Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
................................................... Ima li neko vise informacija o protestu malinara ?
Sta nam preostaje? Ono kao najbolje resenje se namece da sledece godine nekim cudom ne bude ni gram maline, jeste da mi bednici ne bi imali nista, ali bi zato i taj parazitski aparat zvani drzava, dobio q...c evrica od izvoza.
Dabogda pocrkali!
Sent from my SM-A500FU using Tapatalk
Pa Bosanci jesu Bosanci *(bar u vicu), ali niko nije lud da proizvodi 1kg maline za 120 dinara ako ga proizvodnja toliko kosta.
Kazes imaju ozbiljnih hladnjaca!
A zar ih kod nas nema???
Kazes imaju ozbiljnih proizvodjaca!
A zar ih kod nas nema???
Prestani vise pricati i siriti tezu kako su drugi bolji od nas, jer svi ovi sto ih ti pominjes pokusavaju da dostignu nas standard u proizvodnji!!!
Pogledaj covece malo klipova po net-u, svi pominju ARILJSKI metod, pa i nama iz drugih krajeva Srbije je cilj da dostignemo Arilje, a nekima to i uspeva.
Nas je problem DRZAVA!!!
U uredjenim zemljama moler kreci - i za to je placen, ucitelj uci decu u skoli - i za to je placen, bankar radi u banci a poljoprivrednik na njivi!!!
DAKLE SVAKO SVOJ POSAO!!!
Moj zadatak kao proizvodjaca je da proizvedem ZDRAV i KVALITETAN proizvod i da ga predam svojoj hladnjaci koja ce mi za to kvalitetno platiti. Moj posao nije prerada i prodaja tog proizvoda, jer niti sam ekonomista, niti sam trgovac, niti sam prehrambeni tehnolog!
Ako ja budem prodavao, preradjivao, zamrzavao...sta ce raditi svi ostali u lancu (otici da rinatju u Nemacku, ili da voze kamione u SAD)??? A pritom niti cu postici dobru cenu na trzistu jer nemam vestine pregovaraca, niti cu napraviti dobar proizvod ako lutam na sve strane - i tako cemo svi izgubiti.
Mi imamo pametne ljude, kvalitetne strucnjake koji hoce da rade, imamo vredne proizvodjace, a imamo i jako dobre hladnjace. Samo je potrebno uvesti sistem. Ali za to jos uvek nema VOLJE!
Odgovorio bih svetskim rekorderima koji su za 10 godina imali prinos na 1 ha maline bar 200 tona,tj predali priblizno toliko maline na vagu,da je to nemoguce i takve lazi su nas dovele u situaciju o kojoj sad pisemo.
I nama salju SMS oko radova u vocnjacima,hvala im!
Bicu precizniji,NEPOSTOJI ZASAD MALINE KOJI MOZE DATI PRINOS OD 200 ili 300 TONA U 10 GODINA NA 1 H.(NE 5 NEGO 10)
Znam i ja da moze od 150-200 kg/aru na 20 -30 ari u nekim godinama.Nije to poenta kako neshvatate.Ljubomoran nemogu biti na nekog kog nepoznajem a jos kad znam da je to nemoguce.Kada se pojavi neko sa malo objektivnosti odmah je ljubomoran,hladnjacar i koji mu se vec epiteti nenalepe pride.Pokusavam da docaram da je rad sa malinom dugorocan posao koji traje ne 1-2-3 god i sa 15-20 ari,u tom slucaju moj tata je prvak Evrope a mozda i sveta po prinosu Vilameta.
Pisao sam vec da je od strane Instituta u Oregonu dat prinos od max.180 kg/a na farmama.
Ako zvuci lepse pred blagdanove,izgovorene reci koje nisu blizu istine u vezi prinosa ,su nas dovele u vrlo nezgodnu situaciju , tacnije potpalile su tajkune, i dr.koji su imali iole malo novaca da se umesaju u proizvodnju maline.Rezultat je vidljiv u smanjenju cene maline.
Kvalitet u nasem kraju je bolji nego pre 10 tak godina.Tvrdim.Higijena takodje.Gajbe su skoro sve nove,retko kada su stare i ponekad neoprane.Samo hladnjaca iz KV salje rasparne i prljave gajbe.Lokalne hladnjace su podigle nivo poslovanja i higijene kao i sami proizvodjaci,uglavnom.Kod nas hladnjace napravise proizvodjaci sa prinosom cirka 60-70 kg.tako da to nista neznaci.