Psenica 2019/2020

Vlage za postrnu i previse.
932c6cf0fda0353da3658140df1510c8.jpg
9d940a57c331203ed0528dc51f500f83.jpg

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Mi danas kad smo išli da kosimo ječam vidim da svaka treća njiva seje

Danas pokošeno 15 kj Avenu i Anapurna .Vlaga 14 -13,2 -11,1 .Hektolitar 77-78.Prosek 1500 kg/kj.
Malopre mi prijatelj javio.Kosi preko 4 t/kj.

Па не може само да буде лоше све има свој почетак и крај ,још увек вага нека постоји, то су законитости на којима све почива...купујеш ,продајеш ,одузмимаш, додајеш... :osmeh: :haha:

Poslednja izmena:
Danas zakosili psenicu solehio vlaga 14.5%, niska katastrofa, videcemo kad predje preko vage. Ne lici da ce biti vise od 2t po kj

Послато са SM-A310F помоћу Тапатока

Svaka čast na hrabrosti vama koji sejete postrno. Ili imate mogućnost za navodnjavanje.

Mi kosili danas jednu parcelu apac vlaga12.5hektolitar79 povrsina1,30h prinos 5960kg presli dva puta tanjiracom i posejali soju ,000,toliko zadanas.

Komšija sa zemljom već više godina zaredom seje postrno, nekad kukuruz, nekad soju. Ove godine je posejao soju (nikla je već) posle ječma koga je skinuo pre kiša (ječam je na izgled bio očajan, ne znam koliko je navro). Po izgledu nikad to nije nešto da kažeš vau, ali valda on zna računicu. Znam da sam ga ove godine pitao što malo ne odmori zemlju, teško je to 3-4 godine zaredom dupli usev, pa kakav god da je...

Ja sam godinama pokušavao i sejao,jedne je uspela soja sa 1200 kg po kj ali zato sledeće 3 je bila zemlja u buli.
Gde je bilo proso posejano tu nije fasovalo ništa ali takva i matematilka bila.
I ja sam planirao ove godine ali sam ipak presekao da ipak batalim.Sa srećom ko radi.

Пре пар година мој комша по бразди на пострном цуњи имао само 1800кг/кј има и кад убоде ал те године је баш убо :haha:

Taj suncokret za 1800 kg je izvukao toliko vlage da je sledeci usev garant bio katastrofalan. Nemamo mi klimu i uslove za postrnu setvu.

Pre mesec dana sam pisao vec da ce prinos biti manji bar za 30% ali realno je 40% mozda i vise to se jasno vidi.Obican laik moze zakljuciti tako nesto_Onda se pojavi Ministar i kaze da je kisa spasila situaciju i da ce rod biti manji za petinu. Ko je ovde lud pitam se? Kod nas jos nece zetva za koji dan ali ako uhvatim 4,5th prosek bicu na nuli jer nisam imao u planu takav prinos jer sam dosta ulozio i uradio.Definitivno vise nema psenice kod mene u setvi Trebali su da daju bar 25dinara ljudima da se izvade bar malo ali ovo je sramota.

Danas sam ovro jednu parcelu pšenice sorte avenju u potezu ILJE, prema Bašaidu gde uopšte nije bilo padavina ozbiljnijih ove godine. Veličina parcele je 11,8 kj a ukupan prinos je 23.483kg, vlaga 12, hektolitar 80. To je ekonomski gledano katastrofa ali ja se pitam odakle taj prinos od 1990 kg/kj kako su biljke bile male i nikakve tako da sam prijatno iznenađen. Očekivao sam manje, AVENJU je čudo.

Nazad
Vrh