Danas sam eksperimentalno uradio proto tip trapeza za kopir grane od Agromehanike. Eksperiment je rađen pomoću letve, 4 klina vaser vage i dva tega. Zaključak je sledeći. Nagibi traktora lijevo desno do 5cm nivelacija je dobra, grane na 12m lutaju oko 10 cm na krajevima. Nagibi traktora 10 do 15 cm nivelacija zadovoljavajuća, grane 12m na krajevima lutaju 20 do 25 cm. Sistem trapeza na kopir granama je takav da svaki nagib traktora recimo od 15 cm nemože nivelisati grane u potpunu horizontalu, već će biti podnošljiva linija grana, nakošena na jednu stranu - 25 cm a na drugu stranu + 25cm. Možda to od poljoprivredni proizvođača niko nije eksperimentisao i upratio ali meni je to u mislima bilo sumnjivo pa sam uradio eksperimentalnu probu. Druga varijanta kopir grana je centralna osovina na kojoj grane vagaju, to sam vidio na nekoj Poljskoj prskalici. Kod ovog sistema koliko god se traktor nakrivi grane će uvijek držati pravu horizontalnu liniju, ali tu postoji problem stabilizacije grana jer kad se zanjišu sporo se smiruju. Ima kod mene jedna Poljska prskalica sa tom centralnom osovinom ali je čovijek zaključao kopir jer nešto mu ne radi dobro. Ako neko ima iskustva i sa jednom i sa drugom varijantom da nešto napiše bilo bi dobro.