Psenica 2019/2020

Svasta pisete i kukate, pre mesec dana su pojedini clanovi tvrdili kako psenica ima najstabilniji prinos i daje stabilnu zaradu... :haha: :haha: :haha:
Dal je normalno da prolecni meseci gotovo 45 dana bude tek 10-15 l/m2 kise????(govorim za moj region)
Ajde ti mene onda posavetuj sta da sejem da bi koliko toliko uspeo da proizvedem normalan prinos za doticnu kulturu?????
Bezim od jula,avgusta meseca jer su zestoki,evo sad vec susa i u martu ,aprilu i maju........
Jedino da sadimo kaktuse....

Ово је слика пшенице од доброг домаћуна,човек ради мало али квалитетно !
Процените сами где је погрешио !?
16d7bb88b4b7b9a3cc490f29c6848223.jpg
Taj deo što se zeleni nije prskan..

Ja bio danas u obilazak za sada je najbolje gde je tanjirano kukuruziste,a gde je psenica predusev i gde je orano tamo na nekim mestima video sam da uopste psenica ne izbacuje klas i kao da je oprskana totalom.

@Rabadzija Vi ste jos i dobri,ja nisam siguran jel smo mi dobili od marta meseca nekih 15-ak litara,i nek je i bilo i vise,ali bilo je dosta padavina sa po 1-3 litre,to je nemerljivo,danas padne ,sutra vetar razduva u tri lepe,i bukvalno kao da nije ni palo.Malo koristi za nicanje prolecnih useva je bilo od ovih 2x po 4-5 litre sto smo dobili u razmaku od 4 dana,to je bila mislim najbolja kisa od marta jer se vlaga spustila do dubine zrna.Jeb... vreme otislo u tri pic... materine,naravno da ovo nije normalno,kad na prolece da zasusi ovako ?,ja se bas ne secam.Kao sto rekoh,ova godina za sad mnogo gora od 2012-te.

gif upload site

Vec vidim u vrsidbi kombajne kao u austrailiji,10+km/h,ima da bude bar niska potrosnja goriva,zmaj ima da leti drugom samo tako....Jos ja hteo secku da ugradim ove godine hahha,koju kur.. secku lol ,ima kombajn da se pati sa malo mase,sav ce da zveci.

I kod nas su mnogi hteli svasta da kupe i ugrade,ali su svi odustali. U ataru je pustinja,jedino sa kaktusom da probamo,bar bi bili pijani svaki dan

Kod nas bas dosta psenica kao kaktusi, plus su zute. Ne mozes biti pametan, neke su pola metra od puta solidne pa onda zute i suve. Da li je od prskanja, sigurno fali i kiše. Moj jecam solidan, malo na sredini zut, a nije mi jasno na pocetku sredine njive klasovi kao ufrćkani, kao frizura Lidije Vikicevic. Jel bolest ili fitotoksija, u svakom slucaju najebandus dibidus.

Ove godine je dugo stojala isprskana ali bez padavina,a inace je vec bilo suvo. Bukvalno nije mogla hemiju da transportuje. Ovde su na kraju skoro sve psenice dobile ozegotine,neke pre a neke kasnije,nebitno koji herbicid je koriscen.
Danas sam prskao jednu parcelu koja je u dolini i udara na potok,nekih 40m do potoka,psenica je kao najboljim godinama,gusta,modra,bez i jednog suvog lista,i onda sto ide dalje od potoka,sve je redja i niza.

Komšijska pšenica do moje pšenice nije dobila bilo kakvou zaštitu fungicidom niti je vršeno suzbijanje korova herbicidom, pa izgleda isto kao i moja. Jednostavno nedostatak vlage i možda oni hladni dani su učinili svoje. Kako god, popraviti se neće.

Komšijska pšenica do moje pšenice nije dobila bilo kakvou zaštitu fungicidom niti je vršeno suzbijanje korova herbicidom, pa izgleda isto kao i moja. Jednostavno nedostatak vlage i možda oni hladni dani su učinili svoje. Kako god, popraviti se neće.
I ja imam neke parcele gde nisam nista prihranjivao nit isao nit sa bilo kojom zastitom i izgleda losije nego ostale.Uglavnom svaki put kad ulazim u psenicu ubacim nesto folijarno pa kako bude.Ima i solidnih psenica a ima i losijih, godina zajebana kako god okrenemo za sve useve.

kod nas se žito izvuklo donekle radi dobre zemlje, ali smo dobili snjega 7 litara te jedna kiša u 4. mjesecu od 6 litara. e sad, da nije palo 30 litara u 4 dana čini mi se prije nekih 10tak dana koliko li već imamožda malo i jače ili manje ne sjećam se žita bi bila zbilja loša.... ali mislim ni približno loša kao na ovim slikama što ste stavili. zanima me koilko plaćate zakup tu? ne da bi se rugao, nego me zanima jel zakup oko 150 eura ili niže po jutru da ne bankrotirate u ovoj 2020. godini na ovome?
žito sam i ja osobno mislio da je stabilno bar radi suše ali evo čovjek se prevari...

Ovde kod nas postaju ovakve pšenice gde je lošija zemlja peskovitija.Baš sam danas gledao jednu njivu do mene žalosno izgleda susi se i razredjuje a arenda 200 evra po lancu.

Nazad
Vrh