Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neka daju subvencije pa neka uvedu propise.

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Zaradili su svi ove godine sa visnjom nemojte da ste nerealni... Sve sto ja napisem vama je obilazenje istine a u stvari vas istina najvise i boli jer ja pisem onako kako jeste bez zelje da li ce se to nekome dopasti ili ne.

.
Ma nisam nerealan..! U mom okruzenju samo retki pojedinci su zaradili pare na visnji . Komsa moj 18 god radi visnju veoma uspesno ..ove god. na 1.6ha zaradio samo 120 000 din u susednom selu lik je zarado dobro ...isao sam da pogledam njegovu plantazu...i primetio sam da se ista nalazi izmedju suma sa 3 strane ..tako da sam konstatovao da je zahvaljujuci mikro klimi u okruzenju ,njegova plantaza dala dobar rod... podseticu Vas da smo imali 24 juna prvi toplotni udar a 26-og jaci . sto je uzelo danak svom vocu.

A sta su nego spekulanti oni koji su od sverca duvana i goriva podigli po nekoliko hektara maline,da nisu krvavi radnici.Ne ubere malinu ni da jede,vec jede iz gajbice.

Sad ce ministarstvo da uvede red,obaveznog agronoma,prijave radnika,itd sve po zelji predstavnika malinara,

A hoce li da uvedu agronoma i prijave radnika i kod ovih sto imaju kupine?

A sta su nego spekulanti oni koji su od sverca duvana i goriva podigli po nekoliko hektara maline,da nisu krvavi radnici.Ne ubere malinu ni da jede,vec jede iz gajbice.
Sad ce ministarstvo da uvede red,obaveznog agronoma,prijave radnika,itd sve po zelji predstavnika malinara,

Ja licno takve vise volim da nazivam parazitima..ali na kraju neka ih zove ko kako hoce ali da mene ne trpa u isti kos.
Dao si lep uvod za ono sto ja inace pokusavam da kazem svojim postovima pa hajde da to malo razradimo sada...
Takvih koji su od sverca i kriminala zaradili pare pa sad podizu hektare pod malinom(jabukom,borovnicom..) ima i kod tebe i kod mene i verovatno svako na ovom forumu zna barem jednog.Takodje ima i onih koji ,kao g.Vucicevic ,kupuju hladnjace sa 3.000din osnivackog kapitala..
Njih,dragi prijatelju,nema na ovom forumu.Zabole njih i za mene i za tebe i za malinu dok god se moze iscediti koji din-evro oni ce da cede a kad ne bude moglo odose oni na drugi "biznis" a ja-ti pa jbg,sto bi reko poznavalac "niste procenili sve rizike kad ste ulazili u posao".
E sad se dolazi do glavnog pitanja,KO to treba da regulise-sankcionise,proizvodjac ili drzava?
Zar ima nekoga ko u ovakvoj situaciji i u ovoj drzavi moze da poveruje u,da citiram poznavaoca ponovo," kao sto uvek volim da kazem, trziste regulise sve, trziste je najbolji sudija."?
Zarade pare kriminalom i svercom i kao skakavci idu i upropastavaju ono sto su ljudi decenijama razvijali..jedne godine visnja pa kad je upropaste idu na kupinu pa kad pocupaju ljudi kupinjake oni prelaze na malinu a dogodine pa videcemo moze malina da se cedi jos koju godinu..
A drzava koja je tu kad treba da uzme pare se ne bi mesala u "slobodno trziste".
Zbog takvih i ti i ja i veliki broj postenih i vrednih ljudi dolazi u situaciju da razmislja sta i kako dalje da li da smanjuje zasade,da svastari ili naprosto da digne ruke od svega i preore malinjak.
Propadaju ljudi a kad dignu glas ovde ih optuze da su spekulanti,da imaju neke licne frustracije..
Gde je drzava,gde je ministarstvo,udruzenje malinara?
Sest meseci je proslo od kad je NESTO dogovoreno izmedju ministarstva i udruzenja malinara,jel zna neko sta je dogovoreno?
Ovde nije bitno KO je pregovarao ni kakve su mu reference,skolovanje,radna biografija itd..nego je bitno STA je dogovoreno i da li se dogovoreno postuje ili se ne postuje pa ako se postuje kazite da znamo a ako se ne postuje onda neko treba da odgovara.

Drzava je uvek bila tu kad god je trebalo da se zastite bogati ,ovo sto se prica o radnicima i agronomu su navodno trazili malinari ,da se uvede red.I uvesce se mozda,ali onako kako povlastenima odgovara,a ne onako kako bi trebalo.I subvencije ako budu davace verovatno hladnjacama da one isplivaju.
Ono sto su dogovorili na sastanku su mozda i ispunili ,posto ne znam sta su se izmedju sebe dogovorili.Raznorazna udruzenja godinama ljude vuku za nos,osim njih niko drugi nije imao nikakvu korist od toga.Prave se udruzenja cisto politicki da okupe ljude da bi glasali za njih kad bude trebalo.Ja sam zvao ovdasnjeg predsednika da kazem za sastanak u ministarstvu,a on meni kaze da njega niko nije zvao.Pazi molim te treba ministar da ga zove.

Vlada Nikolic ako uvedu to bice da mala domacinsta ne mogu platiti agronoma,i svu hemiju koju ce on da odredi,a bez njegovog potpisa nema prodaje,ili ako je zasad malo veci moraju se prijaviti radnici ,a po prijavi ce sigurno svakom doci.
Nadam su to samo price,ali ne sumnjam da ce se uvesti ako to onima sto su raspizdili 10 20 i vise hektara odgovara.Onda ce se striktno pridrzavati toga godinu dve dok se konkurencija ne preda .
Vec vidjeno u svinjarstvu,a i u ratarstvu

Drzava je uvek bila tu kad god je trebalo da se zastite bogati ,ovo sto se prica o radnicima i agronomu su navodno trazili malinari ,da se uvede red.I uvesce se mozda,ali onako kako povlastenima odgovara,a ne onako kako bi trebalo.I subvencije ako budu davace verovatno hladnjacama da one isplivaju.
Ono sto su dogovorili na sastanku su mozda i ispunili ,posto ne znam sta su se izmedju sebe dogovorili.Raznorazna udruzenja godinama ljude vuku za nos,osim njih niko drugi nije imao nikakvu korist od toga.Prave se udruzenja cisto politicki da okupe ljude da bi glasali za njih kad bude trebalo.Ja sam zvao ovdasnjeg predsednika da kazem za sastanak u ministarstvu,a on meni kaze da njega niko nije zvao.Pazi molim te treba ministar da ga zove.

Vlada Nikolic ako uvedu to bice da mala domacinsta ne mogu platiti agronoma,i svu hemiju koju ce on da odredi,a bez njegovog potpisa nema prodaje,ili ako je zasad malo veci moraju se prijaviti radnici ,a po prijavi ce sigurno svakom doci.
Nadam su to samo price,ali ne sumnjam da ce se uvesti ako to onima sto su raspizdili 10 20 i vise hektara odgovara.Onda ce se striktno pridrzavati toga godinu dve dok se konkurencija ne preda .n
Vec vidjeno u svinjarstvu,a i u ratarstvu

A taj agronom oni ce ispred drzave postaviti ljude ili ja da nadjem diplomiranog zastitara? Ja ionako kupujem i postujem sta mi kaze diplomirani agronom zastitar, posto sa njim saradjujem jer ima polj apoteku. A to za prijavu radnika, znaci dnevnica ide malo dole i kada se doda doprinos dodje na to? Ovde u agenciji 3000 din kosta radnik, ako ides preko njih. Bio sam da pitam za rodjaka malinara.

Treba uvesti standarde EU u proizvoidnji,svakako.Treba i platiti proizvod iz zdravog okruzenja,bez industrijskih zagadjenja ,polivan cistom vodom ako je ikako moguce.Treba najuriti svercere,ratne profitere,menadzere,direktore iz JP i sa TV ( LOPOVE ) i rodjake ljudi na vlasti iz proizvodnje i plasmana maline.
Zao mi je sto sam bio u pravu.

Koga god da pitas reci ce ti da je ovo buducnost a niko ne pita "domacina" odakle pare.

celare10.jpg

polja10.jpg

hqdefa10.jpg

Tako treba, to je buducnost naseg vocarstava (proizvodnja jabuke), sva agro-tehnika, protivgradna mreza, hladnjaca u okviru poseda, svaka cast ! Ali ovo nema veze sa malinarstvom. Usput cene maline se jos vise srozavaju cujem da se prica da se orginali uopste ne prodaju i da male hladnjace nisu prodale nista....(tako se vode prica po kraju)

Poslednja izmena:
Sto rekose u jednom filmu " od ovoga moze da se rikne "

Koja armija ljudi ovo bere , nesto mi se cini da po razmaku izmedju redova nije pogodno za kombajn tj masinsko branje ?
Ili gresim . . .

Ovo jeste busucnost za njih.Za veliku vecinu nas je futur II,a celo moje selo nije imalo ovu povrsinu do dolaska skorojevica iz gradica,a bez njih i sada je tu negde.U svakom slucaju SVAKA TI CAST DOMACINE.

Čelarevo. Podunavlje

Ako dobro uocavam ..plantaza je oko 100+-ha a u uglu hladnjaca sa duplo vecim kapacitetom...O KOJOJ SE RADI? Nista protiv nemam ako se neki hladnjacar umesto vise prerade od hladjenja ,bavi i proizvodnjom maline, njegov izbor!

- - - - - - - - - -

Sto rekose u jednom filmu " od ovoga moze da se rikne "

Koja armija ljudi ovo bere , nesto mi se cini da po razmaku izmedju redova nije pogodno za kombajn tj masinsko branje ?
Ili gresim . . .

Ovo branje je bilo 200 m/d od mene.... nije pilo vodu...prvi red je bran nekoliko x i posle toga skoro nikad vise nije radjao ...a sledeca dva reda su brana samo jednom i imali su problema...sad na tom malinjaku oko 6 ha nikla psenica.

Ako dobro uocavam ..plantaza je oko 100+-ha a u uglu hladnjaca sa duplo vecim kapacitetom...O KOJOJ SE RADI? Nista protiv nemam ako se neki hladnjacar umesto vise prerade od hladjenja ,bavi i proizvodnjom maline, njegov izbor!
Miskovicev Delta Agrar..

Tako treba, to je buducnost naseg vocarstava (proizvodnja jabuke), sva agro-tehnika, protivgradna mreza, hladnjaca u okviru poseda, svaka cast ! Ali ovo nema veze sa malinarstvom. Usput cene maline se jos vise srozavaju cujem da se prica da se orginali uopste ne prodaju i da male hladnjace nisu prodale nista....(tako se vode prica po kraju)

Nije ni bila prica striktno oko maline nego ko i od kojih para podize ovako nesto.
Ovakvi i traze da svako domacinstvo ima svog agronoma,knjigovodju..kad moze u USA svaka porodica da ima licnog psihijatra sto ne bi moglo i kod nas nesto slicno.
Nije ni samo jabuku sadio Misko,ima on i zasade visnje i tresnje ne zna se koji je veci i lepsi...uspesan biznismen.
Sve racunam da je dobio neke subvencije za mreze i sadni materijal..red je da se pomogne.
Ima i drugih uspesnih primera,recimo Arapi koji su kupili farmu tovljenika u Zobnatici pa "unapredili" proizvodnju..

"Vlasnik poljoprivrednog preduzeća Zobnatica, kompanija “Jugo elit agro” (Yugo Elite Agro) koja pripada preduzeću iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prodala je sve svinje i zatvorila farmu koja je u okviru zobnatičkog agro-turističkog kompleksa postojala decenijama i godišnje isporučivala 11.000 tovljenika, objavio je danas portal Agrosmart.
Umesto toga su na oko stotinu hektara njiva Zobnatice zasađene borovnice, naveo je Agrosmart.
Ulaganja u to su bila značajna, jer borovnicama ne prija zemljište u Bačkoj, te je treset uvezen iz Letonije, folije i sistemi za navodnjavanje stigli su iz Turske, a investirano je i u mehanizaciju..."

Cak i poboljsavaju kvalitet zemlje u Vojvodini tresetom iz Letonije..za svaku pohvalu.

- - - - - - - - - -

Da li neko zna nesto vise o ovome?

https://malinarikraljevo.blogspot.rs/2017/12/malinari-zapadne-srbije-odlucili-da-od.html?spref=fb

Bilo je reci kako su ove godine ( prvenstveno ) lose prosli proizvodjaci koji su imali " vece " povrsine zbog beraca dnevnica i sl

Ni hladnjacari nisu bili mnogo bolji , pominju se ogromni lageri , preskupa malina iz prosle sezone . . . . . . . .katanci u bravu i sl .

Sad se nesto pitam PA KOLIKO JE SAMO PUKAO MISKOVIC sa svojih 100 + hektara ( u komadu ) plus hladnjaca i njeni troskovi . . .

Sta ako Aco sutra kaze kako je ( najavljene ) proteste organizovao bas Miskovic jer bi eventualnim povecanjem cene maline najvise koristi

imao bas on s obzirom na povrsine i kolicine koje poseduje ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh