Ranija setva kukuruza

Juce posejano sve za ovu godinu, pa sta mu Bog da.

BC Klipan posijan 01.04. pustio klicu, danas odradjeno i prskanje. Vlage ima sasvim dovoljno čak i ako kiša najavljena za vikend omane tako da sa nicanjem neće biti problema.

Meni je prije dvije godine AS72 smrzao - mraz ga je pogodio oko 10.04. u drugom listu i potpuno ga spalio (inač je bio posijan 24.03.). Presijali bi ga ali se srećom radilo o onoj problematičnoj parceli na kojoj je velika uzbrdica a bilo je povlažno. Za 5-6 dana iz sredine stabla je krenulo novo lišće i već nakon 10 dana se nije moglo vidjeti da se nešto desilo. Druge parcele su bile sijane nešto kasnije i klica nije bila izašla u vrijeme kada ej taj mraz naišao tako da na njima nije bilo problema. Inače, kukuruz na toj parceli je posle rastao i uzrio sa normalnim prinosom za tu parcelu. Dakle uopšte nije bilo nikakve štete iako je bio 100% spržen - nijedne jedine liske žive nije bilo na 0.4ha.

I kod nas je pocela setva,mada se nesto ne zaukavaju ljudi, dosta njih ceka, mi smo posejali prvi deo za silazu,da nam bude lakse i za zrno as 54 i pionir f38 i a79, par godina u nazad sve na 22cm...mada mozda bi trebalo ove godine prorediti malo ostalos to ce se sejat, no vlage ima dole u zemljistu kad se razgrne zemlja, novi raonici na nodet sejalici sad useju bas dobro u tvrd i mokar sloj, dubina setve je nekih 8-9cm,valjda ce izgurati.

Kod mene u ataru ljudi i traktori sa masinama na sve strane.Kukuruz i soja se masovno seju,video sam par njih i da su suncokret sejali.
Danasnja setva kukuruza:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG].Sutra nastavljam ako vreme dozvoli :kisa:

I kod nas u ataru pocela setva al nesto slabo, ljudi jos cekaju a mi smo u cetvrtak i petak posejali pola naseg za vrsidbu a za berbu u klipu posle kise(koje kise:sta:)

zavrseno sejanje kukuruza za ovu godinu..sejano zp666,zp 684 i ns6030...sad cekamo samo :kisa:najvise zbog zita(koje je u cetvrtak prihranjeno drugi put sa 1kg sana po aru)a i za kukuruz bi bila pozeljna mada dole ima onako vlage(cejali ga malo dublje nekih 7-8 cm)a odozgore je prasina ko u sahari :bravo:

Ja sam juče posejao,10 KJ kukuruza ,ZP 560 i 434, ostatak ću u ponedeljak, i time završavam setvu.Vlage ima lepe,ali ako uskoro ne bude kiše,biće veselo.

Kod nas ko sad radi sa spremacima,samo cupa vlagu napolje,drljace za sada mnogo bolje odrade posao.

Tako se i kod nas pokazalo. Mi smo koristili drljacu+branu (lancana brana). Jako mnogo znaci i brana. Posle ove kombinacije (u februaru je bila zatvorena brazda) neke njive su potencialno za mak pripremljeni.

Poslednja izmena:
Danas je sedmi dan setve.Vlaga se danas jedva nalazila na po kojoj parceli.Strašno je prosušilo u odnosu na prvi dan setve.Svaki dan podižem točkove kao bi produbio i položio seme u vlagu ali danas ni to nije vredelo.Sreća pa ostalo samo uslužno i mojih 0,9ha koje će biti odrađeno ujutru.

Nazad
Vrh