Psenica 2019/2020

Bice i kod nas ovako na prolece :osmeh: Mozda je pozitivna stvar sto ne nice (ja nisam posejao ni m2 ), jer na ovu toplotu vidimo iz ranijih postova da napada gamad opasno.
 
I moja danas posijana, možda posijem još 1kj i gotovo za ovu godinu.....
 
Baštu iza kuce (nešto manje od pola jutra) gde je bio kukuruz sam uzorao i planirao na proleće opet kukuruz ali je ostalo semena pšenice tako da ćemo sutra posejati.
 
Na jednoj njivi gde je bio kukuruz potanjirao sam i posejao psenicu. Ali avaj vatra prešla i deo njive goreo tako posejan. Kakva su iskustva, ponoviti setvu na tim delovima ili nema jeda?
 
Mislim da je vatra uništila klijavost. Nemam iskustva, ovo je samo mišljenje. Ja bih ponovo posejao taj deo - neće mu ništa biti i ako bude gusto - to sam imao slučaj - probusila se guma od sejalice pa smo duplirali jer mozda nije sejala kako treba. Kad je izniklo bilo gusto ali posle nije bilo razlike jer se taj deo zbog gustine slabo bokorio ali je bio gušći pa ispalo isto kao i ovo. Jedino sto se potrošilo više semena.
Rezime: ponovo posej taj deo, bolje nego da bude retko ili da ga ne bude uopšte.
 
Ako nije ponikla pšenica onda nebi trebalo da bude problema, ta vatra je prešla brzo i seme je zatrpano zemljom tako da nije mogla zemlja da se ugreje nešto puno da bi uticala na seme.
Ma posejana dva dana pre vatre. Bojim se da ne bude kasno Marko na Kosovo stiže. Duboko sejem, ali se brinem. Taman ostalo oko 30 kg semena, pa da to usejem.
 
Једино ако је којим случајем доста семена остало одгоре па није затрпано, ватра би га могла оштетити у сипротном земља га штити.
 
Danas završio setvu kod mene.Sejan Solehio, Modern i Anapurna.Setvena norma od 122 do 140 kg/k.j.Priprema je odlično urađena čak ima i vlage na kukuruzoviništima dok je u sojištu tvrdo i dosta suvlje.Seme je spakovano na 5+cm dubine i neka uživa.
 
Завршили сетву, данаске ваљамо...Посејан Модерн, Солехио са тавана и Целуле на пар кј да га опробамо. Како веле наши пријатељи одлично се показао на овом терену... Они само њега радеду задњих пар година, имадеду подоста земље у свом поседу...да им верујемо на реч...
 
Ja u subotu uzeo seme Solehia (600kg za 2,5ha) ali čekam da vidim da li će od sutra biti kiše pa da mogu da uradim (uzorem i spremim) ili da mi dodje čovek sa velikom tanjiračom i pređe 2x. Valjda će da zatrpa kukuruzovinu da bih posle mogao da je posejem sejalicom. Više bih voleo da mogu da uzorem i sve zatrpam zemljom. Ali videćemo šta će se desiti ovih dana.
 
Auuu Aco97 brdovitog li Balkana. Svaka ti čast kako si uradio. Jel ti ovo na oranom ili tanjiranom?
 
Nikad mi neće biti jasno zašto po Srbiji ostavljaju drveće kojekuda po njivama koje obrađuju,ajde da je na kraju ,ali na ovoj slici nema logike:sta:
 
Nazad
Vrh