Prskalice

Taj sesir se kod mene raspao i crevo iznad napuklo pre 7-8 godina i to jos radi,cak sam mislio da skinem taj sesir jer kod komsije to nema,samo crevo ubodeno do dna bureta i to tako radi bez problema.

Ako je crevo mešača bilo puknuto i ranije i raspadnuta dizna mešača, a atomizer je pravio dobar pritisak, onda ne znam šta bi moglo biti (niti kako je to moguće, osim ako pumpa nije neka sa velikim kapacitetom što čisto sumnjam da jeste). Možda ti je bio zatvoren ventil mešača a sad je otvoren, ili je zatvoren a počeo da propušta. Ako je greška negde u pumpi, onda ti tu ne mogu pomoći jer ne znam te pumpe.

Taj sesir se kod mene raspao i crevo iznad napuklo pre 7-8 godina i to jos radi,cak sam mislio da skinem taj sesir jer kod komsije to nema,samo crevo ubodeno do dna bureta i to tako radi bez problema.
Možda komšija ima jaču pumpu pa uspeva da održi pritisak.
Lepo ti na kraj tog creva stavi novi mešač ili napravi držač za jednu diznu pa montiraj ,proveri da crevo nije puklo .
Pusti u rad pa nam javi.

Regulator za pritisak je otvoren do kraja i kad se zatvara pritisak se nista ne menja,leva i desna strana rade kao i pretakanje(mesanje).

Ako odvrćeš i zavrćeš onu navrtku za pritisak a ona ne reaguje onda je u pitanju regulator. Ako je 97' god. trebalo bi da su regulatori plastični sa leptir slavinicama 1/2" od špijaltera. U regulatoru postoji membrana koja kada pukne, regulator se ponaša isto kao što si opisao. Možeš da mu daiš šta hoćeš sve isto.

---------- Poruka napisana u 09:44 ---------- Prethodna poruka je at 07:47 ----------

Izvinite zbog spanovanja, pročitao sam sada ceo ovaj deo oko ovoga. Pa ovako:
Regulator koji je na slici koju je postavio mirko 015 je stara proizvodnja. Da nije možda atomizer '87. Da li je regulator "COMET" ili neki "BATA". I jedan i drugi su se ugrađivali pre 90' godine.
Što se tiče mešača. Mešač liči na trubu kod starijih je bio od mesinga, a kod malo novijih je bio od plastike sa aluminijumskom diznom i prohtomskom mlaznicom. Oba imaju povratno crevo (iberlauf). Dešava se da kod starihji prskalica koje su imale mesingan usisni filter i gušicu rezervoara od metala ovi delovi trule. Trunje žačepi dizne i mešač pa napravi karambol. Dizne se vide pa se očiste ali mešač niko ne vidi pa ili pukne ili isklizne crevo. Ne mali broj puta se dešavalo kod atomizera sa kometovom pumpom da eksplodira mešač.

Ako ja razumem sta se ovde savetuje???Atomizer je kupljen nov 1997 godine,razvodnik je kao na slici i to je to.Komsija ima isti kao ja atomizer i kupljen takodje nov u isto vreme i isti je potpuno kao i razvodnik.Ja uopste ne kontam o kakvoj vi dizni pricate na mesacu u buretu.Da ponovim,kod mene ide crevo za mesac u bure na dno i na crevu ima kao plasticnu trubu koja je najobicnija plastika,suplja koja na sebi nema nikakvu diznu i nikad je nije imala,kod mene to jos i nekako stoji,a kod komsije je to takodje davnih dana pukla plastika(los kvalitet)i on je skinuo trubu i ostavio samo crevo da visi pa je sada malo krace jer ne dohvata do dna bureta.Posle cu da slikam pa da vidite.

mirko 015

Jako puno informacija i predloga pa si se zbunio !

Naspi vode u atomizer parkiraj u neku ladovinu i kreni sistemom eliminacije.
1. Zatvori sve slavine a razvodnik u "povratni" položaj i prati dali na kraju creva povratnog voda izlaze mehurići vazduha. Ako ima vazduha,negde ti vuče "falš" između pumpe i usisnog sita. Ako ti se to dešava prvo reši taj problem pa onda idemo korak dalje. Da bi sa sigurnošću utvrdio dali ima vazduha u povratnom vodu naspi toliko vode u bure da ti kraj creva bude potopljen i onda ćeš videti šta se dešava....
2. Uključi aromizer da "prska" sa svim otvorenim slavinama, u toku rada zatvori slavinu mešača i prati pritisak. Ako se ništa ne dešava onda ili je crkla slavina mešača ili ti je puklo crevo mešača (u buretu pa gubi pritisak) ili ti se raspala ili potrošila dizna (kalibrisani otvor) koja kako si i sam rekao da na kraju creva ima plastičnu trubu.
3. Pumpa, ali vidim da si menjao membrane, ostaju samo neprovratni ventili..... verovatno su OK... VEROVATNO

Najvaznije sam zaboravio:
Pod 2. Dok "prska" (u mestu) jednom rukom privuci crevo od povratnog voda bliže vrhu da možeš pratiti vizuelno a drugom rukom zavrći regulator (povećavaj zadati protok) i prati..... dok zavrćeš količina povratne vode treba da se smanjuje sve do momenta samog prestanka kada regulator svu količinu vode preusmerava na "krila" i mešač . Ako ti ovako funkcioniše kao što sam opisao onda ti je "kvar" vezan sa mešačom:ppozdrav:

Poslednja izmena:
Sve je to lepo sto napisaste,ali,kako zamisljate da stojim pored atomizera dok je ukljucen kardan,nije to prskalica pa moze da se zagleda i gleda sta se desava.Ovde u sekundi ostajem okupan ako se ne krecem sa traktorom barem 3 pomocnom sa gasom na 1400 obrtaja a tad mogu da podesavam i gledam,nista.

Kod mene nema ta dizna ali je ta truba ista,nikad nije bilo te dizne od kad je kupljen nov,barem to znam i zapazio sam veoma dobro a i kod komsije je tako.
Posteno gledano,jeste moj atomizer ali veceg groba u zivotu nisam video,to se kvari sacuvaj boze,progutao je delova,membrana,creva,propelera,remenica strasno.Gledacu da ga prodam i kupim slovenacki kao sto bog zapoveda.:osmeh:

Imam agromeh. 660lit prskalicu (tj.700l bez problema),dizne id11004.Pa bi molio za savet koje dizne da stavim da bi mogao komotno da oprskam sa jednim punjenjem 7j=4ha.Nasao sam na sajtu lechler da trojke dizne izbace 168l/ha pri 6km/h na 1,5bar to bi mi bilo taman(i da li je to dovoljno vode po ha).Ove dizne cetvorke sto ja imam bas i nesto ne funkcionisu najbolje na 1,5bar.Pa bi zamolio da mi neko pomogne oko ovoga,ko zna kako rade ove trojke na 1,5bar

na osnovu objasnjenja od clan @dukej trebale bi dizne 2
nego da se zahvalim clanu dukej na objasnjenjima u vezi prskanja jer sam savladao tehniku prskanja i konacno mi je svih 70 kj. cisto i bez korova:ppozdrav:

Sve je to lepo sto napisaste,ali,kako zamisljate da stojim pored atomizera dok je ukljucen kardan,nije to prskalica pa moze da se zagleda i gleda sta se desava.Ovde u sekundi ostajem okupan ako se ne krecem sa traktorom barem 3 pomocnom sa gasom na 1400 obrtaja a tad mogu da podesavam i gledam,nista.

Kod mene nema ta dizna ali je ta truba ista,nikad nije bilo te dizne od kad je kupljen nov,barem to znam i zapazio sam veoma dobro a i kod komsije je tako.
Posteno gledano,jeste moj atomizer ali veceg groba u zivotu nisam video,to se kvari sacuvaj boze,progutao je delova,membrana,creva,propelera,remenica strasno.Gledacu da ga prodam i kupim slovenacki kao sto bog zapoveda.:osmeh:
Šta ti fali samo napuni dan ranije da se voda ugreje.
Što se tiče kvaliteta o si u pravu ja veće smeće nisam imao u avliji.

Da je barem cisto bure pa da se kupam,ovako samo mogu da zaradim kozna obolenja:haha:
Danas ga opet testirao,ali prvo sta sam radio.Rasklopio ceo razdelnik u sitne detalje,ocistio ga da se sija kao i regulator i sve lepo spakovao,slavinice sve rade uredno,prost je nema sta da rikne a i svi potrebni delovi su na broju sto sam i video u knjizi od Morave,ali i dalje ne reaguje na smanjivanje pritiska i povecanje,kao i na preklopnik koji bi trbao da rastereti kad se pomera gole dole.Zanimljivo je da sad pravi maglu pozadi sacuvaj boze veliku,ali i dalje trosi upola manje tecnosti,kao da baca pola voda,pola vazduh pa sve to pozadi izgleda fenomenalno.Sve ostalo je danas ocisceno i zadihtovano do detalja.

Danas sam isao tu u selu kod jednog vocara da pogledam njegov atomizer Morava 440 i on nije imao ovakvih problema kao ja sad ali svih ostalih standardno je imao,pogledao sam u bure i on nema na plasticnoj trubi diznu,kao kod mene samo crevo sa plastikom/On kao i ja zavrne slavinu od mesaca i samo tera bez problema,tako da mesac kao i da ne postoji dok se prska.

Imam agromeh. 660lit prskalicu (tj.700l bez problema),dizne id11004.Pa bi molio za savet koje dizne da stavim da bi mogao komotno da oprskam sa jednim punjenjem 7j=4ha.Nasao sam na sajtu lechler da trojke dizne izbace 168l/ha pri 6km/h na 1,5bar to bi mi bilo taman(i da li je to dovoljno vode po ha).Ove dizne cetvorke sto ja imam bas i nesto ne funkcionisu najbolje na 1,5bar.Pa bi zamolio da mi neko pomogne oko ovoga,ko zna kako rade ove trojke na 1,5bar

Nisam nikad probao kako rade trojke na tako malom pritisku pa ti tu ništa konkretno ne mogu reći, ali uzmi u obzir da što je manja dizna ona traži veći radni pritisak. Sa brzinom od 7 km/h bi tvoju (željenu) normu prskanja mogao postići sa pritiskom od oko 2 bara, ili sa još većom brzinom od 8 km/h bi mogao to dobiti sa pritiskom od oko 2.5 bara.

Da budem iskren, onih 2 bara mi je još uvek malo, a ovih 8 km/h mi je opet malo brzo (za moj ukus :osmeh: ). Slažem se sa @ Goran IHC da bi tu dvojka bila optimalno rešenje. Doduše, one traže jako mirno vreme za prskanje pa bih ti tu predložio da uzmeš neku varijantu dvojke za vetar (npr. IDK dvojka). Time bi postigao da ne budeš uslovljen sa idealnim vremenom bez vetra, a opet kapljice ne bi bile velike.

Što se tiče pitanja da li je dovoljna norma prskanja od 95 l/kj, tu ne znam šta da ti odgovorim, mada sve više mislim da jeste. Ipak, pogledaj temu na ovom forumu o normama prskanja pa vidi kakva su iskustva drugih forumaša.

Дизне одређују (поред количине избачене течности) униформност течности, покривеност третиране површине и величину капи (код дизне 2 су дупло мање капи него код дизне 4, па је и заношење израженије). На дизни постоји ознака 11004, где је 110 угао избацивања млаза, а 04 значи: 0,4 US galon (3,78 лит) на 40 psi (2,8 bara). Препорука већине произвођача је да дизне не треба користити испод 2 бара и изнад 4 бара, јер се тада мењају физичке особине млаза (капи), повећава заношење, брже троше дизне ... Променом притиска се може повећати проток, али та промена је квадратна (да би се проток повећао два пута, притисак треба да се повећа четири пута). Количина избачене течности директно зависи од брзине кретања.
Потребна количина течности зависи од третиране површине и концентрације средства које се наноси на њу. За то треба тражити савет од заштитара.

Дизне одређују (поред количине избачене течности) униформност течности, покривеност третиране површине и величину капи (код дизне 2 су дупло мање капи него код дизне 4, па је и заношење израженије). На дизни постоји ознака 11004, где је 110 угао избацивања млаза, а 04 значи: 0,4 US galon (3,78 лит) на 40 psi (2,8 bara). Препорука већине произвођача је да дизне не треба користити испод 2 бара и изнад 4 бара, јер се тада мењају физичке особине млаза (капи), повећава заношење, брже троше дизне ... Променом притиска се може повећати проток, али та промена је квадратна (да би се проток повећао два пута, притисак треба да се повећа четири пута). Количина избачене течности директно зависи од брзине кретања.
Потребна количина течности зависи од третиране површине и концентрације средства које се наноси на њу. За то треба тражити савет од заштитара.
Ovako nesto nisam cuo na predavanjima. :bravo:

Moj komsija me zamolio da postavim ovo pitanje: ima prskalicu koju nije upotrebio duze vreme , pa sad oce da upotrebi bure i pumpu da donosi vodu sa izvora i zaliva bastu. Da li postoji neki rizik , da ne otruje celu familiju.

verovatno da postoji ali nisam siguran jedan moj suseljanin nosi vodu za pice u flasi od matona pa sad neznam sta da ti kazem ne je opere pa nek prvo da stoci

Juce je on pozvao profesora za zastitu bilja Vasic Mile iz Svilajnac, i on mu reko da moze slobodno da nosi prskalicom vodu , za zalevanje baste , ali ipak se on plasi da nebude to opasno.

Nazad
Vrh