Razrivač (Gruber)

Pitanje za cicimrica . Šta planiraš tu sijati ,i šta misliš da bi se desilo kada uopšte nebi išao razrivačem ? Neznam konkretan tip zemlje ali plan mi je da idem samo kratkom tanjiračom za soju a i za kukuruz u nekim tipovima zemlje i tamo gdje imam mogućnost navodnjavanja ako baš zagusti .
Kad može direktna sjetva notill što nebi moglo iza kratke tanjirače ? Znam da sve skupa nije jednostavno , ali tvoje mišljenje.
2. Št kaže sudarski , čini mi se da ti valjak samo smeta.
 
Srdjane koja je širina, i na koju dubinu radiš??
To bi valjalo za voćnjak

Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Ljudi nikla mi je psenica na nekih 8ha sto sam izgruberisao ranije, bio mi je taj dan na kombajnu malo vise spusten podbubanj.
Sta da radim sa tim parcelama?
Da ostavim tako do proleca ili da predjem sad spremacem?
 
Po meni, što pre sa spremačem to bolje. Dok je mala pšenica. Do proleća kad se razbokori i naraste, spremac nema tu sta da traži, jedino tanjirača će je tada rešiti, a u proleće bas i nije pametno raditi sa njom.
 
Nije mi to problem. Nece biti toliko gusta da je ne resi spremac.
Nego rasmisljam da li ce imati svrhu zelenisnog djubriva ili ce samo bezveze uzimati hranu iz zemljista?
 
Jesi zadovoljan kako uradi u tuluzistu? Da li je gusio posto su u dva reda motike?

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Moze li pitanje za iskusnije od mene tj od kolega sa iskustvom u radu sa gruberom(razrivacem).Kupio bih neki gruber za mog Fendta 311 e,sad vidim da ima 100 proizvodjaca i isto toliko modela pa sam zbunjen sta uzeti?Da li sa fixnim organima,kao Regent,Lemken,da li sa oprugama kao recimo satex,tupanjac..,opet ima i organi kao na turskim Ilgi gruberima??U koliko redi da trazim 2 ili 3 ,sa kojim valjkom??Posto sam povecao obradivu povrsinu,a,i imam neke parcele u strani oranje je veoma tesko,gotovo nemoguce pa bih barem na tim parcelama izbacio plug i kao osnovnu obradu koristio gruber sta mislite??Svaki savet je dobrodosao.
 
Uf.... po meni dosta stvari diktira šta da uzmeš. 311-ka je pretpostavljam oko 110-120ks... Znači gruber maksimum 3metra širine, a u zavisnosti od planirane dubine rada kao i težine zemljišta, možeš i uži npr 2.5m. Dva ili tri reda u zavisnosti koliko je dobra hidraulika. Što duži i što veći klirens s'tim bolje. Valjak, opet zavisi kakvo ti je zemljište i kakvu sejalicu imaš. Prstenasti ostavlja sabijenije zemljište a poprečni ostavlja meko zemljište (bar kod nas na polupeskuši). Vrsta kačenja radnih organa, opet zavisi od zemljišta i podizne moći traktora..... Sve u svemu (kada bih ja kupovao gruber) bio bi Lemken smaragd sa šer vijkom (za sigurnost protiv ka-bum), tri reda radnih organa i prstenasti valjak ili dva poprečna, Ilgi, Horš i eventualno jako možda Satex (vidim da ga hvale na forumu a pratim i komšu koji ga je kupio). A koji god da izabereš gledaj da bude min.1000kg. Sve ispod toga je lako.
Neko moje iskustvo i mišljenje......
 
Poslednja izmena:
Sinisa hvala ti na odgovoru.kolko sam te razumeo najvise zavisi od zemljista.Zemljiste mi je mahom lakse,glinovito sa peskom i nije preterano tesko za obradu.U svakoj parceli vucem plug 3×35 na komotnih 25-35 cm dubine.Fendt ima 110ks i dobru(pojacanu hidrauliku).Sto se sejalice tice u planu mi je uzeti neku sa visokim setvenim aparatom tako da nece biti problema na prolece.S'obzirom da bih koristio gruber umesto pluga na jesen bolje bi bilo da zemlja ostane malo rastesita sto znaci cevasti valjak.E,sad i ja bih gledao nesto id 2,5m da mogu raditi svuda i u svakoj brzini ali,vidim da Ilgi(koga dosta hvale)nema verziju 2,5m sa tri reda motika.Sto se tice lemkena i ostalih zapadnjaka mislio sam na polovne varijante jer nove ne mogu priustiti.A,sto se klirensa tice uzeo bih nesto sto vislje da ima dobru propusnu moc u svakoj kulturi.
 
Ja da sam na tvom mestu,uzeo bi Consum 2.4m u tri reda. Cena je dosta pristupacna,a verujem da nece puci nigde niti imati slicne havarije. Meni je u planu njihov od 2.4m koliko sam ih razumeo imaju u 2 i 3 reda. 3 reda ima sa 8 i sa 12 radnih organa
 
Nazad
Vrh