Prskalice

Tu je oko 10 e po xa ali na vise manja cena imaju navigacije kakvo markiranje kakvi sta . Tu gde su dalekovodi kad nema vetra ide vislje proceni kako gde da se spusti podigne ,oprskaju dobro .

- - - - - - - - - -

Nebih reko da ce da ti dodju za manje od 100 xa znas ti koliko on potrosi goriva iz Vrsca do tvoje parcele moras imati obezbedjenu cisternu za punjenje beli dvokrilac ponese za 10 xa a dromader ovaj zuti za 15 xa . Potrosaci su dosta veliki trose avio benzin ,nije to bas tako jednostavno kao sto vi mislite mora da se vreme poklopi ,da mu dozvole prelet nemoze da se svrcka tamo amo bez najave itd itd

- - - - - - - - - -

U obavezi je da doje i avio - mehanicar sa pilotom i sad neko ce da ti dodje za 10 xa malo sutra . Jedino 4-5 ljudi po 15 xa svako pa da se dogovore da rade u istom danu itd

Pa to ispada jeftinije nego da platis prskanje traktorom...................
I mora da se napravi rastvor pa on gotov rastvor povuce u avion,posto tamo nema mogucnost mesanja.Oni avioni pre Lipske rampe desno su prskali ove godine a prosle covek iz Malog Bavanista.

PKB prosle godine je mom komsiji prskao 6-7ha psenice i samo zbog njega dolazio.Nema mehanicara samo pilot.Zvao je i ko hoce da se vozi sa njim.Ma kakvi Vrsac,polece i slece sa kovinskog aerodroma.I tu se puni.

Probaj na netu da nadjes poljoprivredna avijacija nacices sigurno neki kontakt bilo od nekog privatnika bilo od nekog drugog.

Radi se o tome, da ventilator stvara potisak vazduha, koji se kroz ovu ceradu dovodi iznad biljaka. Strujanje vazduha uskomesa biljku, tako da se preparat nanosi i na nalicje lista, isto kao kod atomizera......

Moze li neko da mi pojasno taj sistem vazdusne podrske na prskalici??

Isti sistem kao i atomizer za vocnjak, samo sto grane su horizontalne i svuda je potrebno rasporediti vazdusnu zavesu, pa se onda koristi ta cerada, ili materijal slican njoj. Prednos je sto ta vazdusna struja moze da okrece list, tj pomera, pa se herbicid bolje zavlaci na nedostupna mesta za obicnu prskalicu. jos je prednost sto se moze ici s manje vode. Mana je cena prskalice, i treba dosta konja da tera to sve.

Stvarno je dosta veliko opterecenje za traktor ,ali krila imaju toliku amortizaciju da ih mozes spustiti ti k iznad biljke bez rizika za ostecenjem pri neravninama i krajevi su savitljivi pomocu gumenih zglobova poput polu spojnica. I kad se upali vazdusna podrska sredstvo ide tacno tamo gde treba ...

- - - - - - - - - -

viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

Mada ove zadnje dve su sa djubriva D ali i on prska ,prednost ovog belog nad onim zutim je sto ako nedaj boze otkaze motor moze da se spusti bez motora dok onaj zuti jednokrilac nemoze . A desilo se prosle ili predprosle godine da je usled hladnog vremena kad smo bacali vestak zakuco motor . Vozio sam se jednom i nikad vise :osmeh:

@Pkb Koje je godiste Bargam? deluje novo. kod va su sve prskalice s vazdusnom podrskom? Koliko avioni imaju ucinak u prskanju na sat? i kada je vetrovito opet mora da se koristi ova samohodna i traktorska, cemu onda avioni?

Bergam 2011-12 ,avioni imaju neverovatan ucinak let mu traje par minuta za dan moze da oprska po 300-400 xa dok mi sa prskalicom oko 100-130 a i manje. Bergam ima bure od 3 000 litara ,raspon krila 24 metra i ima dosta veci ucinak od nas ali je stvarno nezgodan po neravnim njivama kao sto je bio slucaj ove godine gde su ostali vagasi i usevane bare znaci strah da te uvati kad sa njim prelazis tako nesto. Avioni se koriste kad treba nesto nabrzinu odreagovati bolesti ,kad nemozemo uci u njive sa traktorima itd npr uljana dok je nesto vlaznije ... Nemozemo mi sve da postignemo kad krene setva i krenemo sa tretmanima a desi se da je nesto hitno potrebno oprskati ,uljana ,zito,jecam lucerka od buba ,bolesti itd onda mora uskociti avion .

Pa trenutno koliko ja znam tj koliko su informacije doprele do nas .Velika je mucka sto se tice prodaje ovih kombinata ,razne malverzacije i podvale su pokusane od strane nase vlasti ,lagali su na sve nacine (verovatno namerno da bi Al Dahra digla ruke od kupovine ,dabi kupio to neki nas tajkuncina ) i navodno trenutno do daljnjeg ostaje ceo PKB u sklopu i prodaje se u narednih 2-3 god u sklopu sto nemora da znaci da je istina . Poslujemo trenutno po svim izvestajima u plusu , kupuje se nova mehanizacija iz dana u dan ulaze se poprilicno u proizvodnju ,prinosu za ovu godinu do sada su i vise nego zadovoljavajuci napravljene su do sada 3 najsavremenije farme u Srbiji i jos jedna je trenutno u izgradnji *MADA JE MOGUCE DA SE TO ZA NEKOGA SPREMA* tj da neko na gotovo za neku malu parukupi sve novo .

- - - - - - - - - -

I PKB nema nijednu povlasticu od strane drzave tj . mi nismo na budzetu trenutno smo samofinansirajuce javno preduzece sto je apsurdno nase pare koje zaradimo nemozemo da ulazemo gde hocemo dok vlada neodluci da ili ne ,nemozemo nijedan veci korak bez vlade itd A sta nam je drzava omogucila ,imali smo dug penzijsko i socijalno 18 meseci i nesto prema dobavljacima i prema nekom zakonu ako se to nije bilo u stanju izmiriti u roku neznam ti ni ja koliko morali smo da udjemo u restruktuiranje s tim da prodje neznam ni ja koliko tacno zemlje sa licno PKB-ovog vlasnistva u vlasnistvo grada -i to je oko Borce zbog mosta i puta i naravno oko Novog Beograda gde je najveca vrednost i tako su nas IZRADILI nista nismo dobili od njih samo su nam zamrzli ovo dok nismo isplatili a uzeli su nam MNOGO ,ogromna je novcana vrednost i zemljista oko Borce i oko N.B . To je sve Djilasovo maslo !!

- - - - - - - - - -

I PKB nema nijednu povlasticu od strane drzave tj . mi nismo na budzetu trenutno smo samofinansirajuce javno preduzece sto je apsurdno nase pare koje zaradimo nemozemo da ulazemo gde hocemo dok vlada neodluci da ili ne ,nemozemo nijedan veci korak bez vlade itd A sta nam je drzava omogucila ,imali smo dug penzijsko i socijalno 18 meseci i nesto prema dobavljacima i prema nekom zakonu ako se to nije bilo u stanju izmiriti u roku neznam ti ni ja koliko morali smo da udjemo u restruktuiranje s tim da prodje neznam ni ja koliko tacno zemlje sa licno PKB-ovog vlasnistva u vlasnistvo grada -i to je oko Borce zbog mosta i puta i naravno oko Novog Beograda gde je najveca vrednost i tako su nas IZRADILI nista nismo dobili od njih samo su nam zamrzli ovo dok nismo isplatili a uzeli su nam MNOGO ,ogromna je novcana vrednost i zemljista oko Borce i oko N.B . To je sve Djilasovo maslo !
A ko vam je dao tih 25000 hektara?

Nije tacno bas sve to ima nesto sto je kupovano mi smo bili akcionarsko drustvo ,pravili smo sami farme i bile su tu razne kompenzacije . Polutke mesa se delile po drzavnim preduzecima ,povrce a drzava je ustupala zemlju na koriscenje dok je iole bila neka organizacija i neko vodio racuna o bilo cemu sad vode racuna samo kako sebi da napune racune i da pootvaraju sto vise privatnih firmi za svog mandata i da nabace poneki poso nekom svom i to je to.

Nije tacno bas sve to ima nesto sto je kupovano mi smo bili akcionarsko drustvo ,pravili smo sami farme i bile su tu razne kompenzacije . Polutke mesa se delile po drzavnim preduzecima ,povrce a drzava je ustupala zemlju na koriscenje dok je iole bila neka organizacija i neko vodio racuna o bilo cemu sad vode racuna samo kako sebi da napune racune i da pootvaraju sto vise privatnih firmi za svog mandata i da nabace poneki poso nekom svom i to je to.
sa 25000 hektara zemlje za koju nemoram da platim zakup znao bih i ja da delim polutke :ppozdrav:

Nazad
Vrh