Recepti kulena, kobasice, švargle...

Pozdrav gurmani, koju bi ste gotovu smesu preporučili nama početnicima za klasičnu sremsku ili klasičnu ne ljutim kobasicu a da opet nema mnogo "E" dodataka ili da nema uopšte? Znam da ste svi vrsni majstori, čitam dugo ali opet totalni početnik...

Procitaj temu , sve pise :cao:
2% paprike 2% soli 0,3% belog luka , od E koristi samo ono E kao uzrecicu dok probavas
-E , al je dobro :ROFLMAO: :cao:

Po meni dobra kobasica mora biti mesnata.Mi s.ebemo stvar jer bude masna a nije problem da se dodatno prečisti svo to sitno meso.

Procitaj temu , sve pise :cao:
2% paprike 2% soli 0,3% belog luka , od E koristi samo ono E kao uzrecicu dok probavas
-E , al je dobro :ROFLMAO: :cao:
Aj ovo ostalo al to 2% paprke ako je ljuta ume da bude ebeno. Postoje paprike sa vekim dijapazonom ljutine. Tako da 2% jedne može da bude ljuto kao 6% druge. Čak i so nije sva isto slana, ali tu situcija nije tako darstična.

Kupio bi neku malu mašinu za mlevenje. Ovako nešto. Jel ima neko prporuku. Ovo mi je zgodno. Neću više praviti mnogo "a i ako pravim uzeću od nekog veću". Zgodno je, lako se opere, lepo rade. Taman što mi treba. Ove stare [to imam ru;ne em što mi ruka otpade em nemelje baš najbolje ako ima žilica i sr. i muka je oprati je. A često je koristim za ne više od 2-3 kg mesa.
Jel ima neko prporuku zaneku dobru, ali da nije preskupa. Da li valjaju ove za 50e?

Poslednja izmena:
0.5% prave ljute paprike zna da progori gaće a za 2% treba čovek da ima azbestna creva u stomaku. 😂
Koristili smo kod drugara prošle godine ljutu papriku od člana @LTZ T-40, lepo mu čovek rekao 0.4% u kulen, on neće tako, hoće 0.6% i još 2 supene kašike.
Lično mogu da jedem ekstremno ljutu hranu, ne smeta mi uopšte ali ono je bilo tako ljuto da te opali prvo u slepoočnicu pa onda ide redom.Izgubila se poenta kulena, ne osetiš ukus mesa već zapamprčenu ljutu papriku.

Ko ono ima dobru papriki da proda? Da li je najbolje da je sam sameljem pred korišćenje zbog svežine. Kako se uopšte ona melje?

.....................................

Kupio bi neku malu mašinu za mlevenje. Ovako nešto. ....................
Jel ima neko prporuku zaneku dobru, ali da nije preskupa. Da li valjaju ove za 50e?
Imam ja ovakvu ( ili je bar slična ) samo bele boje .
Šta znam , mleo sam papriku , plavi patlidžan i paradajz za flaše .
I tu sam pravio pauze ( greje se )
Mislim da nije za meso bez obzira što hoćeš manje količine .
Svakako je isuviše nežna za neki ozbiljniji rad .

Stavljam 0,3-0,4 ljute a slatke do 1,5 radi boje .
Pravim i sa samo 0,4 ljute ali to je vec onaj Banijski kulen :ppozdrav:

Pitali Lalu šta doručkuje, a on odgovara :
– Pa, slaninu!
– A šta ručaš?
– Pa, slaninu!
– Dobro, Lalo, a šta večeraš?
– Pa, opet slaninu!
– Ju, Lalo, pa zar ti ne dosadi ta slanina? Jel ti ne fali nešto?
– Ta fali mi, kako ne fali... Fali mi 'leba!

Dansnji dorucak , jaka 'rana!
Zavijače , hleb zavijen u gusto test. Stari salasrski recept iz #Radojevicisalasa
Hleb potopljen u gustu smesu kao za palacinke , pozeljno je da bude gušće da se nenatopi sredina kriške.
2 jajeta , malko mleka i brasno . Dodajem razne zacine ljuta paprika , biber , so , beli luk izgnjecen ili neku varijaciju kuvani beli luk sa solju u maslinovom ulju , mleveni ruzmarin , komorač , mirodjija i sta god jos imate na zeninoj kuhinjskoj polici .
Prilog , odgore staviti tanko narezan kulen uz čeri paradajz ako se ima novaca pa se ide u diskont onda kao prilog moze pasteta . Uz to obavezno ide domaci gusti jogurt.
Recept za jogurt je 2 litre mleka i 2 dcl jogurta(pozeljan je neki od onih skupljih , balans ili slicno) sve to sjediniti kad se mleko prokuva , pa na oko 40c i ostaviti preko noci pokriveno sa krpom ili cebetom.
Zacudo je da nisam debeo :ROFLMAO:

Postavite slike ko proba i da se jave utisci :ppozdrav:
08c98830828fe599248f351558e489ca.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh