Psenica 2019/2020

Nije da mu smeta ali nije ni da ne smeta, tj ne pomaže mu.... Urea treba da se transformiše iz jednog, u drugi pa u treći oblik da bi bilo dostupno biljci. Za to su potrebni određeni uslovi a mraz nije jedan od njih.
Da ne bih nekoga naveo na pogrešno razmišljanje, najbolje je konsultovati udžbenik, internet itd, itd.
---------------------------------------
Arkadije, oko 1400 din.
 
Poslednja izmena:
Uf Milane neznam odkud toliko azota ali po izgledu i napretku pšenice se vidi da joj odgovaraju uslovi u odnosu na drugu parcelu, čekam da vidim i analizu na npk.
 
Baš zbunjuje tolika razlika u azotu, a isti predusev. Jel imaš možda prinos soje od 2019 po tim parcelama? Da li su parcele blizu, ili su iz različitih delova atara?
 
Sale interesuje me da li ćeš ispoštovati preporuku za ovu drugu parcelu gde piše prihrana sa 0% čistog N? Mislim šta ćeš uraditi za tu parcelu?
 
Ja sam jedne godine radio analizu i isto dobio preporuku da ne treba da bacam uopste, i nisam smeo da rizikujem, ali sam ostavio jedno jutro bez grama djubreta, posle 20 dana se videla razlika u boji, a i prinos je bio manji za 600-700kg po jutru ne secam se bas tacno..
 
Sledeći put daj jedan uzorak u pss Vrbas a drugi (sa iste njive) daj da institut uradi analizu.
Ja cu od nedelje da uzmem uzorke pa da vidim šta kažu.
 
Baš zbunjuje tolika razlika u azotu, a isti predusev. Jel imaš možda prinos soje od 2019 po tim parcelama? Da li su parcele blizu, ili su iz različitih delova atara?
Prinos na obe na ovoj što netreba azota bio 1600kg po kj a na drugoj 1700kg po kj, parcele udaljene jedna od druge oko 6km (jedna između Turije i Srbobrana a druga Turije i Nadalja), po kvalitetu podjednake stim što je na ovoj što ima puno azota 4-5 godina uzastopno soja.

Mirban i Peet prva prihrana sigurno ništa pošto nesmem da rizikujem da preteram sa azotom pa da mi polegne u nalivanju ili pre a moguće je jer je simonida u pitanju, jesenas je dobila 100kg mapa i 70kg uree po kj.Pratim situaciju a po trenutnom izgledu i boji vidi se da pšenica nije gladna, baš se izbokorila i ukorenila i izgleda baš onako kako treba, će vidimo kako će ići vreme dalje i razviće pa ako bude neke potrebe dodati ana 50-100kg max po kj amožda i ništa ako nebude većih padavina.
Da dodam da ova parcela ima 3kj i od toga je 1kj baš ekstremna dolja a uzorak sam uzeo na bregu tako da u dolju neću verovatno ništa više dodavati, bar po izgledu.
 
Jel si im ti rekao pri predavanju uzoraka da na jednoj parceli ti je bila soja nekoliko godina uzastopno ?.
 
Ne i nema potrebe, dovoljno je predusev i količina đubreta pred setvu, sorta pšenice, verovatno misliš da je zbog uzastopnog sejanja soje došlo do azotofiksacije preko kvržičnih bakterija, čisto sumnjam da može toliko da se usvoji azota iz atmosfere ali no.
 
Prihrana je obavezna u zitu,bez toga nema prinosa,ja bi to "zaprdjavao" pocetkom Marta sa jedno 150kg/kj An-a,a posle ako treba.
Sto se tice poleganja ja redovno prskam od toga,bilo malo zito ili veliko,necu da rizikujem a i slame mi ne treba a i kombajn lakse kosi bez velike mase,ide brze,manje nafte...
 
@sale ratar
Ne,ne,samo sam bio radoznao ,reko ako si im rekao,mozda oni to uzmu u obzir pa povise brojke,sta ja znam...
Meni nije jasno zbog cega pitaju za preduseve i kolicinu djubriva ?,kakve ce razlike praviti sta im kazes,test uzorka zemlje ce pokazati isto ,ne ?.
Inace,ako smem da pitam,kakvu sondu imas za uzorkovanje na 60 i 90 cm ?,jel koristis svrdlo sondu ili obicnu cevastu pa radi cekic ?.
 
Nazad
Vrh