Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ariljac80

Molim vas nemojte vise da postavljate izvore koji nisu relevantni. U prilogu ugovor za malinu rolend i griz sorta willamete ugovor sklopljen izmedju jedne nemacke i jedne srpske firme...

@jevto
U prilogu je ugovor 1,53 za rolend i 1,20 za griz isporuceno u Nemacku. Toliko o famoznih 2 eura ili slicne price.

Kao prvo ja nisam nista slagao ,postavio sam link sa vescu koju sam slicajno nasao.Sto se tice cena maline,ovo sigurno nije ugovor hladnjace iz Arilja i okoline,ako je uopste potpisan od strane prodavca, dosta puta stranci posalju predlog ugovora sa njihovim cenama koje im odgovaraju.Ako je i potpisan,ovakve cene je mogla da da mala hladnjaca iz krajeva gde su kupili malinu po cenama i manjim od 1 eur,pa im je to isplativo....Vece cene su krajem novembra postizale male hladnjace iz Arilja prilikom izvoza u Rusiju,to zasigurno znam (nemojte mi traziti ugovor,nemam vremena da ga kucam).Uvek sam realan sto se tice cena,ako su niske cene rolenda na domacem to i kazem,ako skacu cene u izvozu to opet kazem.Od mene nikada necete cuti da je izvozna cena 3 eura/kg i slicne gluposti (naravno organska moze po toj ceni da ide).Treba biti realan i ne gurati na svoju stranu.....

@ariljac80

Eto postavim ugovor i opet ne valja... Ne razumem ja pojedince ja sta god uradim nekima se ne svidja. Vidite ovaj ugovor je realan pravi a to sto ne odgovara matrici koja vlada ovde na forumu je neka druga prica. Citajte malo sta pisem mozda naucite nesto i shvatite kako treba trziste pratiti. Nikoga ne zanima koliko je neko nesto platio. Ako je neko pretplatio.malinu taj ce prilikom prodaje izgubiti, desavalo se to i ranije npr 2004 godine su mnoge hladnjace propale, ova 2017 me podseca na nju.

Ariljac "Izvoz" maline je udvostrucen u ovoj godini (ja bih pre pravilno napisao re-eksport) , ali ne samo srpske kako stalno pisem vec mnoge hladnjace u Srbiji uvoze preradjuju i prodaju jeftinu malinu (losijeg kvaliteta od nase) u izvozu, ostavljajuci po strani ovu nasu iz zapadne Srbije koju su kako kazu "najskuplje platili i na kojoj nemaju prodju i nikakvu marzu"...zato je u pravu Poznavalac kada kaze da trebamo imati "Geografsko poreklo za nasu malinu" i prodavati je skuplje kao ostvaren Brend , ovako kad se nema geografsko poreklo najbolja malina nema cime da se proda skuplje (i ona ide djuture sa ovom losijom) pogledajte link http://www.politika.rs/sr/clanak/396630/Udvostrucen-uvoz-malina sve ovo gura cenu nase maline na dole i poistovecuje nas sa kvalitetom okolnih zemalja proizvodjaca (koje neprekidno sire zasade i prave nam konkurenciju ) Voleo bih da nam neko prestavi dokumenat sa carine koliko je u Srbiju ove godine uvezeno maline iz svih ovih podrucja navedeno u tekstu politike (Ono sto ja imam nezvanicno cifra je ogromna izmedju 25000 i 30000 tona)

Poslednja izmena:
@ariljac80

Eto postavim ugovor i opet ne valja... Ne razumem ja pojedince ja sta god uradim nekima se ne svidja. Vidite ovaj ugovor je realan pravi a to sto ne odgovara matrici koja vlada ovde na forumu je neka druga prica. Citajte malo sta pise mozda naucite nesto i shvatite kako treba trziste pratiti. Nikoga ne zanima koliko je neko nesto platio. Ako je neko pretplatio.malinu taj ce prilikom prodaje izgubiti, desavalo se to i ranije npr 2004 godine su mnoge hladnjace propale, ova 2017 me podseca na nju.
Sve je super

Ariljac "Izvoz" maline je udvostrucen u ovoj godini (ja bih pre pravilno napisao re-eksport) , ali ne samo srpske kako stalno pisem vec mnoge hladnjace u Srbiji uvoze preradjuju i prodaju jeftinu malinu (losijeg kvaliteta od nase) u izvozu, ostavljajuci po strani ovu nasu iz zapadne Srbije koju su kako kazu "najskuplje platili i na kojoj nemaju prodju i nikakvu marzu"...zato je u pravu Poznavalac kada kaze da trebamo imati "Geografsko poreklo za nasu malinu" i prodavati je skuplje kao ostvaren Brend , ovako kad se nema geografsko poreklo najbolja malina nema cime da se proda skuplje (i ona ide djuture sa ovom losijom) pogledajte link http://www.politika.rs/sr/clanak/396630/Udvostrucen-uvoz-malina
Neka sada kupuju po Bosni,Kosovu i Bugarskoj,ako imaju sta da nadju,pa neka je reexportuju.Sve sto je imalo,kupljeno je

@vilamet2012

Opet neistine iznosite, valjda vas boli to sto vam se cela srbija smeje , imate projekat koji cami u fioci. Ja vam kazem koje informacije imam i od koga. Jedan sa drugim projekti nemaju nikakve veze, projekat sam drzao u ruci a imam ga i u elektronskoj formi. Vi vase najbolje ljude sklanjate u stranu, ljude sa vizijom i energijom, zasto? Jel to zbog sujete nekih pojedinaca, koji su posle i sami svoju firmu morali da prodaju??? Zasto to radite, ako nike sujeta koji je drugi razlog da se nesto sto imate ne koristi??? Ceo projekat je potpisan od jednog vaseg dobro poznatog profesora a projekat je vodio jedan drugi covek sa puno vizije i energije koja nazalost nije prepoznata.. Zbog takvih stvari vi stagnirate... Ako vi verujete podacima ministra, onda predlazem da vam on sledece godine otkupi svu malinu dole, nemojte da cekate hladnjace koje se nalaze u teskoj situaciji i male i velike. Moj savet vam je, pazite kome dajete, likvidnost vasih hladnjaca nije bas na pozeljnom nivou... A i bankari se hvataju za glavu, neki me i zovu ne znaju sta da rade, preinvestirani su skoro svi...

Brate, koi si ti smor. Ne može se ostvariti brend maline bez institucije koja će tu malinu pregledati, prekontrolisati, ispitati i lupiti pečat da je to što prodajemo zaista to. Akreditacija nije dovedena do kraja institucije koja je za to zadužena. Ne može veterinarska laboratorija da ispita i da pečat da je malina iz Zapadne Srbije isključivo iz Zapadne Srbije. Ljudi koi su gurali projekat akreditacije sa novcem koi su dobili od EU, po meni, nisu projekat izgurali do kraja. Ja sam takođe imao sve papire u rukama. I ove vezane za projekat ,,Ariljska Malina,, kao i projekat vezan za ,,Inovacioni Centar,,. Znam da Vi sve to znate. . Novac nenamenski utrošen, akreditacija nije dovedena do kraja - potrebna nova ogromna sredstva. Nemojte kriviti sve ariljce, krivi su pojedinci.

Ponovo aludirate na podatke ministra a u stvari to su podatci Antimonopolske Komisije.

Izgleda da ste Vi vršili neku uporednu ekspertizu uključujući sve činioce u trgovini koja se razlikuje od ove. Sa koim ciljom neznam.

Poslednja izmena:
@ariljac80

Vidite ja razumem vasu frustraciju. Ipak vi ne razumete gde gresite. Vasa sansa je bila geogtafsko poreklo, tu sansu ste prokockali i sada u moru robe vi dole ne mozete da prodate ''razlicitost'' nema dodatne vresnosti proizvoda koji bi neko platio vise. A robe ima jos itekako samo vi to ne znate. Pokrenite se malo pa cete videti.

@marko17 dobro ste primetili sta je geografsko poreklo, ali ako stoji u fioci, ako niko ne zna za njega, ako se ne vrsi stalna promocija, onda je uzalud. Kupci moraju da se edukuju, moraju da razumeju zasto nesto da plate vise ako ne moraju. U takvoj situaciji svi se trkamo sa ''cenom na dole'' odnosno jedini vazan parametar je ko moze jeftinije malinu da proizvede i da je na trzistu ponudi, a to nije nazalost zapadna Srbija gde je malina najvise placena i u srbiji i u okrizenju.

- - - - - - - - - -

@vilamet2012

Projekat je opravdao utrosena sredstva, revizija ministarstva je to potvrdila. To sto ga vi ne koristite pa koga da krivim, jel marsovce mozda? Zbog vasih nesuglasica lokalnij malina vam sada stoji na lagerima a hladnjace samo gomilaju gubitke. Taj centar sto pominjete i geografsko poreklo su dva razlicita projekta. Ima jos laboratorija koje rade a projekat geo porekla prati i jedan pravilnik koji isto nije usvojen, jednom recju javasluk dole kod vas... Pustite ministra, pustite politiku oni sce rade iz nekih drugih pobuda i interesa... Oni nisu ni ukljuceni u posao sa malinom oni samo stvaraju poslovni ambijent. Opet kazem 250 firmi izvozi malinu a tu onda sve price o kojekakvim zakulisnim radnjama koje vi pitencirate padaju u vodu. Trazite greske kod vas, pokrenite se, budite inovativni, udruzite, ako to ne uradite propascete. Vec sada hladnjace dole kod vas se nalaze u jako teskoj situaciji a ni proizvodjaci na najavu cene od 100 din za sledecu godinu nisu preterano srecni.

Razumem ja i Vilameta, ali ako vec postoji sve spremno u fijoci trebamo "geografsko poreklo brend "Ariljska malina" staviti u pogon "Futoski kiseli kupus" (samo iz regiona futoga moze imati taj brend) prodaje se 20% skuplje svuda po svetu bas zbog zasticenog geografskog porekla i kupaca koji zele da kupe odredjeni zasticeni kvalitet i brend.... tako funkcionise i "Espelette peppers" crvena tucana paprika iz tog regiona Spanije, prodaje se 120 % vise od nase tucane ljute paprike bez brenda, Paski kozji sir jedan od najskupljih sireva na svetu (Hrvati su na najbolji moguci nacin napravili brend uz pricu da njihove koze jedu retke ali lekovite trave iz kamenitog ostrva Paga) , vina iz Bordoa-koja kinezi kupuju i po 300% skuplje od drugih , kaviar iz Rusije " beluga" jedan od najskupljih na svetu ili Bergamot limnun koji je zastitni znak regiona Calbre (i samo tamo se priznaje njegov kvalitet) iako se gaji svuda po Italiji i placa se 40% skuplje od ostalih....i tako redom -svi koji se posebnim kvalitetom odvajaju po necemu Brendirali su svoje proizvode. Samo mi spavamo i upiremo prste jedan u drugoga i pocinjemo da se mrzimo i hocemo da "dizemo motiku jedni na druge "... sami smo krivi, vreme nas gazi nisu ovo vise devedesete godine kada je maline bilo uglavnom samo u Srbiji i da smo mogli da je prodajemo bez ikakvog problema (sama se prodavala jurili nas kupci iz sveta i izvozili je i u vreme embarga i sankcija) ili kao pre par godina...Vreme da shvatimo da mnogo moramo pre svega da uradimo mi u nasoj kuci i proizvodjaci i hladnjacari (zato pisem da smo ista medalja sa dve razlicite strane) u protivnom ovaj posao sa malinom cemo potpuno izgubiti u moru sadasnje konkurencije. Zato se moramo odvojiti od drugih za pocetak kvalitetom prinosima i geografskim poreklom-Brendom. Tu postoje srestva iz EU i mogu se za istu stvar i upotrebiti i to bi trebao da bude posao udruzenja proizvodjaca a ne samo da se javljaju kada je sve gotovo i da se samo bave cenom,i upiru prst u hladnjacare a ovi drugi na njih, ( a svi zajedno da cekaju neku pomoc od drzave oko cene a ona niti otkupljuje niti prodaje malinu) Visoka cena na svetskom trzistu ce doci (kao sto je u istoriji i rasla i padala) ali ako nema kvaliteta, prinosa i geografskog porekla oticicemo u prosecnost... i izgubiti trku...

Poslednja izmena:
Od tih udruzenja koliko ja vidim vise ima stete,samo zamajavaju ljude bajkama iz godine u godinu,a postigli su cenu od 1 eura a i ona je u padu.Pojave se samo u branju i energiju proizvodjaca usmere u pogresnom pravcu.

"Mi nesrazmerno više govorimo, nego što radimo. Mnogi imaju tu osobinu da misle da su uradili, kad su govorili. Dalje, mahom više polažu na pravo da govore no na pravo da rade. Ja sam često pravio opservaciju, da je mnogim našim ljudima glavno da se izgovore, a posebno da nekoga predstave u rđavoj svetlosti."
Cvijic.
To je objasnjenje zasto se to udruzenje odrzava tako dugo,zato sto rade ono sto bi svako od nas uradio i sto svako od nas misli ,ali da tako (pricom) moze da se resi problem mogli bi ga resiti i bez njih.
Ocigledno treba drugaciji pristup i treba ko nesto drugo i vise zna od svih.Ovih sveznajucih mi je malo dosta, sto mlate motikom na 60 stepeni a prevazisli Tomasa Mora .Nama treba neko sa idejom sta da se radi,filozofi utopiste ne mogu da rese poslovni problem jer o tome ne znaju nista..

Sve ovo što piše Poznavalac nema logike. Prva ako je takva situacija na tržištu zašto bi se mi udruživali i sami prodavali maline. Pa onda bi i za nas to teško bilo. Još nudite sebe kao menadžera. Samo vi imate kvalifikacije i samo nam vi možete obezbediti zaradu. Isto kao što vi nama govorite da sami prodajemo na tržištu eu, isto tako ja vama kažem berite je vi za 100din po kg.

Vilamete lose cene su posedica svega gore napisanog u mom prethodnom postu bar sto se tice Ariljske maline (kako sam pises najvece otkupne cene oko 150-160 dinara za svezu regionu) a trebamo sada traziti resenja da cene nebudu u iducoj godini 100 dinara (licno neverujem u tako nisku cenu) Treba otkloniti uzrok (lose prinose-o tome smo pisali i davali primer Stojica i drugih), los sadni, i stanje u malinjacima-ostareli izmoreni zasadi-nabaviti zdrave nove sadnice) pravi izbor sorti (ako radimo malinu za sveze trziste unaprediti polku polanu tulamen) ako radimo industriju (ojacati vilamet i miker) organizovati se drugacije u koperative, iskoristiti pomoc kroz subvencije drzave i evropske fondove ... muka mi je vise da ponavljam sve sam ovo i druge stvari napisao... ja necu da se predam, siguran sam da cu doci do svog cilja... da budem proizvodjac koji ima svoju malu hladnjacu i koji nemora da bude zrtva ucene ( necu prodavati malinu svoju po 100 dinara zamrznucu je i cekati bolje vreme)

Kad bi imao te jake kontakte nebi mahao sa papirima od 1e vec svojim od npr 2,5e i tudjim od 1e i tako nas uverio da posrljamo ka njegovim idejama,kontaktima,njemu... sta bre mases tim ponudama kao neka stoperka

I ja se pitam, kada je već toliko stručan, što ga ne uzme neka od ovih naših najvećih hladnjača. Pa da im čovek reši problem. Ili im preporuči sve te tvoje ljude sa biografijom koje ovde nudiš. Stvarno mi nije jasno kako to da su hladnjačari u tolikim problemima, a niko da uzme takvog stručnjaka da mu pomogne.
Jedino objašnjenje bi bilo da ILI ON I NIJE BAŠ NEKI POZNAVALAC, ILI HLADNJAČE NISU U PROBLEMU!
I baš me živo zanima odakle svi pominjete cenu od 100 dinara, kad se u poslednjih 10 godina nikada cena nije znala ni u maju, a ne januaru.

@marko17
Vi to razumete ali je sto velika vecina ljudi to ne razume.

@xsale
Ne moze udruzenje da bude a da niko ne plati ulaznicu, tek kas se postave jasna pravila igre onda ce udruzenja dobiti neki svoj smisao. Nazalost ljudi nece da rade , vole vise da pricaju i nadaji se u neko cudo koje treba da se desi... Nas mentalitet je takav.

@vilamet2012
Zasto bi se udruzivali? Udruzivali bi se da postignete bolju cenu za svoju malinu da postgnete bolhe uslove u nabavci repromaterijala itd itd. Ako vi ne shvatate poentu udruzivanja onda zaista ne znam sta da vam kazem... Ja imam reference i ja sam svoje refence ovde x puta dokazao jer ja radim, pravim odredjene rezultate. To ko ce je brati ili nece na 100 to cemo da vidimo. Neko ce brati a neko ce vaditi. Oni stari malinari kao @marko17 i drugi sa tradicijom i iskustvom koji to rade porodicno ce ostati u poslu jer su se padovi desavali i ranije.

@slavisa0101
Zasto stvari izvlacite iz konteksta, ko mase papirima od 1 eura??? Pogledajte sta je u pitanju pa se onda javite... Ja ne masem ni sa cim ja radim dok ostali cekaju i gube novac. Znam da pratim trziste znam da dodjem do informacije, znam jer na tom trzistu trajem preko 10 godina.

@milos2506
Ja vec radim sa nekim od nasih najvecih hladnjaca a imam svoje partnere i napolju. Nazalost neki koji nisu hteli da me slusaju i da ne kupuju po svaku cenu sada me zovu, traze da ih vadim...

- - - - - - - - - -

Za kraj, malopre me zove jedan moj partner , trgovac vocem, jedan od boljih, imaju najveci rast prodaje u zadnjih par godina. Firmu vode ljudi koji si 20 godina proveli radeci za jednu internacionalnu kompaniju, izuzetno sposobni i prodorni na trzistu. Pitam ga, daj mozete malo da mi pomognete imam par svojih partnera koji se muce sa malinom... Njegov odgovor je bio, izvini rado ali trenutno izbegavamo da kupujemo u Srbiji robu jer je nedavno detektovan NoroVirus, ne zelimo da zbog toga imamo eventualnih problema... Zahvalio sam mu se ljubazno jer na njega mogu uvek da racunam.

Pa kako onda svim hladnjačama ide loše?
Kako vi ne postignete bolju cenu kad imate više robe na raspolaganju nego svi mi ovde sa foruma zajedno?
Sam si kontradiktoran čoveče.
Kad napišu da prodaješ za jedan evro, ti kažeš da postižeš bolje cene. Kad neko okači da malina ide po jačoj ceni ti kažeš da to nije tačno!!!
Kažeš nama da se udružimo, da bi većom količinom obezbedili bolju cenu, ti u velikoj hladnjači imaš ogromnu količinu a opet nema dobre cene...
Odluči koju priču držiš!!!

E to je ono što meni bode oči. Sve si lepo rekao.

Noro virus je nađen i u malini iz Španje namenjene tržištu EU 07.12.2017. Sa tim se moramo boriti svi koi ručno beremo malinu. Ne vidim razlog zašto prekinuti uvoz zbog jedne ture sa Noro virusom. Zato služe analize. Ta malina uglavnom ne završi na tržištu.

Ranije pominjano, zašto se Arilje ne buni na lošu cenu. Jedini i tačan odgovor je što nam je dosadilo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh