i masti te tako automatski nastaju veće zalihe ugljikohidrata i masti, Iz toga proizlazi da nas previše proteina može na indirektan način učiniti masnijima. Trebalo bi uskoro od struke da dobijem odgovor na ovu temu kad je rece o tovu svinja. Da se razumemo ja ne govorim da je protein direktno razlog za vecu masnocu polutke, nego da visak proteina dovodi do promena u organizmu zbog kojih moze da bude vise masti.

Za kraj da dodam, kad kazem da su svinje u nekoj turi bile masnije, tu mislim na mesnatost od 52-54%, s obzirom da u nekom proseku to bude oko 57-58%! To pisem jer imam utisak da kad se spomene masna svinja ne mislimo svi na isto,

Inace potpuno se slazem sa Xsaletom, oko onog gore sto sam boldovao!

- - - - - - - - - -

E sad imam jedno pitanje oko ishrane tovljenika od 125-200kg, s obzirom da imam zahtev da jednu turu utovim do te kilaze! S tim nemam previse iskustva, ne racunajuci ono sto tovim za sebe, ali u to slucaju ekonomska strana nije bitna.
Elem, kolike su dnevne potrebe tovljenika za hranom u tim vecim kilazama i s kolikim % proteina?

Ja sam probao da smanjim kukuruz a da pojačam pšenicu i nisam nešto zadovoljan što se tiče ishrane mlađih kategorija. Za tovljenike već mislim da je dobra stvar. Valjda zbog energije...

@Gorski Car...Upravo sam se pitao da li treba posle 70 kg. t.m. menjati odnos Super Pan-a prema zitaricama i evo odgovora u ovom prilogu. Inace idem sa 28 kg kukuruza mleven u klipu; 32 kg. psenice; 20 kg. jecma i 20kg. Super Pan Food. Zadovoljan !

Gorski Car gledao sa ja taj prilog i raszmisljao da predjem na pan food ali zadovoljan sam i sa premixom,u svakom slucaju lepo sto si postavio klip :)

A sto se tice mladjih kategorija ja ih do trideset kila hranim po recepturi,tj ubacujem sve komponente,a od 30kg ide samo psenica i jecam
:ppozdrav:

DO 25 KG ISPOSTUJEM KONCETROVANU HRANU A ONDA STOCNI HLEB OD 15 DIN KG i mast iz pecenjare i tako umocim da sto manje ima masti poprasim premiksom i tako ih hranim.ide malo trebera malo mlevenoe zitarice i malo kukuruza u zrnu kad udjem kod njih da bi bili mirni

Gajimo svinje za licne potrebe znaci po tri tovljenika drzimo po godinu dana i koljemo. E sad od hrane imamo kukuruz tritikal i jecam. To mesamo kupim jedan dzak supera i sve to smesamo i dajemo svinjama. Medjutim sad kad sam kosio suncokret ostavio sam dva dzaka i mislio da i njega sameljem i dodam kad mesam sve ovo ostalo sto sam nabrojao. Da li sme uopste suncokret da se dodaje i u kojoj kolicini i da li mora da se pece pa da se melje ili moze tako sirov. Inace u zetvi mu je vlaga bila 9 %. Pozdrav:ppozdrav:

Ne moze suncokret u svaku hranu,uz Milkivit ne moze,a uz Joseru mislim da moze.ali takodje mislim da ne ide vise od 5%

Jel koristi neko Josera premikse i kakvi su sa cenom,i hrana produkt,imam neku ponudu da radim i sa jednim i sa drugima pa me zanima ikustvo odgajivaca,i kakvi su u poredjenju sa patent programom,,,hvala unapred:ppozdrav:

Nazad
Vrh