Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Psenica je sorta i njena sortna osobina se prenosi i cuva pravilnim razmnozavanjem, sto znaci da nema ukrstanja. Zato treba paziti da se psenica ne oprasi drugom sortom i da je stalno zdrava i bez ikakvih gubitaka moze da se ostavi za seme. Svake godine ona koja treba da bude ostavljena za seme treba da je najzdravija i najcistija.

Najnoviji fazon im je da ubaciju tritikale u doradi ,da ne moze da se ostavlja seme. Mada lako moze da se procupa ,posto je tritikal vislji od psenice.

Moze ako ima malo, drugar je imao strasno tritikale-a u Euclid-u u novom semenu, toliko da bi mu rucno trebalo nedelju dana da istrebi, ako ne i vise...strasno sta rade

Ja sam pre dve godine kupio selektor i zaprasivac,i cini mi se da je bolja psenice koju mi odradimo kuci,nego njihova. Ja sam prosle godine nosio da ispitaju klijavost i energiju na svom semenu,klijavost je bila 96%,a energija 98%.
A sto se tice njihovog semena sve mi je jasno bilo,kad sam video u nasem ataru ko radi semensku robu za institut (pocnu zetvu kad mi zavrsimo,uhvati ih kisa vise puta)tu ni hektolitar nije nikakav.

IMG_20160516_110318_zps6ha7gc1r.jpg

IMG_20160516_110232_zpsb3ugpfjp.jpg

IMG_20160516_110224_zpsdjjswi8c.jpg

Friške slike.

Najnoviji fazon im je da ubaciju tritikale u doradi ,da ne moze da se ostavlja seme. Mada lako moze da se procupa ,posto je tritikal vislji od psenice.

Ovo se i meni desilo sa KWS Solehio.Kupio njihovo seme,posejao dva hektara i ima prošaranog tritikala poprilično,po celoj njivi,ravnomerno.To samo kazuje da su ga podjednako ubacili u svaku vreću.Dosta je višlji a vlat duplo krupniji.Da mi je bar takav vlat od pšenice.Pored njega izgleda kao siroče.

Ovaj Ingenio je čudo.Vidim da je kod svih bez greške.Elem krenula žuta rđa u akciju.Obilaziti parcele i dejstvovati po potrebi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh