Razrivač (Gruber)

A desi se da ode i šasija. U našem tipu zemljišta....
moj je izvaren i ojacan uzduz i popreko.a iod ovih u zadruzi isto
Preskoče one poprilično koliko sam primetio kad je tvrdo.
kad je suvo i tvrdo jako neravnomerno radi kad su opruge.to se bas oseti ako se seje sa kombinacijom rotodrljaca i sejalica spalis kardan samo tako akse ne pazi.radim bez krilci 10 15cm a sa njima ta neravnomernost u dubini rada bi verujem bila daleko veca

Kad nisu uslovi onda se ni ne radi. Evo kod nas oranje na pauzi. Što je iole moglo uradjeno je. Ostalo čeka makar 40-50 litara...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Kad nisu uslovi onda se ni ne radi. Evo kod nas oranje na pauzi. Što je iole moglo uradjeno je. Ostalo čeka makar 40-50 litara...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk
dosta parcela pa se mora i silit nekad druze sa setvom.a uslovi jos uvek nisu.ni mi jos hektra zimske nismo orali.probali jesmo al neide i cekamo bolje uvete.verovatno nista do sredine januara dok se ne steknu uveti
Moj je 2012 godiste uradio oko 10.000 KJ ne zna sta je aparat za varenje. Znaci nigde nista nije puklo ili se iskrivilo.

Radio je i u ovakvim uslovima a nije pucao

2014 prvi vlasnik.ni moj do 2022 nie znao sta je apart za varenje.otad uslovi katastrofa.evo nedavno sam cuo da ovde kod mene od aprila 2022 palo 830l dosad.nekad je ovde u jednoj godini znalo pasti 750 800l al vecinom smo pre bili tu oko 600l prosek godisnji

Kod nas ima dva Horscha i oba su varena. Ne nesto strasno, al su varena. To je ona prva serija.
Nedostatak padavina verovatno cini svoje pa je zemljiste izuzetno tvdo i tesko za obradu.
Ove godine se u dosta slucajeva desavalo da je od gore vlano 10ak cm, a dole barut. Em proklizava, em tesko ide. Smrt za gruber i traktor. Za sad Igli nije popustio nigde, evo vec 13 punih godina.

@cicimoric da li ste nekad radili uporedo gruber-podrivac? Da li ima razlike u prinosu, razlike u borbi sa korovima? Pitam u vezi zamene pluga, sta vam se bolje pokazalo?

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Svakako da ima! Snazan traktor a slab osecaj vozaca za prikladnu brzinu u ekstrmno suvim uslovima!
prosle godine smo hors terali isa jd6930 i opet smo primetili nakon 2dana posla da je pukao na drugom novom mestu.samo prve godine kad je kupljen jeteran sa krilcima otad uvek bez krilaca.najdublje sto smos njim radili odkak je kod nas je 22 23cm al vecinom tu oko 15 20 kako gde i brzina 8 do 8.5 nikad brze i kad su uveti pre bili dobri.zadnje 3godine ta dubina je blize 10 15cm jer nece u zemlju dublje.nikad ga nismo terali sa traktorom jacim od 200konja.etprosle godine i oveteralli ga 5 6 km na sat.da smo cekali imalo povoljne uvete zadnje dvegodimne bi onda o pripremu i settvu psenice mogli pocinjat tek krajem januara pocetak februrara.cak smo poceli i razmisljat o jaroj psenici pa smo uzeli seme jare psenicepa cemo probat posejat krajem februara pored ozime

Efekat podrivanja traje u zavisnosti od zemljista 3 do 5 godina,nema potrebe svake godine.
nijedna obrada zemljista ne bi trebala prelazit 30cm.probajte iskopat jame duboke 2m pa cete videt.dolazi sam do jos veceg sabijanja zemljista i u donjim delovima akse naprimer podriva na 50cm.ove godine sam u suradnji s osjeckim fakultetom dopustio da kopaju te jame na 5mojih parcela.na dve parcele nikad podrivac nije koristen i manja je sabijeno zemljiste nego na ovima gde je su koristeni podrivaci i razrivaci.posebno u delu 30 do 60cm.tako jemeni objasnjeno pa samo prenosim

Znaci gde se podriva bude jos gore? 🤔😀
Pa sta su trazili na 2m? 😀
trazili koren biljke iostalo.to sin sve vodi brigu ja samo posmatram.i kaze sin to se zove pedoloska jama.i nije 2m kaze nije bilo vise od 1,5m.jebi ga nizi sam rastom pa mi se cinila ogromna rupa.jasam se bas lepo iznenadio.ocekivo sam da je tu najmekse de je redovno podrivano i razrivano.nekad podrivac a nekad razrivac.podrivac jekod nas obicno isao preko leta iza strnjaka po suvonm a razrivac inekad gruber kao zimska brazda jer do 2022 nismo nista orali.taj s fakuilteta je objasnjavaoo da s dubljom obradom samo spustamo djon.i da svako orude od tanjirace pa do podrivaca pravi djon.evo de nije nikad podrivano i obradivano dublje od 30cn ja sam prst mogao ubosti na 50 60cm a de sam podrivao i razrivao nisam nisrafciger mogooubosti kolko tvrdo

Opg Hobi da li su vasi strucnjaci pri ideji da je bolje ne obradjivati duboko (npr samo gruber ili tanjiraca na 10-15cm) ili nista ne dirati da sve samo od sebe istruli od zetvenih ostataka? Svi pricaju da je regerativna obrada najbolja. A kad gledas snimke iz EU oni imaju pokrovne useve ali i dalje i oru i tanjiraju te iste. Aj ako moze neko neka objasni sta je bolje.
Kad sam pricao sa jednim kaze idi u sumu pa zabodi neku sipku (od armature desetke) i izmeri koliko ide u dubinu i koliko lako, a posle idi u njivu i isto to probaj pa ces videti. U sumi se talozi lisce i truli godinama samo od sebe, bez ikakvih dodagaka za ubrzanje razgradnje, a mi u njivama stalno prevrcemo. I kaze mi da imaju bakterije kojima treba i ne treba vazduh za zivot. Ove kojima treba mi ih oranjem zatrpamo a ove kojima ne treba izbacimo ih gore na povrsinu.
Jedino sto je potrebno po meni za ovakav nacin proizvodnje je da imas sasvim nove masine. Prvo da imas sejalice za direktnu setvu kroz toliku masu zetvenih ostataka i da imas prikljucak da mozes da prihranis isti taj usev sa onim cisternama i crevima gde ide rastopljeno. Skupa jako varijanta. Ali sve treba staviti na papir pa izracunati i probati.

nama su cak savetovali da nabavimo plug i preoremo sve mnase parcele.pa odtud ideja da se vracamo plugu.a jedan od nazocnih doksu se kopale te rupwe duboke spomenuo je isto sumu i zasto mozes lako zabostsipku jer tamo ne idu teski strojevi kao na njivama.
isto tako smo imali pre saradnju sa jednom doktorkom znanosti koja zagovara regenerativnu.cetri godine od 2018 do 20222 na parceli od 5hektara se radilo da tlo nikad nije golo.usev pa pokrov ljetni pa pokriv zimski pa setva u prolece u zeleni pokrov ili setva psenice u jesen u letni pokrov.nijednom doticna nije htela da se i sluzbeno uvedu rezulatit i organiraziju danipolja i da bude javna zetva.tojest tu tri godine od cetri nismo ni isli u zetvu jer nise isplatilo terat kombajn.zadnju godinu nije ni dosla nijednomobici valda se i ona uverila da tone funkcionira gde nemaredovnih i cestih kisa.takav mso mi stekli zakljucak jer vidimo da je doticna idalje aktivno zagovara takav vid obrade tla regenerativnu al izgleda da bira da pokaze rezultate samotamo gde uspevaju na zapadu hrvatske.i kad pogledas da dobiju 800 i preko 1000litara godisnje jasno datu glavna mera agrotehnikca mera kisa i samo kisa.
mi smo imali nove i dobre masine pa nismo uspeli ni sanjima.opremili smo sejalice i sa dozatorima za tekuca i mikra gnojiva pa smo uvideli da se to pokazalo najgore moguce.tacno se videlo de je primeneno gnojivo zajedno u setvi da je tu usev bio jako los.koren se nerazvije i ususi tune bude ni zrna.preko 20godina bez pluga i nase iskustvo i kad uporedujemo parcele koje nismo orali 20plus godina i ove koje smo naprimer kupili 2018 a prijasnji vlasnici orali redovno odkad znaju zasebe neki i dva triputa godisnje strnjake manje je organske materije na nasim njivama gde nisu videli plug preko20.cak imamo lepih primera gde je isti deo atara i neke njive prekoputa.vise jenestalo humusa kod nas u reduciranoj obradi nego kod drugih koji su orali svake godine.imamo njiva gde podrivac nece uopce uzemlju a negde treba i po 50 100metara da ostvari 15-20cm dubinu.dok na ovim kupljenim koje su prijasnjivlasnici redovno orali takosta jos nismo primetili da podrivac nece uzemlju.ja nisam ljubitelj pluga i oranja jer spor je to posao gde si tusi vrtis se u mestu.to odraduju radnik i sin i brat al odkako smo poceli orat ponovno od 2023 primecujemo neke pozitivnerezultate.to su nasa iskustva u praksi i razlozi zasto sevracamo plugovima

Nazad
Vrh