Protestna vožnja traktorima.

Da li ste verovali da ćemo uspeti ?

• Da

Glasovi: 248 68,5%
  • Ne

Glasovi: 114 31,5%

• Ukupno glasača
    362
Vidiš galicije, ja to zovem antropološki hokus-pokus. Dok je postojao socijalizam odnosno takozvani komunizam onda je za sve bio kriv poredak, tj sistem je kriv a ljudi su bili dobri. (To je ona priča o tamnici naroda, poretku neslobode i imperiji zla). Sada kada je to sve propalo i kad je zavladao kapitalizam na svim prostorima, e sad je sistem odličan :osmeh: ali je problem u ljudima, ljudi su loši itd. Niko ne pominje sistem odnosno on se ne dovodi u pitanje ni pod kojim uslovima. Ispada zaključak da živimo u najboljem od svih mogućih svetova ali su eto ljudi loši, iskvareni i navode se kojekakva glupava objašnjenja: eto to je ljudska priroda, ljudi su zveri itd...

Ja mislim da se sve zasniva na vladajućem poretku i da tu treba tražiti uzročnike problema. Jedan od osnovnih principa kapitalizma je da velika riba jede malu ribu i to se reprodukuje u svim sferama, ne samo poljoprivredi. Otuda tolika priča o ukrupnjavanju i rastu jer jednostavno, ako ne rasteš i ne ''jedeš'' druge, ti ćeš sam biti plen. Propašćeš. Nekadašnja logika liberalnog kapitalizma (jednakost na startu, konkurencija rađa kvalitet itd) je u doba monopolističkog kapitalizma deplasirana i pripada prošlom veku.
Tu je suština ove priče mali/veliki na forumu. I sad se nameću neke ideje da se to ograniči, tipa neki limiti do 100 ha i limiti za subvencije... A postavlja se pitanje ko će to uraditi? Jer politika je samo otuđeni oblik vladavine kapitala nad ljudima i nju u šaci drže oni koji imaju najviše, tojest oni koji su najmoćniji i oni određuju pravila utakmice. I sad će oni postaviti sebi ograničenja i loše uslove? Malo morgen.

Obratite pažnju kako se sve namešta da se ljudi između sebe glože i napadaju a borba protiv jednog destruktivnog poretka se baca na stranu. Sve se čini da se ta energija ne usmeri na suštinu problema. Nestaje društvenost koja je osnov svega, svake borbe. Usamljenost dobija razmere epidemije. I to je još jedan od ''uspeha'' sistema. Jer ako ne verujete u prijatelja, komšiju... vi se nećete boriti ni za šta. Šta možete da uradite sami?

A i vino se jos nije izbistrilo.:osmeh:

- - - - - - - - - -

103485991547459992167825.jpg

Cuj sija, pa ovde je vise nego sjajno. Kakvi protesti, ja ne znam da li bi mogao ovog momenta da skupim 5 ljudi u celoj opstini. Mrtvo more !

Nase udruzenje iz Bavanista ce ih podrzati u ovim protestima,a nadamo se i ostala udruzenja iz NAPS-a.Sutra imamo jedan sastanak kod njih a u petak sastanak UO NAPS-a oko konacnog dogovora.

Ovi protesti koje organizuje udruzenje POLJOPRIVREDNICI PANCEVACKOG RITA su u vezi poreza.Posto su blizu Beograda(a desice se svima koji su u neposrednoj blizini velikih gradova)prebacena im je zemlja u gradjevinsko zemljiste i poreze dobijaju da plate valjda oko 50000din/ha.Mozda ce to zemljiste vredeti kao gradjevinsko za jedno 150godina ali za sad je to nemoguce placati pa se povodom toga organizuju protesti.

Neka ide da protestuje onaj sto je iz Panceva platio 10000e/kj u Crepaji,**bem ga u usta skrbava.Mozda i pise ovde po forumu.
Takvih i ovde po forumu ima,oni treba da protestuju,oni,nikad ima dosta biti nece.

@MomoSaric
Koga ima vise ne znaci nista. Uticaj ima samo onaj ko je mocniji. 2-3 najveca paora u selu su mocnija nego svi ostali zajedno. Tu je problem.

Treba se potruditi i probuditi zainteresovanost "običnih" . Najgora je letargija :" Neisplati mi se za sto-dvjesta eura subvencije , da idem na proteste ....."
Prvo , mali farmeri trebaju odma da se ograde u zahtjevia od krupnih , tj krupni da se izjasne sa čim su zadovoljni , da nebi sitni poturali ledja za njih .

Nazad
Vrh