Prskalice

E kod mene je promer u mm jer su pravljene a ne fabricke.Imam i od 1,5mm koje sam koristio nekoliko godina pa se rupe prosirile i zato su zamenjene.

Ja se izvinjavam ali oznaka na diznama 2,3,4,nije milimetarska oznaka već protok u galonima pod pritiskom od 2,8 bara samo ne znam da li je u pitanju Američki ili Britanski galon u pitanju jer postoi razlika Britanski iznosi 4,54 litra a Američki 3,78 litara :sta:
ali znam da nije milimetarska oznaka
ok, za koje vreme? uzmimo npr dizne 1 kojih ima na prskalici 16 dobije se oko 72l, verovatno u minutu?

Da protok dizne je u minutu :ppozdrav: ali ako su dizne 01 kao što si napisao onda je protok po jednoj dizni pod pritiskom od 3 bara 0,39 litara u minutu pa će tako 16 dizni u minutu izbaciti 6,24 litre

Tu matematiku neznam ali da sa 440lit isteram 3he to znam i da tako prskam zadnjih 9 god i da je odlicno i to znam.Usteda je velika u setanju po njivama i usteda je i na nekim preparatima koji imaju razvucenu dozu primene.Na primer fokus ultra ide od 2 do 3lit po hektaru.Prosle godine stavim 1 lit na 140lit vode u kukuruzu ns444 ultra i isprskam pirevinu u dva navrata i odradi posao kao da sam po preporuci agronoma za pirevinu isao 3 do 4lit na hektar jer je u malo vode jaka koncentracija.neko se sa tim ne slaze vecinom promotri hemije jer sam smanjio dozu po hektaru ali ja sam se uverio na licnim primerima iz prakse da to pije vodu.Ima jos jedan primer ako stavis koncentraciju totala na 1lit totala na 50lit vode to je tako uibitacna kombinacija da nista ne prezivi na njivi sto je zelene mase.A sa u 440lit ide 9 lit totala i isteram 3 hektara ispada da je islo 3 lit po hektaru sto za tvrdokorne korove je nista ali uvek odradi posao jer je koncentracija otrova jaka.To na primer kod zemljisnih herbicida nesme da se radi jer po meni oni treba da idu u punoj dozi,ja ponekad smanjim jer su mi njive solidno ciste bile dok nisam poceo redukovanu obradu ali videcemo kako ce se tu pokazati usteda u hemiji.

Srdjane nešto si pobrkao očito , ako su i pravljene dizne nevjerujem da koristiš 4mm , te bi mogle eventualno u prihrani tečnim djubrivom :osmeh:. Možda si mislio na 0.4mm ili tako nešto.

Ja godinama koristim 2mm dizne a kada sam kupio bure svapske su bile 4 mm i trosilo je dosta tecnosti nisam nikako mogao da ustelujem potrosnju.Nikad nisam imao lepu maglu pri prskanju.Onda sam kupio 2mm dizne i skinuo 6 komada malo sam morao da suzim prskalicu posto je bila mnogo siroka tako kad udjes u razor zadnja grana udara u zemlju te sam suzio na 17 bruzgaljki.Sada su mi u planu druge stvari i vraticu na 23 dizne definitivno uradicu povisenje grana mada su i sada na maximalnoj visini ali imam nacina da jos povisim nece biti problema.Covek lepo prica 2mm jesu dizne ali to su dizne forme LEPEZA i one se iskljucivo koriste pri prskanju na crno

Nigde u svetu pa tako i kod nas se dizne ne mere u milimetrima jedino ako su home made varijanta pa bilo da je mlaz lepezast, kupast, podeljen na dva mlaza ........ :

Gospodine Pidikanac ovde je objašnjenje i za Vašu nedoumicu. :ppozdrav:
screenshot1.jpg

@ cicimoric Da li je to prskalica u fulu?

Na standardnu prskalicu smo dodali krila sa full hidraulikom ( hid. dizanje gore-dole, hid. otvaranje-zatvaranje i hid. nivelacija ), triplex nosace dizni, posudu za sipanje herbicida, vece tockove, Agtronik ( kompjuter) i kardan sa duplim zglobovima. Mislim da od opreme postoji jos samo ono cudo sto pravi penu ali mi nije potrebno jer imam navigaciju.

Poslednja izmena:
Da li kompjuter ima podesavanje utroska vode? Na slici bi rekao da ima, ali nisam siguran. Ako moze o cena na PP. Eko milkser je 500 evra

Da li neko zna da li sito kao sto je na slici ima po dimenzijama>Tj da li ima razlicita krupnoca sita?U pitanju je sito injektora Agromehanika prskalice.
1306---agromehanika-bure---sito-za-injektor---240.jpg

702---agromehanika-bure---injektor---2160.jpg

Srdjane nešto si pobrkao očito , ako su i pravljene dizne nevjerujem da koristiš 4mm , te bi mogle eventualno u prihrani tečnim djubrivom :osmeh:. Možda si mislio na 0.4mm ili tako nešto.
Na 1mm sam mislio i na 1,5mm to je kucna radinost i to je u mm sigurna mera a 4ke su fabriki brojevi na crvenim lehlerovim diznama koje koristim kada je malo jaci vetar.

- - - - - - - - - -

Srdjane svasta sam cuo,al da neko pravi dizne...
Mali,ima na pijaci i u Rumi i u Smederevskoj Palanci jedan cicica koji donosi pravljene dizna sa puzom u sebi koji se vrti i pravi kupastu maglu za prskanje sa malo vode i dobra pokrivenost biljke sa obe strane.

Mali,ima na pijaci i u Rumi i u Smederevskoj Palanci jedan cicica koji donosi pravljene dizna sa puzom u sebi koji se vrti i pravi kupastu maglu za prskanje sa malo vode i dobra pokrivenost biljke sa obe strane.

To što donosi čičica na pijacu se može koristiti u nekom malom vinogradu ili voćnjaku, ali tamo gde se nešto radi sa nekom ozbiljnošću te dizne nisu za upotrebu pa makar bile i vrtložne. Ko tu može da garantuje protok na odredjenom pritisku?

Poslednja izmena:
E sad neke price ovde ne piju vodu,juce prskao,zakacio komsijinu novu Agromehanika-Orginal prskalicu za njegov 539,stara dve godine,dizne 110-04,grane 8 metara 16 dizni,prskao na 2,5-3 bara ,tacno jedan hektar,kocka njiva,potrosio 440 litara ravno.Druga brzina,oko 1000-1100 obrtaja.On kaze kako god da je nasteluje i kako god da je tera nije uspeo da potrosi manje od 350 litara po hektaru.

Nazad
Vrh