Ratar bez izkustva a i traktora

KUM 2

Član
Učlanjen(a)
29 Dec 2016
Poruka
53
Želim dobar dan i godinu, svima! Ja sam Bora iz srema i želim da se bavim ratarstvom. Imam oko 10KJ zemlje i mogućnost još toliko da uzmem u arendu od rođaka. Od iskustva imam vezano za jelo i piće :osmeh:. Isto tako i od alata nemam ništa,čak ni traktor. Tako da mi treba pomoć vezano za sve, za početak da nabavim traktor i mehanizaciju, koj traktor koje marke i konjaže. ITD...

Dobrodosao na forum!Ovako sam ja počeo sa mehanihacijom: IMT 506 motokultivator smo imali dugo vremena(mašina koja je bila univerzalna za dosta toga, od kultivacije zemljišta do vuče ogrevnog drveta); Zatim nakon nekoliko godina u dvorište je došao traktor (IMT 533) i nabavljeni su osnovni priključci (plug, tanjirače, drljače i prikolica ).
Moja preporuka za početak da uzmeš taj traktor ili neki slične snage i te osnovne priključke. U početku sam posuđivao druge priključke od kumova i komšija ali polako nabavljam svoje. Isto tako prije upravljanja traktorom moraš da znaš njegove komande i kako funkcionišu(naročito paziti pri upravljanju na neravnim i klizavim terenima). I još nešto, pošto u radu sa mehanizacijom dolazi do sitnijih kvarova koje sam možeš odstraniti, predlažem da ako nemaš, nabaviš aparat za varenje i "fleksu" jer 80% toga je moguće sam opraviti.
Toliko od mene. Biće i drugih koji će ti pomagati dok ne staneš na noge .
Neka je sretno.

Dobrodosao na forum!Ovako sam ja počeo sa mehanihacijom: IMT 506 motokultivator smo imali dugo vremena(mašina koja je bila univerzalna za dosta toga, od kultivacije zemljišta do vuče ogrevnog drveta); Zatim nakon nekoliko godina u dvorište je došao traktor (IMT 533) i nabavljeni su osnovni priključci (plug, tanjirače, drljače i prikolica ).
Moja preporuka za početak da uzmeš taj traktor ili neki slične snage i te osnovne priključke. U početku sam posuđivao druge priključke od kumova i komšija ali polako nabavljam svoje. Isto tako prije upravljanja traktorom moraš da znaš njegove komande i kako funkcionišu(naročito paziti pri upravljanju na neravnim i klizavim terenima). I još nešto, pošto u radu sa mehanizacijom dolazi do sitnijih kvarova koje sam možeš odstraniti, predlažem da ako nemaš, nabaviš aparat za varenje i "fleksu" jer 80% toga je moguće sam opraviti.
Toliko od mene. Biće i drugih koji će ti pomagati dok ne staneš na noge .
Neka je sretno.

Hvala Jovice! ovo je ohrabrujuće za početak. Pošto ovih IMT533 I IMT539 ima dosta i cene su povoljne. Ma da mi nije i dalje jasno zašto toliko drže cenu, kada ni nov nije toliko skup uz subvencije? A što se tiče aparata za varenje, njega sam već nabavio za druge potrebe, sa tim u vidu da će mi i za to trebati.

533 je traktor koji ce 20kj poraditi bez problema, tu jedino ti moze biti oranje dosadno jer ti treba oko 3.5h za 1kj, ali polako. Ja sam kupio skoro 533 i oprskao je prve sezone 400kj kao i vocnjak jabuka, oparao 20kj useva na 50cm kao i razbacio vestak na oko 50kj. Vucem sa njim male prikolice, a kacio sam i 2 x 5t psenice ali mu je tesko. 539 ti je skuplji razlika je sto je zivahniji, malko jaci. U sustini sve iste prikljucke ces vuci i sa jednim i sa drugim. Srecno:ppozdrav:

Ti traktori su mašine napravljene da traju. Ako se nešto pokvari dio se skida, stavlja se novi i nastavlja se raditi. Bitno je da paziš šta ćeš kupiti. Evo par smjernica od mene pri kupovini imt 533 ili 539:
1.) Stanje motora ( da li mašina pali kako treba, da li postoje curenja tečnosti-ulja, goriva, rashladne tečnosti,da li izbija ulje na čep, generalno stanje motora)
2.) Mjenjački sistem i diferencijal (da li ulazi u sve brzine bez krčanja- mada je vrlo teško naći ovako staru mašinu a da ne krči u nekim brzinama, da li uključivanje kardana funkcioniše)
3.) Podizački sistem- hidraulik(najbolje provjeriti dizanjem nekog priključka- pri dizanju i spuštanju ne smije biti poteškoća, trzanja, provjeriti generalno stanje podizačkog sistema),
4.) El. Instalcija (Generalno stanje instalacije, da li je traktor uredno pali sa i bez grijača, da li alternator puni akumulator)
5.) Upravljački sistem (Generalno stanje- istrošenost segmenata / provjera lufta u volanu)
6.) Ostalo (Da li traktor ima uredne papire zbog registracije, da li je prevrtan, prebijan i slično)
Zeznuto je uzeti mašinu staru nekoliko decenija a da nema problema, tako da sretno u kupovini.
Naravno preporučujem ti da uzmeš traktor sa kabinom i kompresorom (kabina te štiti od nevremena, sunčevog zračenja i nesrećnih slučajeva kao što je prevrtanje; a kompresor dobro dođe u raznim situacijama).

1) Kod mene motor je slabije radio iz razloga sto PVP nikada mu nije radjena a traktor ima 5000rs (verovatno ima i vise), pumpu da uradis kosta od 50-150e u zavisnosti sta je pohabano. Stanje pumpe mozes videti da li dimi prilikom rada i da li ima snage, zakacis ga za neki traktor mnogo tezi za njega i vuces, mora da grebe i da tockovi se okrecu ne da se gusi. Potrosnja po radnom satu ne bi trebalo da predje 2.7l u nekom laksem opterecenju, ako prelazi nesto nije u redu. U oranju ako potrosi 2.8-3l je prihvatljivo po rh.
2) upravo tako
3) kada je hladan sporije ce dizati, kada se malko ugrije ice brze. Obrati paznju na plocu hidraulika, mana jako jako retko se desi da to pukne na 533/9. Generalno je hidraulik njima sasvim dobar i dugo dugo godina radi bez ikakvog servisa.
4) 100e kosta da uradis potpuno novu instalaciju da nista nema na traktoru, ako treba neka sijalica, osiguran ili zica da se zamene. Mozes i sam ako se razumes, ako ne kostace te od 1000 do 10.000din zavisi sta je sve pokidano.
5) Svaki ce imati manje ili vise lufta. Pogledas prednji most koliko je potrosena klackalica, spone pogledas. Tockovi treba da budu pravilno podeseni inace je spona skrivljena negde. Kod mene je blago bila jedna kriva, ali smo ispravili.
6) Gledaj da je model sa blokadom i kompresorom. Kompresor ti nece trebati cesto, ali ce se desiti da si na 10km od kuce i sa 2-3 duvanja gume ces se dovuci do sela, u suprotnom moras nekog zvati da dodje po tebe.

Traktor te snage ima i nekih prednosti. Prikljucci su za njega jeftini. Plug mozes kupiti za 50-100e sa jednom brazdom. Prskalica mala je od 600-1000e i mozes dobiti povracaj od 40%, sejalicu nodet/olt isto nosi lepo sa 4 reda. Prikolicu od 5t robe vuce isto lepo, preko toga mu je teze.

Moj je sebe otplatio vec prve godine, tako da sam zadovoljan kupovinom. Nece nikada izaci iz avlije, jedino mozda uzmem jos jedan. Jer u sezoni mi tih malih traktora uvek fali.

Hvala vam Bojceticu!:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Hvala vam opet obojci. Što se tiče kabine znači mi, ali za kupovinu mi nije presudna koliko da mašina i on bude dobar, pošto sam video da ima i polovnih. Pa mogu i AKS-om da je naručim da donesu pošto sam video jednom u kombiju školjku od auta, pa računam mogu i kabinu od traktora manja je.

Pozzdrav i dobro nam dosao...Moja preporuka ti je ursus c355 ili c360 iste pare koliko i 539 samo dosta jaci,a mali potrosac,...Imam c355 i mrcina je ziva...A sto se kolicine zemlje tice koju bi obradjivao moja preporuka je da radis onoliko koliko mozes lepo da isfinansiras i obradis,bolje raditi 2ha kako treba nego 10ha kako ne treba...:ppozdrav:

Hvala Petre. A što se tiče obrade zemljista tako i planiram da radim. Sa komplet agrotehničkim merama. I kvalitetnim semenom. Samo polako da dođem do toga.

Mislim da treba da budes mnogo obazriv, jer sa 20 kj tesko da ces se pokriti ako ce ti to biti jedino zanimanje. Po meni, bolje je uzeti prskalicu, spartac, rasturivac djubriva nego plug. kad saberes, skuplje izadju te sitne operacije nego oranje, a oranje mozes platiti kao i vrsidbu sto ces morati. setvospremanje, setva, posebno prskanje useva gde mora da se radi cim se ukaze prilika, spartanje i sl su operacije koje se brzo obave, a skupe su ako placas usluzno.
Mozda da odmah krenes u neku intenzivniju poljoprivredu tipa vocnjak, maline, povrce? tu sa 20kj ima da se ubijes od posla, ali moze i lepo da se zaradi. I jos, 10-20 kj je ozbiljna povrsina za takav vid poljoprivrede!

Hvala sorin! Nije mi jedino, zanimanje a što se tiče priključaka primetio sam da prskalica i rasipač nisu mnogo skupi, i špartač i spremač.

Mislim da treba da budes mnogo obazriv, jer sa 20 kj tesko da ces se pokriti ako ce ti to biti jedino zanimanje. Po meni, bolje je uzeti prskalicu, spartac, rasturivac djubriva nego plug. kad saberes, skuplje izadju te sitne operacije nego oranje, a oranje mozes platiti kao i vrsidbu sto ces morati. setvospremanje, setva, posebno prskanje useva gde mora da se radi cim se ukaze prilika, spartanje i sl su operacije koje se brzo obave, a skupe su ako placas usluzno.
Mozda da odmah krenes u neku intenzivniju poljoprivredu tipa vocnjak, maline, povrce? tu sa 20kj ima da se ubijes od posla, ali moze i lepo da se zaradi. I jos, 10-20 kj je ozbiljna povrsina za takav vid poljoprivrede!
Verovatno će svi ovi saveti biti korisni nekom ko nema iskustva sa poljoprivrednom proizvodnjom,jedino ovaj deo sa 20 kj voćnjaka mi malo bode oči,kolega Sorin,zar vi stvarno mislite da bi neko sa 0 iskustva trebao da se upušta u ulaganje od 350 000 - 400 000 evra koliko košta taj sport???

Hvala olalija u potpunosti uvažavam vaše mišljenje. I zahvaljujem se administratoru na dobrodošlici.

Od 20kj moze da se zivi. A ne vidim razlog da ne kupi plug za 100e? Jutro oranja da nadje najjeftinije je oko 35e usluzno ili ajde da kazemo 4000din. Da ore sam, potrosice 2000din goriva. Koju amortizaciju ima traktor od 30 godina? On vredi i sada i za 5 godina isto. Na 20kj ustedece 2000 x 20 = 40.000din. Tako da je isplatio plug, zamenu ulja, filtera i ostaje mi novaca da kupi rasipac za vestak.

Pozdrav i dobrodosao. Zelim ti uspeh u poslu.
Razmisli i o IMT 542 ili Zetor 4911 ako ti je zemlja malo jaca oni ce vuci 2x25cm, mozes vuci i tanjracu 24 diska. 533 i 539 nisu bas za setvospremac, dok ce 542 i 4911 vuci lepo 2m setvospremac. Mozda ces se kasnije prosiriti na 30kj i tih 4 diska na tanjiraci i 20cm na setvospremacu ce ti znaciti.
Jos jedna stvar, oticices na bacanje vestaka negde dalje, treba poneti 600kg, 542 i 4911 ce to nositi dok 539 ne bas.
Gledaj da kupis kvalitetniji rasipac koji baca ravnomerno, po mogustvu sa dva diska ili lulom, Amazon, Sulky, Vicon naravno polovan, nacices za 300e od 400l.
Prskalicu ti je najbolje kupiti novu.
Tanjiracu gledaj da uzmes BNT zato sto je jaca, nema pucanja, bolje ulazi u zemlju.
Plug po mogustvu visoki klirens, setvospremac sa duplim rotorima.
Ukratko od mene, posto sam 2012 godine bio u fazi u kojoj si ti sada.

Poslednja izmena:
Nisam ni mislio da odmah covek zasadi 20kj vocnjaka, ali ako krece u ratarstvo sa 0% znanja, a ratarstvo jeste niskoprofitabilna delatnost, ako vec mora da uci, onda bolje da uci nesto sto ce mu dugorocno biti isplativo.
Bojcetic, bas o tome se radi, jutro oranja je 4000 do 5000 a potrosice bar 1500 din goriva, koliko kostaju dva prohoda tanjiracom, ili spartanje, da ne pominjem prskanje gde ce platiti 2000 do 3000 po kj i to barem 3 puta u sezoni, a potrocise sa 533 1 litru goriva po kj prskalicom koju moze kupiti za 200 evra u ok stanju?
I da se ne lazemo, sa 20 kj suvog ratarstva, bez stocarstva ili posla u firmi ne moze se ziveti vec se moze samo prezivljavati.

Seme smatram da nisam pocetnik da imam neko znanje, ali pretpostavljam da nemas vocnjak cim tako pises. Tvrdim da za 1kj bilo kog vocnjaka treba neuporedivo vise znanja od 50kj ratarstva. Ratarstvo i jeste niskoprofitno sto moze skoro bilo ko da napravi kakvu takvu dobit. Za voce posadis, pa ulazes dok ne pocne da rodi, pa onda radnici, berbe, skladistenje, prevozi, viljuskar, ledja itd itd. Ratarstvo po meni uradis sam operacije za koje prikljucci nisu skupi, platis kombajn, prevoz i setvu. Kod nas je pojava da za 5000din se radi vrsaj + prevoz, setva je oko 10e/kj. To sve ispada oko 50e po kj, a da kupis bilo koji kombajn, 2 prikolice i sejalicu to kosta xy novaca a pritom ne mozes istovremeno sedeti u traktoru i kombajnu, sto znaci jos jedan covek itd itd. To je vec korak napred.

Imao sam predloge i privatno od drugara da zasadim trešnju, pogotovo što sad daju ekstra uslove baš na sadnice trešnje i još nešto, koga interesuje mogu da proverim. Ali sam to odma odbio. Pošto ovde ima čovek koj je psadio hektar trešnje koja mu jednim delom propadne zbog nedostatka radnika. Ja nisam mogao da nađem radnika za štampariju u toplom i klimatizovanom a kamoli za branje. Možda jednog dana lesku pa sa usisivačima ali otom potom. Za sada me interesuje isključivo suvo ratarenje. Ijoš jednom vam hvala za svaki savet.

Pozdrav i dobrodosao..imam za tebe predlog,razmisli o sadnji sipurka.
Minimalna su ulaganja i manje rada u odnosu na sve ostalo a zarada je bolja od svega toga sto je ovde spominjalo..

Nazad
Vrh