Psenica 2019/2020

Zvezdana ne ide bez regulatora inače bude kao da je valjak prešao preko nje.
 
I ovde izgleda dobro NS,dosta bolje nosi susu,moram videti da nadjem jedno 5t prve reprodukcije,a za seme ce vidimo sta kaze dr Dencic.
 
Video sam na ogledu prosle godine jednu sortu ono je bilo extra zito, nisam zapamtio da li je bila NS Obala ili neka druga, imaju sad ok sorte. Ja cu na jesen opet ns 40 ako me zajebe solehio sad.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Nesto mi posustaju ove strane,s'obzirom koliko im titramo,ili nasi doradjivaci mesaju prstima,a i kisa se okrenula pa pada u zetvi umesto il pre il posle,a ove strane se nesto lako "ispiraju",jbt razlika na sleperu pre i posle 10lit kise 3t,kao gledaju kvalitet,vidim ja da se oni jos vataju za H,a ja za kg.
 
I ja imam u planu ubacivanje NS sorti par hektara za pocetak. Par njih koji ozbiljnije rade i koji uvek imaju i strane sorte uz domace kazu da im Simonida i NS40 uopste ne posustaju. Hteo jesenas Simonidu ali posto nisam hteo da kupujem seme dok ne padne dobra kisa za pripremu Simonide i NS 40 vise nije bilo ovamo gde se snabdevam. Kako nas zadnjih par godina jebe susa u psenici u razlicitim stadijumima ne bi me cudilo da krenu da se pojavljuju neke Aquamax, HD, Climacontrol itd itd :osmeh:
 
Godinama sam sejao Simonidu, ove godine je nemam. Ima jedna u selu, izgleda vrhunski.
Rapsodiju sam poslednji put sejao 2015.
Zvezdanu sam batalio pretprošle godine...

Možda neku od novijih sorti probam na jesen...
 
#zektor

Klasika...u jesen tanjiranje i po kj 150kg 16:16:16 ili 100kg map-a. Setvena norma za ns pšenice uvek oko 150kg po kj.orginal semena.
U proleće obično jedna prihrana 150-175kg an-a po kj. Radio sam i u dva puta prihranu ali mi se čini da je sve to isto.
Prskanje jedno ili dva kako kad.
 
Evo je komšo pa ti vidi.Zavisi koliko je ko visok..
e09bda49d7ccca6641f3c779b148cf96.jpg


Sent from my HTC U12 life using Tapatalk
 
Zvezdana je kod mene uvek bila niža od simonide i to primetno. Nije polegala a simonidi se dešavalo poleganje u delovima njive.
 
Da napišem nešto o zvezdani, jeste niža sorta i u normalnim uslovima netreba regulator rasta a ako je zemlja u ekstra kondiciji i dobro nađubrena onda i ona preraste i hoće da polegne, setvena norma 140kg po kj a može i manje ako je nađubreno i zemlja u kondiciji , malo osetljivija na bolesti u odnosu na 40s ili simonida, za frhunski rod 8-10t traži da se sklope kockice (ali bukvalno) a 7-8t po ha sasvim normalno rađa u nekoj prosečnoj godini, što se tiče kvaliteta zrna hektolitar, proteini, gluten... tu nijedna ni strana ni domaća sorta nemože da se meri sa njom.
 
Samo domaće, ns 40s i Simonida su moj izbor. Ove godine imam samo ns40s jer Simonide nije bilo više na institutu u NS...
 
Zvezdana je sorta pšenice sa ogromnim potencijalom ali joj na žalost klima kod nas više ne odgovara, trpi zimu odlično ali je preseku nagle vrućine iako je rana sorta. Izuzetno je osetljiva na fuzarijum. Inače najbolji prinos joj je bio 14,9 t/ha i to u jednoj egzotičnoj zemlji.
 
Kako izgleda ta pšenica što da 15 tona po ha???o_O
Izgledala mi je normalno, gledao sam na tv-u i čitao publikaciju o tom prinosu. Zanimljivost je da je Ginisov rekord za pšenicu 262 bušela po akri. To mu dođe oko 17,8 t/ha sa 76 hl težinom...Rekorder je imao veći hektolitar tako da je rekord 18,2 t/ha.
 
Nazad
Vrh