Rasprava o kardanskom izvodu

Kod tebe Tesla nije bilo direktno vratilo na 577? Kod mene je na sva 4 IMT-a (racunajuci i 533) direktno vratilo.
 
Ma jok, bio reduktor :udri:, a ja nikad nisam nešto posvetio pažnju, da izmerim koliko ima obrtaja, čak sam i vukao berač 221 na malim obrtajima, i išlo je super, i sa prskalicom nije bilo problema, ali ove godine sam zakačio sejalicu za njega, a onda ...::samo bes::, morao sam da idem prvom, na skoro punom gasu... Za setvu, je čak bolja varijanta izvod na 1000 obrtaja, ali otom potom, možda mi dopiz... pa i to nabavim, pa po potrebi menjanje.
 
Tesla nabavi ovakvo kućište i u njega možeš da staviš dve brzine.
24fmyj5.jpg
[/IMG]
 
Premeriću sutra pa javljam.
Premereno! Nema šanse,mnogo je ovo novo šire i ima dva šarafa više.
 
Poslednja izmena:
Pa vidi se i na slici da su ona dva gornja brezona više, a i deluje šire. Nije to nekakav problem menjati, najviše vremena oduzme ispuštanje i sipanje ulja, pozadi šest šrafova i dva lanca, i sa strane reduktor za prednju vuču, sa mislim osam šrafova, da bi se skinuo onaj zeger i spojnica. Osovina se vadi sa ležajem, isto tako druga sa ležajem dolazi na to mesto. Kada se uvežba, može da se zameni za neka dva sata, možda čak i manje. Ovaj izvod na 540 ob. kod 1460 o/rad. je najuniverzalniji, jedino za setvu je bolji taj od 1000 ob.
 
pozdrav, imam imt565 i hteo bi da uvecam obrtaje na prikljucnom vratilu, pa sam hteo da vas pitam sta mi je potrebno da promenim a da to ne bude celo vratilo (osovina) vec samo nastavak u reduktoru i jos neka dva zupcanika, problem je sto ne znam kako to da trazim u prodavnici, jer ne znam sta trazim ;) povecao bi bar na 720 o/min
hvala unapred
 
Ako već imaš zupčanike u zadnjem reduktoru, to ti je izvod za 540 o/min. Da bi dobio 720 o/min, stavljaš direktno (dugačko) vratilo, i zadnji ležaj (to ti je optimum, i najjeftinije izađe). Za 1000 o/min menjaš u zadnjem reduktoru, zadnji zupčanik sa izvodom kardana (stavljaš manji), i gornji par zučanika (u prodavnici tražiš set za 1000 ob.).
 
Ok,procitao sam sve o kardanskom izvodu,ali me jedno interesuje,ja imam imt 540 kod mene je menjac mnogo sporiji od menjaca na imt 539,to znam sigurno,on mnogo brze okrece kardan na 540obrtaja/1500 u odnosu na moj na istom broju obrtaja.Ja sam postavio pitanje isto da li ja trba da zamenim menjac da bude sa 5 brzina ili se to moze resiti nekako drugacije.Unapred hvala
 
jako je zanimljiva tema naime ja imam torpedo 55 i on ima jako spor kardan na 2100 okretaja motora ima 540 okr. kardana jel neko možda pokušao ga ubrzati? najviše me smeta u sjetvi motor bruji bez veze,kad okrečem držim gas na 1200 i stalno osjetim miris lamele! razmišljao sam o nekom lančanom ubrzanju vani stavit još jedno vratilo iznad ovog i lanac i odgovarajuči omjer? možda ima tako nešta gotovo za kupit? idealno bi mi bilo da na 1500-1600 okr. motora imam 540 okr. kardana.
ideje, sugestije?
 
vi ste izgleda ubrzali kardane ali ja nisam,
kako sam razumi da pase izlazno vratilo od 542 ili ima dugacko vratilo koje prolazi kroz reduktor
 
Pozdrav, zna netko koliko zuba ima kardansko vratilo kratko i međuzupčanik za 1000 okretaja kardana na imt 577? i gde može da se uzme taj set?
 
Nazad
Vrh