Ako sam dobro shvatio ovaj predlog da ja kao neko ko je zaposlen u firmi mogu biti profesionalni poljoprivrednik i da pri tom plaćam neki paušal od poreza i da pored mojih svih odvajanja za PIO i zdravstveno moram još jedan deo za PIO da plaćam. Ajde da nekako mogu da shvatim za ovaj paušal. Od svih živih poreza se puni budžet i iz toga se posle daju subvencije. Ali što bih 2x plaćao PIO. A sigurno mi to neće sutra uvećati moju penziju. Očigledno da ova država (i pre i sada - bez obzira koje na vlasti) nikako ne vodi računa o poljoprivrednicima. I kad su subvencije "žutih" bile daleko veće nego ove sada i tada je bilo raznog ucenjivanja i sa gorivom, djubrenjem, premijama, otkupnim cenama za naše proizvode. Uvek kažu da je to berzanska roba i da na cenu utiče tržište a da Vlada to ne može da kontroliše. Mislim da ovde treba izmeniti iz osnova samu registraciju. Dakle ako ja obrađujem zemlju, bilo to 1ha ili 1000 ha, ja treba da dobijem subvenciju za to (ovde msl na fizička lica) i to da bude odmah. Ali zato ne može da se sva zemlja koja se obradjuje registruje na svu užu i širu rodbinu i familiju. Pa onda iz 1 kuće imamo 10 gazdinstava. Dalje treba da sve subvencije se isplaćuju u tekućem mesecu kad su i predati zahtevi, a ne da se čekaju najmanje 6 meseci pa ide i do 2 godine (katastrova). Onda je lako da se ova država hvali punim budžetom kada ne izvršava svoje obaveze redovno. Nego pare koje su za poljoprivredu se okrenu nekoliko puta pa se onda isplaćuju na kašičicu. Dalje mora da se svake godine u budžetu ispuni Ustavom određenih min 5% za agrar. Samo se sabere i oduzme koliko poljprivrednici doprinesu ovom budžetu i deviznim rezervama zemlji i podvuče se crta i onda na osnovu toga odredi koliki je budžet za agrar. A ko hoće da se bavi poljoprivredom neka mu se omogući. Nema tu uslovljavanja. Takođe svi koji imaju zemlju u svom vlasništu a ne obrađuju tu istu zemlju nego je daju drugima u zakup oni ne mogu da imaju subvenciju. A to se od sela do sela lako proveri. Svi sve znaju.
Naravno da ovde napomenem da ne bi bilo zabune. Mene politika ne interesuje i NIKAD nisam bio član neke partije, stranke ili čega sličnog.