Recepti kulena, kobasice, švargle...

@dukej
Kad povadiš rebra na slanini,nemoj da ti tako ostane,kanalići izmedju mesa,da tako kažem.
Taj višak skini malo,koliko toliko da se poravna,opet će ostati malo mesa.
Ako ostane sa ''kanalićima'' taj deo se skvoca i nema ništa od toga.

Ja bi taj pauflek skinuo ta 2 cm odgore zs mene je to dole ispod ekstra prava slanina
Koga zanima ta masnija slanina, ima za prodaju. Kao i vratovi. Možda po neki kulen. Ko kod je probao hvali proizvod...

Kobasice gotove. Malo su ljuće za moj ukus, ali u suštini super ispale. Sveže mi se iz nekog razloga nisu svidele a ja više volim sveže.

Poslednja izmena:
Ја сам гроник прошле године осушио,милина уз јаја пржено или за котлић,пасуљ да да шмек и масноћу.
Nisam, znao da je to specijalitet dok me Talijani na Youtube nisu naučili da je to u stvari guanciale i da je jako cenjeno. I mi onomad davali keri, a i on nije hteo ako nije baš gladan. :ROFLMAO:

Zadnjih godina ljudi traže da kupe slaninu sa što manje mesa.
Baš neki dan bio čovek uzeo tablu skoro pa sapunjare.
Kaže on meni, mani me tih pančeta to ima da se kupi na svakom koraku, daj ti meni onu belu "domaću".
Ja sve rasprodam. Još traže viška. Mi je baš ne volemo toliko.
Završena fermentacija fi65 šunke i kulena, ide u vakum.
Fermentacija? Možda grešim, ali mislim da bi ona tek trebala da krene.

Zamolio bih recept za cajnu kobasicu koje je takva da je i deca jedu.
Cerka mi kaze bili u nekoj poseti i deca se slatko najela cajne kobasice koja je bila odlicna.
Pa deda hoce da napravi za unuke.

Pravim je već nekoliko godina unazad, meso se uzima kvalitetnije od buta seče se na malo krupnije kocke. Prvi dan stavim 2% soli i 2-3 puta dnevno promesam i tako nekoliko dana. Onda ubacim gotovu smesu za 10 kg I sve to sameljem ponovo izmešan i napunim u f 36 creva. Staviti na nekoliko dimova ali voditi računa da nebi bila jaka vatra, u tom slučaju se okolo pojavi kao obruč i nenadimi se koliko je potrebno. Zatim na promaju.

Fermentacija? Možda grešim, ali mislim da bi ona tek trebala da krene.
Ja sam upotrebio pogrešan izraz jer je fermentacija deo celokupnog procesa zrenja, ali se zna šta je pisac hteo reći ako ga pakuje u vakum kesama, znači da je taj proces zrenja završen.

Da grešis i to debelo ako si mislio da fermentacija kreće na kraju procesa a tek nikako u vakum kesama :ppozdrav:
Čim si sipao so I ostale začine kreću bakterija da rade (fermentacija) znači na samom početku i traje 2 nedelje na određenoj temperaturi i vlagi, pošto nemamo kontrolisane uslove taj termin varira.

Ja sam upotrebio pogrešan izraz jer je fermentacija deo celokupnog procesa zrenja, ali se zna šta je pisac hteo reći ako ga pakuje u vakum kesama, znači da je taj proces zrenja završen.

Da grešis i to debelo ako si mislio da fermentacija kreće na kraju procesa a tek nikako u vakum kesama :ppozdrav:
Čim si sipao so I ostale začine kreću bakterija da rade (fermentacija) znači na samom početku i traje 2 nedelje na određenoj temperaturi i vlagi, pošto nemamo kontrolisane uslove taj termin varira.
Fermentacija se odnosi na zrenje. Tj. proces koji bi se desio da ih nisi izvakumirao i zamrzao. U pravu sa da polako kreće od momenta kad napraviš kulen, tačnije čim zakolješ svinju. I ako se dešava i u tom periodu za mene je prava fermentacija ona koja će se desiti sa šunkom koja se ostavi na zrenje i to intenzivnije tek kad temperature malo skoče.
Ček,ček a jel to znači da fermentacija traje i kad se izvakumira ?
Fermentacija u nekoj meri traje i kad se meso zamrzne samo znatno sporije. Pa čak i kad se izvakumira samo, ali neprimetno jer je potreban kiseonik kako bi bakterije radile.

Jel se sećate ovog ukusa :

Pravio Servo Mihalj - Zrenjanin i sećam se da je bilo odlično iako sam zadnji put jeo kad sam imao manje od 7 god. Sad vidim da Gavrilović pravi nešto slično u takvoj konzervi. Jel neko probao ?
Takođe da li neko ima recept da probam da ej kopiram kući?

Probaj da ostaviš izvakumiran kulen negde na toplom i osvetljenom mestu jedno 2 nedelje. Pa javi rezultate.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
To je suprotno onome što želimo postići tako da je neki put bolje i prećutati nego napisati glupost. Kao da sam ja tebi rekao dali si probao da ubacim u upaljen kotao pa da javiš rezultat fermentacije.

Silom prilika sam jedno prekinuo zrenje kulena jedno 2 nedelje ranije nadajući se da će bar još malo dobiti na tvrdoci u vakumu, i posle godinu dana lezanja u frižideru nista se nije dogodilo, nije uopšte mala količina bila u pitanju. Nije se bacio jer ukus je bio dobar kao i uvek, ali nisi ga moga seći kako bi trebalo. Znači na temperaturi čuvanja proizvoda nema fermentacije ili pak neke beznačajne.

Silom prilika sam jedno prekinuo zrenje kulena jedno 2 nedelje ranije nadajući se da će bar još malo dobiti na tvrdoci u vakumu, i posle godinu dana lezanja u frižideru nista se nije dogodilo, nije uopšte mala količina bila u pitanju. Nije se bacio jer ukus je bio dobar kao i uvek, ali nisi ga moga seći kako bi trebalo. Znači na temperaturi čuvanja proizvoda nema fermentacije ili pak neke beznačajne.
Tako je. U vakumu fermentacija skoro da prestaje. Drugi proces je dehidratacija koji takođe prestaje ako je nešto vakumirano + zamrznuto. Samo zamrznuto nastavlja da se suši polako. U tom slučaju što si pomenuo mogao si da ga izvadiš, staviš na promaju i on bi se dosušio.

Par kratkih teza, pošto vidim da se pisu netačne informacije i time se neko dovodi u zabludu.
Fermentacija se odigrava dokle god bakterije imaju hranu-šećere iz mesa koje pretvaraju u mlečnu kiselinu i pritom smanjuju PH vrednost mesa. U pitanju je "Laktobacilus".
Bakterija koja je aktivana već na +2 stepena i koja mesu daje karakterističnu boju, miris i ukus.
Kiseonik za fermentaciju laktobacilusu APSOLUTNO NIJE POTREBAN pošto je anaereobna bakterija u pitanju.
Baš naprotiv meso se pakuje u creva bez prisustva vazduha radi dobre fermentacije.
Pri većim temperaturama mesa a pogotovo na početku fermentacije dok je PH mesa još uvek visok pored Laktobacilusa takođe su aktivne TRULEŽNE bakterije (nisu aktivne pri nižim temperaturama recimo 2-4 C° ) a usred delovanja tih bakterija dobijamo šuplje, i pokvarene kobasice zeleno/žuto/bele boje.
Prvo barem malo prelistajte neko stivo pre nego što napišete totalne neistine. Ima na internenu da se nađe.....

Poslednja izmena:
Народе,сад ово топло време, да ли скидате из пушница и вакумирате,замрзавате или остављате и даље?

Ostavljamo i dalje, 60 dana od klanja a kulenu treba 90tak dana da bude kako treba.
Ako je fermentacija kobaja bila dobra neće mu toplo vreme ništa smetati, a opet u protivnom džaba i zamrzivač....

Jednom kada se useres uvek si "usran" Jedne godine pišeš da radiš isključivo hladnim dimom, ove godine se iscudjavas kakav hladan dim 😂 zato sam ti i citirao post od prošle godine da se ne gubiš više al ne vredi.
Aj saberi se malo i ne izmišljaju toplu vodu!

Jednom kada se useres uvek si "usran" Jedne godine pišeš da radiš isključivo hladnim dimom, ove godine se iscudjavas kakav hladan dim zato sam ti i citirao post od prošle godine da se ne gubiš više al ne vredi.
Aj saberi se malo i ne izmišljaju toplu vodu!
Što si tako agresivan uvek kada nisi u pravu? Prelistaj malo štivo pa savetuj ljude po forumu, ovako praviš samo zabludu.

Nazad
Vrh