Ako moze jedno pitanje u vezi spremanje komine za rakiju.
Imam 10 buradi sa kruskama. U dva bureta vec pre par dana se gore izdigao bistar sok, bez onog gustisa (kruske su inace mlevene i rendane). Nista ne kipi vise u njima, kazu da je kom preradio. Uzeo sam neki termometar i izmerio 12 stepeni u oba bureta. Sada imam jos tri bureta, koja su blizu te forme, da se izdvoji gore sok, ali ne kao u prva dva bureta. Merim u njima, 18 stepeni.
Ono sto me zanima, kako se precizno i skolski koristi ta metoda sa merenjem temperature? Ako neko moze da opise. I kako se sa njom tacno utvrdjuje da je kom spreman za pecenje?
Prva bureta sam dobro zatvorio, da sacekaju i ostala, pa cu sad za vikend peci. Da se oprobam i u tome
Edit: Jos jedno pitanje. Kruska koju sam stavljao u burad, je neka starinska, tvrda je dosta, iako je lezala u gajbama 2 nedelje, cak i oni plodovi koji su sami padali sa drveta. Zanima me da li se razlikuje kolicina i kvalitet dobijene rakije, ako se kruske odmah pasiraju i stavljaju u burad, ili ako se ceka da odstoje u gajbama 2-4 nedelje? Da li se koncetracija secera povecava u njima, ako odstoje i koliko je to u procentima, odnosno da li se isplati maltretiranje sa cekanjem, branjem i redjanjem u gajbice?