R
rus 82
Guest
ne samo ta probao sam vise takvih i onih profesionalnih i svaka ga onako ugnjeci i razbije nema izgled kad se isece ali sto ljudi sto ukusa probaj mozda ce ti se svidjati nije tako crno
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
pravi sremac i prava receptura za sremski kulen ja bih jos dodao i rucno mesanjeNa 10 kg. mase,jedna do dve kašike šećera(jelovne)
Masnoću ubacivati samo tvrdu,sa ledja,iseckanu na kockice.Jednu šaku na 10 kg. mese.
Lepo vezuje,a bude lep mozaik.
E to se i meni dešava da se raspada, a rekli su mi neki da mora biti masniji da se nebi raspadao, a vidim gore na onoj slici da je pravi posni kulen a ne raspada se.Da li je to možda zbog tih veštačkih creva?
Sve što si napisao je tačno,ali 'de nadje sat i po mešanja,braćo mila.
ovo nije videlo kulena to bi mogla biti kobasicaDanas kod strica pao prvi kobasičar.Pravljen samo kulen
na 10 kg mesa:
100g slatke paprike
100g ljute paprike
200 g soli
50 g šećera
5 g kima
5 g bibera
10 češnjeva belog luka.
(kim,biber može i ne mora stvar ukusa mi ga stavljamo zbog šmeka)
1 dl belog vina.
Da bi se sačuvao kulen bitno. je dobro upušiti i osušiti ostaviti da fermentira kako treba.
Dim mora striktno biti hladan da se masnoća ne bi otopila i iscurila iz kulena onda dobije šupljikavu strukturu.
Ako smrzne dok nije dovoljno suv dolazi do stvaranja kristala u mesnim ćelijam koje pucaju usled istog pa kulen dobija mrvišastu strukturu.Ne može se seći lepo sav se mrvi.
@nikola ilić. Mašina je dobra stvar u svakom slučaju bolja nego ručno mešanje.Kako bi velike firme pravile kulen ako bi ručno mešale? Zato nisi bacio pare ne plaši se.
Najbitnija stvar po meni je svakako fermentacija ali većini su oči gladne pa već posle 20-tak dana načinju kulen a ono malo sirovog mesa ,začinjenog nije ni blizu kulena.
i beli luk i biber i kim i belo vinoTalijan
Štaće ti u kulenu slatka paprika?