Psenica 2019/2020

Ne znam.Čovek ima u tom potezu još dve parcele pa će onda na vagu .

Na prvoj slici je psenica koja je medju mojim boljim psenicama. Imam i boljih ali na zalost 1/3 mi je ovakva kao na drugoj slici. Ne verujem da ce na tim parcelama da bude ni 1000 kg, sa klasom je visoka 25 cm, a zrna vise nema nego sto ima u klasu.

WnzOAbM.jpg

j5qP6tR.jpg

Nova vest .
Pokošeno 2,5 kj u tri parcele .4300 kg ,vlaga 14%,hektolitar 77,6.Mislim da je Avenu ili Anapurna.

Pokošeno 2,5 kj u tri parcele .4300 kg

Po kj 4300 kg ? :p

То као ономад, када се неколицина нас спремала за полагање возачког испита и један другар чита колико је то попијеног алкохолног пића, да се не пређе тадашњи дозвољени промил алкохола у крви: "Чашица ракије, чашица коњака, чаша вина, две чаше пива.... 'Еј људи, па ово није ни тако мало!" - рече он пријатно изненађен, а онда га другар "спусти": "Коњу, то ти се односи на сваку ставку посебно!" :)

Шалу на страну, али ако је хектолитар релативно ОК (видим податак кога је Кирај окачио), онда је овај низак принос "заслуга" сушне зиме и пролећа. Опет боље него прошла година.

Odakle vise divlji ovas a prskan pallasom i ubio ga na mesto...malopre sam bio do psenice ono sad se zeleni mladi izasli od kise

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

To je još i dobro mi smo danas malo kosili najlošije njive gde je pšenica već pocrnela a prinos u proseku malo jače od 1100kg po jutru bilo gde je trebalo heder da klizi po zemlji da bi se moglo sakupiti kolko je bilo nisko.

Danas kolega skidao 40s prinos 2100po kj, mi skinuli stocni jecam, predusev psenica, prinos extra 3t po kj. Paso. Posle nastavili sa pivarcem cini mi se oko 2300po kj, predusev sunokret. Sutra nastavak.
a6f3dfe591be0b697595d8c1808637e7.jpg

Sent from my S60 using Tapatalk

Krenuli malo i kod nas. Uslužno na dve lokacije a isti gazda. Na prvoj prinos 3200 kg/kj, vlaga 12,6. Na drugoj lokaciji 4000 kg/kj, vlaga 15...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Ovršeno juče malo Simonide, površina precizno 2,7 jutara.
Prinos 2200Kg/Kj. Vlaga, naš vlagomer oko 14%, na vagi12,8%.
Hektolitar 80.
U Bečeju su zimski i prolećni vremenski uslovi za pšenicu bili jako loši.
Vrlo malo padavina, mrazevi i hladnoća kad im vreme nije.
Ima malih delova atara koji su dobili kiše ranije u Maju i tamo je bolje.
Repriza prošle godine.
Cena u najavi ponovo sramotna.
Mi smo inače zadnje dve decenije lagerovali pšenicu kući i ranijih godina uglavnom
prodavali na proleće po značajno boljoj ceni, ali od kako je ova pošast od vlasti u sedlu
i to kao na žalost i sav ostali naš paorski rad gubi smisao i ostaje bez nagrade.
Čerupanje gde god se promoliš. Otmu nam zaradu i preliju u svoje džepove.
Zadnje godine su klimatski blago je rečeno katastrofalne pogotovo za pšenicu.
Ekstremi, ili sušna pustinja ili monsunske padavine. Tople suve zime, hladna suva proleća.

I kod mene uzas. Najbolje pšenice na najboljoj zemlji pocrnele za dve nedelje. Nema zrna u klasovima. Ono što sam kosio oko 1000 do 1500kg po kj.
Sreca pa sam dosta brlja zasejano pa će valjda izvući malo prosek.

Nazad
Vrh