Radovi u malinjaku

Kalcijum u kpk je bacanje para, tesko se usvaja, kalcijum organo je najbolje dati folijarno.

Послато са CUBOT_NOTE_S уз помоћ Тапатока

Postavio sam ovo pitanje u temi prskanje maline, ali vidim i ovde se priča o tome pa da pitam i u ovoj temi.
Miker mi je pred fazu punog cvetanja, biće za odprilike 2-3 dana. Rekli su mi da ih sada trebam prskati borom, magnezijumom, kalcijumom i kalijumom.
Pitanje se odnosi na to kada, i kojim redom trebam ovo uraditi i dali se ovo sme mešati?

Treba ti botricid najvise, kalijum kad naliva plod, a kalcijum kd nemas vremena da sve oberes.

Isforsirao sam bocne grane pa se povijaju, a imam samo tri letvice pa sad muku imam da ih oslonim.

Treba ti botricid najvise, kalijum kad naliva plod, a kalcijum kd nemas vremena da sve oberes.

Ako sam dobro razumeo,za prvi deo odgovora sam pripremio quadris i swich, a ovo oko ''nalivanja'' ploda,kad bi to otprilike trebalo da bude?
A šta je sa magnezijumom i borom,kad se to upotrebljava?

Pre par dana u temi o ceni maline napisah da nije sve do zemljista. Ovo na slici je malinjak na slabo propusnom glinovitom zemljistu.
Ispostovana zastita I prihrana.
Medjured je 3,2 metra, visina spalira 2,3 metra. Malinjak je star par godina.
Prosle godine prinos 5t 1000 metara.
Ove godine ce biti 20% vise.
Oko njega jos jedan malinjak u solidnom stanju, ostali tuga.

9a01c75853eeb86a49bc082af6173c54.jpg

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

I mene zanima kad magnezijum prskati i koje kupiti folijarno djubrivo . Znam za bor da ide prije cvjetanja calcijum u fazi cvjetanja a kalijum kad pocne naljevati plod al neznam magnezijum kad ide

@Gale T. Koliko vidim kod tebe je zemlja suva ili mi se cini? Mozda nema mnogo padavina. Kod mene recimo retko da prodje dan-dva bez kise. Zemlja nije glinovita, ali dzaba, kad idem izmedju redova kao sundjer da gazim. Sto je najgore u zadnjih nedelju dana primecujem da su neki listovi pozuteli celi.

@Gale T. Koliko vidim kod tebe je zemlja suva ili mi se cini? Mozda nema mnogo padavina. Kod mene recimo retko da prodje dan-dva bez kise. Zemlja nije glinovita, ali dzaba, kad idem izmedju redova kao sundjer da gazim. Sto je najgore u zadnjih nedelju dana primecujem da su neki listovi pozuteli celi.
Malinjak nije moj. Zemlja je jos vlazna, vidi se u senci reda.
Malinjak se obradjuje medjuredno pre branja, u toku I posle, da bi zemlja bila rastresitija.
Zbog toga je ostavljen veci razmak izmedju redova

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Da, sad vidim u senci vlagu, ali je ipak dosta suvo. Moj je malinjak druga godina i prosle godine je 5 puta freziran i okopavan, odnosno plevljen. Ove godine samo jednom freziran i zatravljan zbog velikih padavina da ne upadamo do koljena kad krene berba. Ako da Bog da ima sta da se bere uopste.

I mene zanima kad magnezijum prskati i koje kupiti folijarno djubrivo . Znam za bor da ide prije cvjetanja calcijum u fazi cvjetanja a kalijum kad pocne naljevati plod al neznam magnezijum kad ide
Mene savetovali malo drugačije. Kada budem prskao swich, 7 dana pre berbe, tada ubaciti kalijum, a kalcijum par dana kasnije.
Šta je sada ispravno?

PS. i kolega sasabrdy.mladenoisto otprilike savetuje isto.

- - - - - - - - - -

Pre par dana u temi o ceni maline napisah da nije sve do zemljista. Ovo na slici je malinjak na slabo propusnom glinovitom zemljistu.
Ispostovana zastita I prihrana.
Medjured je 3,2 metra, visina spalira 2,3 metra. Malinjak je star par godina.
Prosle godine prinos 5t 1000 metara.
Ove godine ce biti 20% vise.

I ja imam jedno parče zemlje sličnog kvaliteta, kod nas je zovu " crna glina " i razmišljam da li da sadim malinu ili ne. Položaj zemljišta je lep, pristupačan i blizu je voda. Neznam šta da radim, ako je posadim da probam da izvučem " gredice ", da izdignem koren a samim tim da napravim sastrane odvodne kanaliće. Uradiću analizu zemljišta pa ću pustiti ovde da vidim šta mislite o tome?

I ja imam jedno parče zemlje sličnog kvaliteta, kod nas je zovu " crna glina " i razmišljam da li da sadim malinu ili ne. Položaj zemljišta je lep, pristupačan i blizu je voda. Neznam šta da radim, ako je posadim da probam da izvučem " gredice ", da izdignem koren a samim tim da napravim sastrane odvodne kanaliće. Uradiću analizu zemljišta pa ću pustiti ovde da vidim šta mislite o tome?

Pokusaj sa tim da je izdignes u bankove, a pre nego sto sve uradis, valjalo bi da uradis analizu, pa oznaci tu gde ce ti biti redovi, gruni stajnjak, dodaj sta fali, iskultiviraj/freziraj na jesen i onda izdigni i usadi... Ne znam da li je neko sadio tu kod tebe u blizini ista slicno i kako uspeva na toj zemlji? Naravno, ako je izvodljivo, s'obzirom da je takva zemlja valjalo bi i duboko zaorati (na bar 50cm)... Jer ako je orano, a sa tim sastavom, vrrrlo verovatno da ti se ispod napravila tzv. "ploča" (od plitkog visegodisnjeg obradjivanja) a malinin koren ide duboko, a mozes kasnije imati problem ako ne razbijes to bar prvu godinu pred sadnju... (znam iz iskustava na nekim slicnim mestima)

Pocetkom aprila nordoxs kpk alijansa zatim trihoderma. i samo drugog maja koktel hemije ...moralo je , to je sve od zastite bilo, Pratim situaciju,vremenske uslove i vidim da nemam potrebe za sad nista ni za trulez ni bilo sta dr,
Ako zatreba mozda ..? timorexs i kingbo... al prema prognozi...mislim da nece trebati..?

Bilo je organike folijarno i bice jos ...kopriva ,gavez ,agrostemin,epin.humigal ,kojekavih aminokiselina i sl.

Po mojoj evedenciji ove god. sam ubedljivo najj manjeee sredstava ulagao u zastitu....za sad je okej..?

slike.php
[/URL][/IMG]

Sassam evo ti ideja za odvodnjavanje, tj. izvodljivo je ovako ako njiva ima blagi pad.
Lepo su te savetovali za prihranu, imas fitofert i hoya djubriva organska

- - - - - - - - - -

slike.php
[/URL][/IMG]

Dobra stvar i za djubrenje, jer zgrce zemlju preko njega.

Pocetkom aprila nordoxs kpk alijansa zatim trihoderma. i samo drugog maja koktel hemije ...moralo je , to je sve od zastite bilo, Pratim situaciju,vremenske uslove i vidim da nemam potrebe za sad nista ni za trulez ni bilo sta dr,
Ako zatreba mozda ..? timorexs i kingbo... al prema prognozi...mislim da nece trebati..?

Bilo je organike folijarno i bice jos ...kopriva ,gavez ,agrostemin,epin.humigal ,kojekavih aminokiselina i sl.

Po mojoj evedenciji ove god. sam ubedljivo najj manjeee sredstava ulagao u zastitu....za sad je okej..?

Pole koja je cena Agrostemina i kolika su pakovanja ?
Unapred zahvalan na odgovoru

Pokusaj sa tim da je izdignes u bankove, a pre nego sto sve uradis, valjalo bi da uradis analizu, pa oznaci tu gde ce ti biti redovi, gruni stajnjak, dodaj sta fali, iskultiviraj/freziraj na jesen i onda izdigni i usadi... Ne znam da li je neko sadio tu kod tebe u blizini ista slicno i kako uspeva na toj zemlji? Naravno, ako je izvodljivo, s'obzirom da je takva zemlja valjalo bi i duboko zaorati (na bar 50cm)... Jer ako je orano, a sa tim sastavom, vrrrlo verovatno da ti se ispod napravila tzv. "ploča" (od plitkog visegodisnjeg obradjivanja) a malinin koren ide duboko, a mozes kasnije imati problem ako ne razbijes to bar prvu godinu pred sadnju... (znam iz iskustava na nekim slicnim mestima)

To smo parče zemlje dali nekom tipu na korišćenje a on je sadio ribizlu. Ove godine je u obavezi da ribizlu posle roda povadi i izore. Pa kada to bude uradio poslušaću tvoj savet i preoraću je ponovo pred jesen što dublje uspem, a onda ovako kako kažeš sa gredicama-bankovima, pa kako Bog da. Probaću i analizu da uradim.

- - - - - - - - - -

slike.php
[/URL][/IMG]

Sassam evo ti ideja za odvodnjavanje, tj. izvodljivo je ovako ako njiva ima blagi pad.
Lepo su te savetovali za prihranu, imas fitofert i hoya djubriva organska

- - - - - - - - - -

slike.php
[/URL][/IMG]

Dobra stvar i za djubrenje, jer zgrce zemlju preko njega.

kako je frezovati kasnije? Predpostavljam preko ovih kanalića, pa ih nakon toga praviti ponovo ?

Nazad
Vrh