Radovi u malinjaku

Pozdrav drugari! Interesuje me mladi zasad maline imam 8500 sadnica sorte vilamet posadjena 27og marta,za sada je sve kako treba hvala bogu zadovoljan sam visina je do kolena. Pa me zanima da li moze cime da se prska izmedju redova protiv korova,i da li moze cime da se prska oko sadnica da se ne plevi? Novi sam po tom pitanju bavim se stocarstvom ali volim da popricam sa ljudima koji imaju maline vec dugo godina da me posavetuju.

Prvih 20 godina bez herbicida, a posle može ... :osmeh:

- - - - - - - - - -

Nisam siguran da je samo vlaga izazvala sušenje malina... Što se mene tiče ubuduće ću smanjiti broj prskanja i koristiću isključivo preparate domaće proizvodnje. Stajnjak obavezno i veštačka đubriva raspodeliti u četiri navrata. Prihrana folijarnim đubrivima sa aminokiselinama i prihrana preko sistema kap po kap.

Prvih 20 godina bez herbicida, a posle može ... :osmeh:

- - - - - - - - - -

Nisam siguran da je samo vlaga izazvala sušenje malina... Što se mene tiče ubuduće ću smanjiti broj prskanja i koristiću isključivo preparate domaće proizvodnje. Stajnjak obavezno i veštačka đubriva raspodeliti u četiri navrata. Prihrana folijarnim đubrivima sa aminokiselinama i prihrana preko sistema kap po kap.

Jel mislis da je do preparata?

Nisam siguran, ali stičem utisak da malina bolje izgleda što se manje prska. Posle prskanja u trećoj fazi, po programu koji sam dobio od hladnjače, malina je doživela šok, kao da sam koristio herbicid. To su bili preparati Promesa, Tonus, Abastate i Nissorun. U četvrtoj fazi sam koristio samo Metod i Dional, a Fobos nisam koristio, jer sam zakasnio sa prskanjem. Nisam prskao malinu ni u petoj fazi sa preparatima Promesa i Dional, ni u šestoj fazi sa Svič-om. Malina trenutno odlično izgleda. Kao prihrane sam koristio Slavol, Aminofleks, Tecnokel Amino Mix i Polifid 20:20:20.

Malinari, koliko puta u vegetaciji radite zaštitu protiv botrytisa i da li istu ponavljate nakon jačih oborina?

Ja sam prihranjivao preko lista fitofertom,i aminototal (aminokiseline) 3 puta do sada. za grinje sam uzimao ridomil abastate i neki mali cirkon ne mogu da se setim imena. i treba da ponovim krajem meseca sa tim ali ne znam da li da ponavljam jer dobro izgleda sta vi mislite? Preko sistema kap po kap sam pustao fitofert rout za koren,cim pricedi malo posle ove kise uzimam balans fitofert za stablo pa cu neku vegetativu posle toga,i naravno aminototal preko lista.

Pozdrav,
zna li netko o čemu se ovdje radi. Malina crveni, izdanci, peteljka, listovi, a donji gube zelenu boju, neki žute i osuše se.
t87v3p.jpg

mlietg.jpg

2dt4qph.jpg

55ir7.jpg

n1wj9u.jpg

Neka me isprave starije i iskusnije kolege ako grešim,ali meni izgleda kao da je u pitanju Didymela, sušenje lastara.

I ja sam pomislio to, a slike što sam gledao o didimeli da ona djeluje lokalno na dijelovima mladica, a kod mene mladice cijele crveno ljubičaste, i oko peteljke većih donjih listova koji se osuši nema oštećenja. I gotovo svaka ima promjenu boje.

Ako si uradio zastitu onda verovatno fali neki mikroelement.. Isto se desilo komsiji koji je od zastitara dobio odgovor da im fali kalcijuma. Jer zutilo krece od dole i zatim se suse.. Najbolje je uraditi analizu zemljista, onda ces sigurno znati sta im fali.

Izgleda da je u pitanju nedostatak fosfora. Ipak, konsultuj neko stručno lice u PSSS.

[h=4]Manjak fosfora usporava stvaranje cvetnih ilisnih pupoljka, kao i razvoj mladara. Novo lišce je uspravno, tamnije zeleno ine dostiže normalnu velicinu. Kasnije lišce dobija ljubicasto crvenu nijansunarocito peteljka i nervatura bliža njoj. Izraženo je u vreme hladnijih prolecai leta. Pri vrhu mladara ostane samo par listova purpurne crvene boje. Plodovibivaju neugledni bez cvrstine. Višak fosfora ne utice negativno na biljke, alimože izazvati manjak cinka.[/h]
deficit-fosfora.jpg

Analizu zemlje sam radio prije sadnje i dobio preporuku za gnojenje. U suvišku je P, dosta siromašno mikroelementima. Napravio sve prema preporuci, ali ona se samo crveni i gubi tamno zelenu boju.

pozdrav

Analizu zemlje sam radio prije sadnje i dobio preporuku za gnojenje. U suvišku je P, dosta siromašno mikroelementima. Napravio sve prema preporuci, ali ona se samo crveni i gubi tamno zelenu boju.
Ako je P u visku retko izaziva toksicnost na biljku ali retko moze da izazove nedostatak zn,mn fe to sam nasao knjizi govor biljaka Dr Marko Injac,ako uspes nadji knigu vrlo je poucna

- - - - - - - - - -

Pole da li si koristio ZEOLIT u prskanju,ako jesi kakvi su rezultati.Ja sam zakopavao u red,sta mislis da li je to bolje ili da se baci u ceo medjuredni prostor

evo vadio korijen ujutro, dok ga očistim cijeli je bijel, kao i presjek, do navece je dobio smeđe crvenkastu boju. ako je to didimela ili fitoftora jel mogu sta uraditi da spasim stvar, jer mladice crvene i širi se opasno
2zfpz6d.jpg

2le6hl0.jpg

2iqlsg3.jpg

Drugovi,recite mi ovo zasto mi je u jednom delu malina bledo zelena a u drugom delu tamno zelena da li je to u pitanju dosta vlage?

r

Shirajzl moze biti da je verticillium izguglaj malo na netu a pogledaj i za fitoftora naci ces nesto.Jer ja nisam dovoljno strucan da ti pomognem na drugi nacin.

Nazad
Vrh