Protesti malinara 2018 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Sa tom spodom ni jedan castan seljak nema sta da pregovara.
Ni sa ovim ne treba pregovarati,on je sebe kompromitovao prosle godine pa samo malo podsecanje da nam se ne ponovi isti scenario..

Tanjug | 15. jul 2017. 14:56 |

"Na današnjem sastanku prizvodača maline i hladnjačara sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem postignut je dogovor da akontna cena maline bude 160 dinara"

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...tignut-dogovor-akontna-cena-maline-160-dinara

Ja sam za doticnog jos prosle godine pred pregovore ovde napisao da mu ne bih dao dve nacrtane guske da cuva jer bi tri izgubio. Jednostavno tako deluje, a tako nekako i ispade. Naravno da nece neki ministarcic ili neka spodoba da nam rese probleme. Proteste treba omasoviti, a ne prekidati na njihov poziv.

Ja sam za doticnog jos prosle godine pred pregovore ovde napisao da mu ne bih dao dve nacrtane guske da cuva jer bi tri izgubio. Jednostavno tako deluje, a tako nekako i ispade. Naravno da nece neki ministarcic ili neka spodoba da nam rese probleme. Proteste treba omasoviti, a ne prekidati na njihov poziv.

Tako je,omasoviti proteste.Dobro je i ovo sto kolege iz Kraljeva planiraju,da odmah po zavrsenom protestu zbog cene goriva nastave protest zbog cene maline.

Ako neko nije obavesten:

https://infosmer.com/vesti/protesti-sirom-zemlje-8-juna-veliki-protest-protv-cene-goriva/lista/2

Ocigledno da je ovo jedini nacin , nece da dodju i da razgovaraju sa proizvodjacima, e pa rodjaci bice nas u celoj zemlji svakog dana na ulicama od sumraka do svitanja

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Tako je jos malo pa ospartano zita nemamo nesto, a do septembra ima da zapinju za plugove na drumovima.

Tako je,omasoviti proteste.Dobro je i ovo sto kolege iz Kraljeva planiraju,da odmah po zavrsenom protestu zbog cene goriva nastave protest zbog cene maline.
Ono sto mi se uopste ne svidja oko protesta u Kraljevu je sto je zakazan u isto vreme i na istom mestu kao i skup ujedinjene opozicije koja je vec kao svoj cilj iznela smenu lokalne i republicke vlasti.
Plasim se da ce nam ceo protest biti ispolitizovan sto nikako nije dobro.

Kad vec spomenu plugove i drumove podseti me na Kraljevica Marka. Mozda ne bi bilo lose da se malo krene u oranje drumova.

U pravu si Srbine, vidim da neki vec navrcu vodu na svoju vodenicu i pokusavaju da ispolitizuju ove proteste. To treba saseci.

Ono sto mi se uopste ne svidja oko protesta u Kraljevu je sto je zakazan u isto vreme i na istom mestu kao i skup ujedinjene opozicije koja je vec kao svoj cilj iznela smenu lokalne i republicke vlasti.
To sam i ja pomenuo kao losu stvar, zapravo je opozicija pomerila proteste koji su se odrzavali sredom, na petak, kada su malinari prijavili skup.
Navodno, nece biti politickih obelezja.
Kako god, mislim da nije dobro.

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Nisam to znao.Morate to spreciti.Samo nam to fali,da nas provlace kroz tabloide i preko Pinka.Znate i sami koliko ljudi koji nisu upuceni u probleme povrsno posmatraju stvari.Razbice nas propagandom....Bezite od te tzv. opozicije

Govorice i njihovi predstavnici, gledao sam Novakovicev intervju pa sve mislim skrenuce prica sa malinarstva na politiku kako eto malinarima i nije smetala cena nego vlast..
Valjalo bi reci Novakovicu u ovoj nasoj grupi da se u startu ogradi od politike i uskladi pricu sa zahtevima udruzenja koji strajkuju u Prijepolju.

Ja prezirem aktuelnu vlast, ali takodje mislim da svako politizovanje protesta vodi u potpuni fijasko.
Bilo bi dobro da ne dolazi do toga.

Inace protest malinara Bruske opstine zakazan takodje za petak, a obavesticu vas sutra detaljnije za vreme i mesto odrzavanja.
Svi koji zele da se blize informisu mogu da posete stranicu na fejsbuku Malinari Brus.

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

E sad ove politicke partije iz pesme zamenite sa : mlekari, ratari, krompirasi, vocari itd...
Upravo sam o tome razmišljao i setio se protesta stočara i prosipanja mleka

Pa kada se politicari pojave na protestu, prvo njih oterajte i mocugama izudarajte.

Spremni su na razgovore kad se povučemo sa ulica....cccc...lipši magarče,a sad malinari ugrožavaju blokadom celu privredu zemlje.Gde će šukat sa rogatim....

Pozdrav svima.
U jednoj analizi koju je neko od nas postovao dalo se videti da je u Srbiji višegodošnji trend( u odnosu na druge zemlje) da proizvođači maline dobijaju najmanji procenat izvozne cene maline. TO nije slučajno.
Pošto mislim da ne može država da određuje cenu malina, isto tako mislim da država može da procentualno ograničava maržu izvoznika( hladnjačara) sa obavezom da se ostatak isplaćuje proizvođaču malina. Ovim načinom bi izvoznik bio motivisan da izveze za što veću cenu a proizvođač takođe ima koristi jer dobija doplatu. Sve ovo zahteva i adekvatno funkcionisanje institucija koje bi ispratile kako izvozne cene tako i transfere novca.
Sve ovo je vrlo moguće i izvodljivo, platni promet na zapadu funkcioniše kao sat. A da se tako napravi imalo bi smisla, jer ta malina donese u državu par stotina miliona eura, koji uposle tu ljude, koji posle te novce troše kupujući najrazličitiju robu i usluge. To je ekonomija. MOže se tržisšte i potpuno liberalizovati....može. E onda se desi ovo...kartelsko udruživanje. To će dovesti do pada proizvodnje maline, ljudi će pronalaziti alternativne izvore prihoda. Društvo ostaje bez tih par stotina miliona eura. Čitav jedan krug zarade i potrošnje je ukinut. To se desilo privredi JUgoslavije nakon sankcija i ratova 90-tih. NIkad više se neće oporaviti.

Sad jedna dobra paralela sa ovim je Hrvatska. Oni su samo par godina ispred nas sa problemima. Tamo naime, pošto su u EU, ljudi mogu slobodno odlaziti na rad u inostranstvo. Kada se na neki način to u Srbiji liberalizuje, nastaće još veći egzodus. I sada u Hrvatskoj narod itekako shvata da je politika tih najačih stranaka dovela do masovnog iseljavanja i okreću se nečem alternativnom u politici. Protest malinara ne treba da ima veze sa politikom ali zarađivanje za goli život ima veze sa narodom, sa životom, sa budućnošću.
A znaju srpski političari sve ovo što sam ja napisao i znaju i napravit još bolji predlog regulacije cene izvoza i plaćanja proizvođaču....samo ih još niko nije primorao da se time bave. Blokada puta ima šanse da to napravi. Doći će oni da pregovaraju.
A vlast ako ne valja uvek ima i druga. NI jedna nije trajala duže od 10 godina. Neće ni ova. Za to služe izbori.

Подсетила је и да је влада на прошлој седници усвојила меру да им се да бесплатно ђубриво, као помоћ.

Каже и да је било разговара са малинарима да им се из Фонда за развој помогне да направе своје мини-хладњаче, како нико не би могао да утиче на цену. – Ако мисле да су хладњачари у картелу, а то је ствар инспекције која то проверава, и уколико мисле да могу сами, хтели смо да им помогнемо да „разбију тај картел” али то се није догодило. Сваке године имамо протесте – изјавила је премијерка.

http://www.politika.rs/scc/clanak/404947/Vlada-ne-pristaje-na-zahteve-malinara

A ovu ponudu za hladnjače prećutkujete braćo, jel da ?!

I poklon đubrivo....

Na solidarnost pozivate, a tajite da su vam nuđeni instrumenti prevazilaženja krize...

Ili sam ja, možda, preskočio vaše pisanje na ove teme, a ?

Elem, sad čekamo da se pojave neki "izdajnici" koji će se vratiti za pregovarački sto i reći: aj pravimo te hladnjače, ali i da nam pomognete da kupimo mašine za branje.

Nazad
Vrh