Razrivač (Gruber)

Zvao danas Satex 2.5 m 645.000 din,do leta cu da razmislim da li 2.5 ili 3 metra . Da li ce biti mnogo 3 metra za ruju 1221.3?
Za taj traktor je idealan da ga vuces od 2.5m.Da mozes raditi u svim dubinama.Kod mene uzeli su od 3 m sa 1221.3 vuce ga traktor ali jako plitko ga spusti kao tanjiraca do 10cm ide da bi ga spustili na 15-20cm traktor ga ne bi vukao vise od 4kmh-5km/h maximalno_Ovako bolje uzmi od 2.5m i mozes lagano da ga vuces u svim dubinama.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 

Ima Huđik u ponudi grubere od 2,15m i 2,5m u tri reda radne organe. Po meni je ovaj od 2,15m optimalan za traktor od 120 ks a iz regiona sam gde je dosta lako zemljište (subotička opština). Tek pri brzini od 9-10 kmh se postiže adekvatno mešanje a pri dubini od ~20cm je to teško izvodivo sa manjim traktorom.

Dobra stvar je što na huđika odgovaraju radni organi sa Horsch-a. Ja sam originalne vrhove istrošio za jednu sezonu i večito sam se mučio da spustim gruber na željenu dubinu. Sad su na njemu horschovi vrhovi i tri sezone radi bez problema.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
 
Ako novac nije problem, kupiti 3m I ako ne vuče, skinuti dovoljan broj radnih organa da moze. Jednog dana ces verovatno kupiti veći traktor, I samo vratiš sve organe i gas. Moje neko razmišljanje za ubudućnost. A i kad peglas plitko, mozes mozda vući 3m, mada sve zavisi od tipa zemlje. E sad, 3m sa teškim valjkom će biti malo problem za rusvaja, zbog dužine.
 
Šta ćemo sas valjak? A nisam siguran ni da će mešanje zemlje i biljnih ostataka biti dobro kada se skinu radni organi.
Kupiti 3m da, ukoliko se nazire kupovina većeg traktora, i ići na dva tri prohoda za tu neku zamišljenu-zadatu dubinu.
Ivane, jesi probao kačiti taj gruber za 120ks traktor?
 
Mislim da na gruberu nebi trebalo tek tako skidati radne organe, kasnije u radu će bacati traktor u stranu
 
Šta ćemo sas valjak? A nisam siguran ni da će mešanje zemlje i biljnih ostataka biti dobro kada se skinu radni organi.
Kupiti 3m da, ukoliko se nazire kupovina većeg traktora, i ići na dva tri prohoda za tu neku zamišljenu-zadatu dubinu.
Ivane, jesi probao kačiti taj gruber za 120ks traktor?
Nisam probao, ali vidim da fali tih nekih 15ak ks u odnosu na ovaj traktor od 105ks. I što se tiče vuče i što se tiče nošenja.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
 
Naravno da fali. Zakači ga, ako imao priliku, samo što ćeš onda videti da je taj gruber mali za 120ks na našem terenu.
 
Pa skine onoliki broj organa koliki bi bio sa radnim zahvatom od 2,5m i isto ih rasporedi, i ne sme da bude kose vuče. Nece valjda skidati sa jedne strane samo
Ivane, što nisi ubacio tegove u zadnje točkove, i jos prednju hidrauliku ubacio? Lagana je ta kubota a i kratka, pa, bi dobio malo na dužini a i većinu težinu. Ovo ukoliko ima mnogo proklizavanja, ukoliko fale ždrebci, onda nema pomoći.
 
Nije jednak raspored organa na 2,5 metra. Ja imam 2,5 metra sa 6 radnih tijela i isti takav 3 metra ima 7 radnih tijela tako da to baš ne može.
 
Mozda nekome ko bi koristio gruber samo za ljuscenje strnista i eventualno za pripremu za pšenicu bi i bio dovoljan traktor od oko 100ks, ali meni kada radim osnovnu obradu za repicu (20cm dubine sa perima) ili cak i za kukuruz ili suncokret (27-28 cm dubine bez pera) itekako zna da zafali snage.

Tegovi u zadnjim bi itekako pomogli jer bude tu proklizavanja. Covek to ni ne primeti, nisam ni ja sve dok nisam stavio navigaciju u taj traktor pa sam mogao da pratim relanu brzinu. Bude proklizavanja i do 10%.
Sto se tice tegova sa pretnje strane tu sam nekad jos dodatno kacio prednji utovarivac i to je bilo sasim korektno.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh