Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,5%
  • Ne

Glasovi: 114 31,5%

• Ukupno glasača
    362
@NA
Znam da cu osedeti, a da se nista nece promeniti. Jasno je to meni. Ima kod nas jedan "vrac" u selu. Od dosta povrsnih predvidjanja ima i jedno za koje mislim da je realno. Nista se nece promeniti, dok motikama ljudi ne krenu na Beograd. Ovo ne treba shvatiti bukvalno, prevod bi bio otprilike. Kad ljudi toliko osiromase, da ne mogu vise da zive tek tada ce preduzeti nesto za svoj zivot.

@zcurcic
To je takodje i moje ideja. Umesto oporezivanja gradjevinskog zemljista na Malom Staparu (ima 10 stanovnika i 5 kuca) treba oporezovati veleposednike. Za jednu porodicu je dovoljno 20ha u vlasnistvu i 10ha u zakupu. Od toga MOGU da zive, ali nekima ni 20.000ha nije dosta. Drzavna zemlja je posebna prica. I tu treba uvesti maksimum od 10ha. Time bi svako gazdinstvo dobilo dovoljno i svi bi mogli koji zele da rade.

NEmam pojma i ovo sto sam cuo kao grom da me udario iz vedra neba, kazu da u Kanadi krava vredi milion kanadskih dolara...

Problem je što nam poljoprivredu vode ljudi koji nemaju veze sa stvarnošću, odnosno sa proizvodnjom. Nema tu mnogo filozofiranja, ratarima podrška kroz regresirano gorivo i djubrivo, može i seme (samo domaće), to nisu subvencije, to su regresi. Uspostavljanje sistema javnih skladišta i poboljšanje rada robnih rezervi. Rešili ste ratare.
Mislim da se mlekari solidno kotiraju, pomaže se i prerađivački sektor i proizvođači, prvi kroz premije i drugi kroz davanja po grlu. Treba pogurati proizvodnju mesa, sistem krava tele. Tu je opet problem ko bi to radio. Treba vremena za razvoj tog sistema. Stabilna cena svinjetine, opet robne rezerve, plus podrška po grlu. POvrtari su prepušteni sami sebi, njih treba zaštiti kroz neke namete na granicama, može i deo direktne podrške po površini, plus regresi kao i za sve poljoprivrednike. Malo imam dodirnih tačaka sa voćarstvom i vinogradarstvom, neka varijacija podrške.
Pristupačnost novcu, povoljnije kreditiranje. Kada bi imali kamate između 4 i 5%, ja mislim da bi se mi preporodili. Sa zelenaškim kamatama nema razvoja.
Stroge kontrole proizvoda koje uvozimo, ali koje i izvozimo. Bez GMO. Podrška organskoj poljoprivredi. Bolje organizovanje poljoprivrednika, kako po sektorima, tako i po pojedinim kulturama.
Lako je napisati, treba to urediti. To je zaista teško, pogotovo kada imate 10 ministara poljoprivrede u 14 godina. Kada najjača stranka, prepušta najperspektivniju granu, našu razvojnu šansu, drugoj stranci, onda tu mnogo toga nije u redu.

Zivko sve je to tako, medjutim najmocniji ljudi su ratari (tu ne mislim na tebe i sebe, vec na Kostic & Co), koji u dogovoru sa vlasti sve zakone prave za sebe. Godinama je subvencija po haktaru ista, BEZ obzira koja kultura se uzgaja. 2010. kad su bili povracaju za traktore. Vracali su 40% cene bez pdv-a i za Fendta kog niko od obicnih ljudi nikada nece ni gledati da kupi. Tu su snabdeli mehanizacijom opet Kostic & Co druzinu, vratili im PDV i po ceni Rusa 82.1 ljudi kupili high-tech traktore. Jedino ogranicenje je bilo 120kw, sto je takodje smesno, jer 160ks (~120kw) traktor ne treba nikom ko radi 20-30ha. Otisao sam malo u daljinu, ali pamtim dobro sve i GLEDAM kako kradu a ne mogu im nista:sjasi:

Nas ubijaju megalomanske ambicije pojedinaca, koji na racun svog sirenje unistavaju mala gazdinstva.

bojcetic.... Velika je razlika izmedju 20 do 20000ha. Po meni 100ha bi bila neka normala da covek moze da radi zivi od toga ulaze u mehanizaciju i da se to gazdinstvo razvija umerenim tokom. Sa 20ha moze da se zivi, ali i mehanizacija ima svoj vek. Ako treba celog veka da vozim traktor od mog dede, da sejem secerkom mani me tog posla. Samo za komunalije, struju, gas, SBB, razne poreze, telefone sto fiksni sto mobilne, doprinosi PIO zdravstvo, hrana, ostale potrepstine, troskovi skolovanja dece, troskovi oko automobila, odrzavanje postojece mehanizacije odnese ti minimum 1500000 din. To ti je gotovo 12 vagona kukuruza, a nije svaka godina rodna pa da bude preko vagona po ha, a nemoze ni svaka zemlja da rodi toliko toliko, a troskovi koje sam naveo su gotovo svuda jednaki.

Nema gde da se razvija. Zemljiste je ogranicen resurs. Da bi se neko razvio, neko drugi mora da se "umota". Nesov ekvilibrijum ili nesova ravnoteza moze da posluzi sa razmisljanje ovde.

Sta je mene briga sto neko radi 90-100 hektara? Njegov izbor, njegovo ulaganje I njegova zarada. Ukinite subvenciju na par godina da se malo precistimo.

Citajuci postove vidim da vocari sa 10 hektara mogu da zive ratari sa 50 hektara (ako im je zarada 200 evra po hektaru) mogu da zive povrtari sa 5 hektara plastenika mogu da zive itd.... Ajmo svi zajedno... Jer ovaj sto ima 100 hektara ili 300 hektara moze da se obrise kada ovi iz evrope nagrnu sa svojim proizvodima...To vazi i za vocare i povrtare, jedino resenje jedino jedinstveno ujedinjenje.... OStalo stvarno nema resenja tj ima ga, da se izmedju sebe pokrvimo .... Ozbiljni smo ljudi treba da radimo za nas a ne za drzavu, pa ako to znaci osim ujedinjenja i politicki da se aktiviramo i to trebamo... Malo da mi jasemo tajkuncice a ne oni preko drzavnih organa da jasu nas... Oni prave zakone a mi da im se prilagodjavamo- pa to je mnogooo braco i sestre mnogoooo... Ajd da mi pravimo a da se oni prilagodjavaju...
Ja ne zelim da ovi sa 100 i vise hektara misle da ih ja vredjam samo zelim da svima otvorim oci i da jednom se probudimo i shvatimo da sami ne mozemo, ali bas niko ne moze sam, danas ti je dovoljno 100 hektara za psenicu recimo sutra kada dodje arapin pa zauzme politicki mnogo vise nego bilo ko u Srbiji i kostic i ostala sitna riba ima da igraju za njih, a nas nigde nece biti, svi ti politicari posle ce da govore sto se niste ujedini jesmo vam govorili... Jedan je Kostic ali nas je mnogo.... Ako se ujedinimo mozemo svima da pariramo, zajedno mozemo mnogo.

Kome ti otvaras oci kada ovi sa 100-200 ha, gleda da zgazi ovog malog I njegovu zemlju pazari, uzme u arendu, zakup,,, Mali treba da blokira da ovaj malo veci dobije subvenciju, a posle nogu u ledja. Da se razumemo, ovo trenutno stanje je katastofa, ali kako biti ujedinjen, kada jedan drugom lomi vrat. Svako gleda svoju matematiku.

Mozemo da govorimo i ovo i ono, mozemo ici autoputem ili obicnim njivskim putem svi cemo doci tamo gde velikani Iz evrope pozele, e tamo ce da nas dobroooo cede, kap po kap, trazicemo prava, a necemo ih dobiti.

Da su cene nasih proizvoda normalne,od 30h bi se moglo pristojno ziveti.Na kraju krajeva,tolike ulozene pare u zemlju bi i u banci nesto donosile.:osmeh: Na zalost,na lose cene ne pomaze ni trocifrena kolicina hektara.:osmeh:

Oko granice mozemo raspravljati, ali mora postojati! Da li 20-30-50ha, ali 100ha je previse.

Problem je sto smo razjedinjeni na male i velike, sva udruzenja su svaka za svoju granu nema ni jedno "univerzalno" i uglavnom pregovaracki timovi koji odu na sastanke sa ministarstvom bivaju podmiceni i stvar tapka u mestu. Mislim da bi mi na poljo info trebali da napravimo udruzenje i da svako ko ima neki svoj predlog napise pa da se to stavi na neko glasanje i onda sa predlozima sa najvecim brojem glasova treba izaci pred ministarstvo, jedino tako mozemo doci do nekog dogovora a da u njega budu ukljuceni i ratari i stocari i povrtari i vocari i mali i veliki i da svima bude dobro.

JEdva cekam prvi januar da vidim sta ce nam sve doci, i da znam pre nego sto krene prolecna setva koliko su nas jos vise nabili u sep. jamu ovi iz rajske evrope!

Nazad
Vrh