Prskalice

@zeljko025 imam sve tegove orginal. Definitivno neće ići puno bure na 800l..rekoh da kupim veće dok se ne snađem sa uskim točkovima a da posao ne trpi.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

@zeljko025 imam sve tegove orginal. Definitivno neće ići puno bure na 800l..rekoh da kupim veće dok se ne snađem sa uskim točkovima a da posao ne trpi.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk
ok ako imas sve tegove i sto je neces puniti jer to je bas puno teret, a to su sve traktori 30+ god i zamor materijala,lako moze doci do pucanja rukavaca i mozes izlomiti prskalicu,zato polako i oprezno ako je punis 600-700l . Koliko je sama ona prazna sa tom opremom sto planiras da kupis?

Tako je,a pogotovo što Marko radi u Šumadiji gde nije baš ravan teren kao kod mene i Željka u Čonoplji :ppozdrav:

Danas sam eksperimentalno uradio proto tip trapeza za kopir grane od Agromehanike. Eksperiment je rađen pomoću letve, 4 klina vaser vage i dva tega. Zaključak je sledeći. Nagibi traktora lijevo desno do 5cm nivelacija je dobra, grane na 12m lutaju oko 10 cm na krajevima. Nagibi traktora 10 do 15 cm nivelacija zadovoljavajuća, grane 12m na krajevima lutaju 20 do 25 cm. Sistem trapeza na kopir granama je takav da svaki nagib traktora recimo od 15 cm nemože nivelisati grane u potpunu horizontalu, već će biti podnošljiva linija grana, nakošena na jednu stranu - 25 cm a na drugu stranu + 25cm. Možda to od poljoprivredni proizvođača niko nije eksperimentisao i upratio ali meni je to u mislima bilo sumnjivo pa sam uradio eksperimentalnu probu. Druga varijanta kopir grana je centralna osovina na kojoj grane vagaju, to sam vidio na nekoj Poljskoj prskalici. Kod ovog sistema koliko god se traktor nakrivi grane će uvijek držati pravu horizontalnu liniju, ali tu postoji problem stabilizacije grana jer kad se zanjišu sporo se smiruju. Ima kod mene jedna Poljska prskalica sa tom centralnom osovinom ali je čovijek zaključao kopir jer nešto mu ne radi dobro. Ako neko ima iskustva i sa jednom i sa drugom varijantom da nešto napiše bilo bi dobro.

А да видиш као на агромеханици са опругама које стабилишу гране?
Или да направиш као на принципу клатна?

Danas sam eksperimentalno uradio proto tip trapeza za kopir grane od Agromehanike. Eksperiment je rađen pomoću letve, 4 klina vaser vage i dva tega. Zaključak je sledeći. Nagibi traktora lijevo desno do 5cm nivelacija je dobra, grane na 12m lutaju oko 10 cm na krajevima. Nagibi traktora 10 do 15 cm nivelacija zadovoljavajuća, grane 12m na krajevima lutaju 20 do 25 cm. Sistem trapeza na kopir granama je takav da svaki nagib traktora recimo od 15 cm nemože nivelisati grane u potpunu horizontalu, već će biti podnošljiva linija grana, nakošena na jednu stranu - 25 cm a na drugu stranu + 25cm. Možda to od poljoprivredni proizvođača niko nije eksperimentisao i upratio ali meni je to u mislima bilo sumnjivo pa sam uradio eksperimentalnu probu. Druga varijanta kopir grana je centralna osovina na kojoj grane vagaju, to sam vidio na nekoj Poljskoj prskalici. Kod ovog sistema koliko god se traktor nakrivi grane će uvijek držati pravu horizontalnu liniju, ali tu postoji problem stabilizacije grana jer kad se zanjišu sporo se smiruju. Ima kod mene jedna Poljska prskalica sa tom centralnom osovinom ali je čovijek zaključao kopir jer nešto mu ne radi dobro. Ako neko ima iskustva i sa jednom i sa drugom varijantom da nešto napiše bilo bi dobro.
A dali si uzeo u obzir centralnu osovinu i neki amortizer koji bi umirio njihanje i blago usporio reakciju grane.Mada skoro svi proizvodjaci rade sistem kao sto je na agromehanici, sigurno ne bez razloga.

Radi Agromehanika prilično dobro sa nagibom traktora do 10 cm. Još nešto sam probao sa trapezom a to je korekcija rastojanja kosnika gore i dole. Dimenzije na Agromehaniki gore je 150mm raspon između kosnika, a dole je 500mm. Kada sam gore smanjio raspon na 100mm a dole povećao na 600mm dobio sam bolju horizontalu krila to jeste smanjuje se lutanje krajeva grana. Odoh u radionicu da isprobam još neke pozicije.

@Miladin
Ima jedna stvar koju propuštaš. Tvoja analiza je statička, nema kretanja traktora. Kada se traktor kreće i naiđe na prepreku koja izdigne jednu stranu, naglo se promeni pozicija gornjeg oslonca trapeza što izbaci grane iz ravnoteže. Budi siguran da Agromehanika nije slučajno izabrala takvu geometriju.

Slažem se da je ovo statika i upravo to me i zanimalo, kad zaustavim traktor pod nagibom vidim da grane nemogu biti 100% horizontalne, ali je podnošljivo. Sad sam u radionici zaključio gornja veza umjesto fabrički 150mm da se smanji na 100mm a donja sa 500 na 600 do 700mm, time se dobija dosta bolja horizontala pod nagibom traktora. Da grane nebi puno lutale i da bi radile dobro u upustvu Agromehanike sam pročitao da ona 4 graničnika treba pritegnuti toliko da se grane lako kreću a luft se nesmije vidjeti okom.

Mora biti da je Lemken i ostali jaci brendovi ,kopirao nivelaciju sa agromehanika ....koja smejurija.Pogledajte koje prskalice iz 80-tih i 90-tih imaju takav zaostao sistem nivelacije,ne mora niko da kopira agromehaniku,oni su kopirali druge.

I ja sam mislio od 60.
Na staroj prskalici sam koristio 100m za 03idkt i za 02id,a za 04 id sam koristio onu nareckanu plastiku

Mora biti da je Lemken i ostali jaci brendovi ,kopirao nivelaciju sa agromehanika ....koja smejurija.Pogledajte koje prskalice iz 80-tih i 90-tih imaju takav zaostao sistem nivelacije,ne mora niko da kopira agromehaniku,oni su kopirali druge.
Najbolje da Miladin iskopira Amazone sistem. Pa kolega, ovde se radi o sistemu koji običan bravar može da iskopira a ne o sistemima koji imaju stabilizaciju u svim pravcima, opruge, amortizere, i ko zna šta još.

Koliko ulja sipati u agromehanika BM 65/30 pumpu. Nema u uputstvu, preturao sam po forumu ne mogu da pronadjem.

Moj post se odnosio na to da je gore nego spomenuo kako svi kopiraju agromehaniku,tj njen sistem nivelacije,sto je potpuno smesno.Agromehanika je kao mnoge druge jeftine prskalice kopirala jace firme,uz neku minimalnu modifikaciju.Taj tip kopiranja grana kao sto svi imamo je najprostiji,i daleko od toga da je najbolji,da jeste ne bi sva krila imala odbojnike da ne lupaju o zemlju.Hocu reci da postoje bolje mehanicke nivelacije od toga,mislim da sam video tako nesto na starim John Deere i Amazone prskalicama.Kod njih se grane nose na nesto kao centralnom zglobu da kazem,uz koriscenje amortizera nekih da ne dodje do slobodnog njixahanja grana.
Lemken novi tipovi su nesto slicno,ali elektro hidraulicno regulisano,uz koriscenje vazdusnih jastuka kao amortizera u svim pravcima maltene.Kverneland iXter je donekle slican....i mnogi drugi.Zadnja slika je mislim,nisam siguran,neka stara verzija John Deer krila.
https://postimages.org/]
6194-78bd2ab6313bff2ad5cc7b178de9e536-2116219-1vb.jpg
[/URL]
10026602-720x0.jpg
[/url]forum picture hosting[/url]
https://postimages.org/][/url]

Nazad
Vrh