Prskalice

Ne razumem ovo bas ,sto bi prekidao dotok ciste vode u pumpu iz rezervoara za pranje prskalice.Ona treba da vuce stalno cistu vodu dok se ispira,tako bar ja radim,po meni je tako brze i efikasnije.

@sinisa1979

Ne bih se baš složio. Iz dodatnog rezervoara čista voda ulazi u pumpu, u početku zaostala hemija u pumpi ode u glavni rezervoar i na dizne, ali rezervoar otvoriš da sadržaj iz njega ide napolje a iz dizni svakako ode napolje. Poenta je da pumpa dalje uzima vodu samo iz dodatnog rezervoara sa čistom vodom, a ne iz glavnog rezervoara (zagađenu). I onda dalje samo čista voda ide kroz sistem, prljavu je izgurala na dizne a iz glavnog rezervoara je iscurila napolje, ali to nije ni bitno jer vodu u toku pranja uzimaš samo iz dodatnog rezervoara (preko nekog trokrakog ventila) a ne iz glavnog. Znači nema puštanja iz dodatnog u glavni, već se pre pumpe trokrakim ventilom ulaz pumpe preusmeri na dodatni rezervoar.

Što se tiče ugradnje dodatnog rezervoara na moju prskalicu, planirao sam to, čak sam kupio trokraki ventil, ali onda i dalje imam malu prskalicu sa 8m fiksnim granama i malim rezervoarom, pa mi je entuzijazam za to malo popustio. Više sam za to da kad budem mogao kupim odmah kompletno rešenje (fabrički upakovano) kakvo želim.

Ja prvo ispraznim na slavinu ostatak iz rezervoara,sipam 100L vode,dok sipam sve vreme radi mesac,to opet ispustim kroz slavinu i ponovim postumak,u drugoj turi vec izlazi bistra voda,posle toga naspem jos 150-200L i proteram kroz grane.

I ja obično tako radim, s tim da ne sipam više od 50-100l par puta, i onda za finiš sipam čistu vodu i teram kroz grane. Nikad nije bilo problema. Samo jednom na njivi kada sam iz kukuruza prešao na pšenicu i potpuno zaboravio oprati prskalicu. Prvih 10-20m je palo ko hebem ti, s tim da se tačno videlo koji deo grane ima najduža creva.
Nego, nije mi jasno @dukej , kako može u isto vreme preko tropolne slavine da se pusti čista voda u pumpu i da izlazi zagađena iz rezervoara? Mislim, ako pišemo o standardnoj slavini od npr agromehanike..... Koliko znam ona nema tu mogućnost.
Jedino ako tropolna ne bi bila namontirana direkt na rezervoaru nego bi bilo crevo između koje bi skidao za taj postupak? Eventualno da ima još jedna slavina na rezervoaru sa tri položaja pa da kroz nju pustiš... Ili bi skinuo crevo od povrata sa razvodnika?

I ja obično tako radim, s tim da ne sipam više od 50-100l par puta, i onda za finiš sipam čistu vodu i teram kroz grane. Nikad nije bilo problema. Samo jednom na njivi kada sam iz kukuruza prešao na pšenicu i potpuno zaboravio oprati prskalicu. Prvih 10-20m je palo ko hebem ti, s tim da se tačno videlo koji deo grane ima najduža creva.
Nego, nije mi jasno @dukej , kako može u isto vreme preko tropolne slavine da se pusti čista voda u pumpu i da izlazi zagađena iz rezervoara? Mislim, ako pišemo o standardnoj slavini od npr agromehanike..... Koliko znam ona nema tu mogućnost.
Jedino ako tropolna ne bi bila namontirana direkt na rezervoaru nego bi bilo crevo između koje bi skidao za taj postupak? Eventualno da ima još jedna slavina na rezervoaru sa tri položaja pa da kroz nju pustiš... Ili bi skinuo crevo od povrata sa razvodnika?
E ovo boldovano. Jednostavno na ulazu pumpe skinuti dovodno crevo, ugraditi troputi kugla ventil, na njega spojiti postojeće crevo koje je išlo na ulaz pumpe i novo dodatno crevo sa dodatnog rezervoara.

Zabuna je bila jer si verovatno mislio na onaj ventil sa poteznom ručicom na izlasku uz Agromehanika bureta, on ima tri položaja, u jednom ispuštaš vodu napolje, u drugom je preusmeravaš u pumpu, u trećem omogućuješ uvlačenje vode iz bare.

agromehanika-tropolni-ventil-prskalice-ags-440-ags-r6_66cc4d35eb4a2.jpg

A ja sam mislio na troputi kugla vnetil koji bi stojao pre ulaza pumpe, pa sa njim biraš da li će pumpa uzimati vodu iz jednog ili drugog rezervoara.

8216253.jpg

Da, da, prvi put sam na tog prvog mislio. Tako sam i napisao. Kasnije sam pomislio na ovaj drugi ventil, a i to sam napisao. E jedino što se uopšte nisam skontao da se može i tako ispirati prskalica istovremenim puštanjem čiste vode u pumpu a zagađene napolje na ovaj način... Ili da se npr skine crevo sa povrata da ne gura u rezervoar... Jbg, plavušan. 🫣😁

Dva creva idu sa regulatora nazad u rezervoar, jedno je od mešača (ono tanje što ide na diznu u glavnom rezervoaru da spreči taloženje herbicida), a drugo je deblje koje je klasični povrat u glavni rezervoar (pumpa isporuči određen protok vode, dizne uzmu koliko njima treba a višak se preko povrata vraća u rezervoar). Kod mene je fizički teže da skidam ta dva creva ili da ih vadim iz glavnog bureta i usmerim napolje. A i nepraktično je... Zbog toga kod mene ta varijanta otpada, jednostavnije je da se i ona isperu i isprazne kroz glavni rezervoar.

Da, ima gde bi moglo a ima gde ne... Kod mene bi ono od povrata išlo lako ali možda od mešača ne. A pošto imam razvodnik sa ventilima konstantnog protoka, onda još i tamo imam crevo.... Da, definitivno bi bilo lakše izmestiti tropolni sa rezervoara i ubaciti onakvu slavinu sa tri položaja pa kroz nju pustiti vodu.

Nazad
Vrh