Prskalice

Ni tad se to nije smelo desiti ,mora postojati neki osigurac da pukne ,kad toliko kostaju i toliko ih hvale svi.Koje kur... krivljenje grana,i to na ovakav nacin je nedopustivo,ko ce to ispraviti,samo secenje i ubacivanje novog dela ...Ja sam prosle i pretprosle godine kacio drvece sa mojom prskalicom,uvek pukne osigurac samo,na licu mesta za 2 minuta resim sve sa novim osiguracem i teraj dalje.I ne,ne mislim na onaj krajni deo krila koji se moze klatiti napred nazad slobodno,mislim deo ka traktoru blize,fiksni deo krila,tu kad lupis u granu drveta,zbunje neko,stub medjas,zid,nebitno,ne sme grana prskalice da se krivi,negde,neki osigurac mora postojati da zastiti telo grane od ostecenja.

Ne poznajem konkretnu prskalicu, ali svugde gde zbog zaštite krila pre sklapanja moraju da se podignu postoji zaštita od zatvaranja krila u spuštenom položaju. Zaštita je u vidu kontaktnih prekidača koji su postavljeni na potrebnu visinu i tek kad se krila dovoljno podignu da stisnu te prekidače oni omoguće da ulje dođe do cilindara za sklapanje. Dok se ne pritisnu ne može cilindar za skalpanje da radi.

Da li treba kod ratarskih prskalica da se izbacuje voda iz pumpe kad najavljuju mraz ? Bure je ispražnjeno i nešto vode sam izbacio iz pumpe ručnim okretanjem vratila, ne znam da li je dovoljno i koliko su osetljive ?

ko ce to ispraviti,samo secenje i ubacivanje novog dela ..
Ovo se može ispraviti u kućnoj varijanti bez sečenja, ko jbm ti.
@lekso, u grubim crtama ću objasniti a finese ćeš videti usput i sam i bez problema možeš ispraviti krila.
Spusti prskalicu na zemlju (beton još bolje). Spusti krila dole. Skini krajnja krila i mehanizam koji ih otvara. Doteraj drugi traktor koji ima napred tegove, tako da tegovi budu spram savijenog dela krila koji ide ka gore. Može i prikolica da posluži, stubovi šupe, okno vrata ali od svih rekvizita u dvorištu drugi traktor s tegovima je naj mobilniji po meni. Stavi jednu dizalicu ispod savijenog dela krila naspram dela koji je savijen ka dole i sa njom ćeš dizati ka gore, a drugu dizalicu stavi ispod tegova na kraj krila da vraća savijeni deo ka dole. Po potrebi otkači kopir na krilima, da krila budu slobodna kada počneš gurati-ispravljati sa dizalicama. I to je to. Guraj sa dizalicama (najviše sa onom ispod tegova) ali i sa ovom ispod ako treba.
Btw, mislim da je @Lala iz Banata a u pravu.

Nzm bas,ok ispravi se ,ali ce taj deo uvek biti slabiji ,nije to vise jako kao pre krivljenja,nema sanse.Mora se ubaciti ojacanje neko.Na vucnim prskalicama agromehanika ima puno bolja krila po meni,ova samo lepo izgledaju ,nista vise,ok i jako je lepo sto su dizne u krilima,ako se ne varam ,to je dobro resenje,ne mozes ih ostetiti.

Nikako ne moze to biti jace od cevastog resetkastog profila krila ,obican lim savijen i to je telo krila.Vec su varena krila i pre ove havarije,ista krila sam video kod mehanicara jednog na popravki,zakacena o zbunje na kraj njive ,nema nikakvog osiguraca da pukne ,pa pukla krila....

Da nije neko pokusao otvaranje grana, a da prethodno nije podigao garnituru?
20250406-122318.jpg

20250406-122305.jpg
Mislim da nije, oba dela su sveze iskrivljena vidi se po farbi nekako su mi najvise te bolcne sumnjive jer se tacno kod njih iskrivilo

Послато са 23021RAA2Y помоћу Тапатока

Aj kad se vec prica, da li ima negde da se kupe ti profili sa grana prskalice am? Taj lim savijen sa rupama?

Ja sam pre neki dan na caffini granama od 18 m radio cilindar za otvaranje jedne strane. Kad su serviseri sredili aj da probamo. I verovatno je bilo vazduha, kako sam pipnuo dugme za otvaranje to krilo izletelo, bubnulo svom težinom prema dole kad se otvara. Onda je posle išlo kako treba. Na grani nikakvih naznaka da je pala grana...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Lekso, a jel ima prskalica svoj elektro razvodnik za kontrolu grana? Meni ovo deluje da je direktno vezano na dva creva otvaranje grana i da otvara oba krila istovremeno. To u kombinaciji sa ne podizanjem garniture pre otvaranja daje tacno onakav rezultat sa tvojih fotografija.

Lekso, a jel ima prskalica svoj elektro razvodnik za kontrolu grana? Meni ovo deluje da je direktno vezano na dva creva otvaranje grana i da otvara oba krila istovremeno. To u kombinaciji sa ne podizanjem garniture pre otvaranja daje tacno onakav rezultat sa tvojih fotografija.
Ne, ima svoj elektro razvodnik, posebno se otvara leva i desna strana

Jel imao neko slican problem? Na istom mestu pocelo da se krivi i levo i desno krilo, desno vise
3ecb26a42c9dbb9e25106d2542096fd2.jpg
8d4155d875291f1995f05b3ca543f689.jpg
c81c6a6ca6783d09d8e5d0fd923e35cb.jpg

Nije dobro nastelovana grana , ukratko osnovni nosivi element je trougao , ona cijev koja se moze stelovati iznad cilindra je bila vise skracena nego sto treba a i nastavke koje je drzala (nevidi se najbolje) i iskrivila se citava konstrukcija nosaca na tom mestu , ali sad kad se sve iskrivilo mislim da nece pomoci samo pravilno stelovanje grane.

Nazad
Vrh