Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Proizvodjaci nisu dobili pare u vecem delu zapadne Srbije, hladnjacari nisu izvezli malinu ( uskoro ce i Nova godina) mi poceli da krcimo zasade a Ukrajinci (uz pomoc Evrope i prioritete kasnijeg izvoza) masovno sade malinu. Prosecna plata je tamo oko 150 euru/ ogrome teritorije plodne zemlje.. (sadi se ne samo malina vec i ostalo voce i zitarice....) Licno mislim da ce nam oni biti mnogo ozbilnija konkurencija i od Poljaka (gde je prosecna plata preko 800 eura i gde bez masinskog branja (i bez orjentacije na podaju maline u svezem stanju)nema buducnosti malinarstva, kao i od Bosanaca (koji slicno rade kao i mi)
Preko 500 hladnjaca koje postoje trenutno u Srbiji za otkup maline dozivece potpunu transformaciju. Desice se ukrupljavanje (kao i u Evropi njihov broj ce se smanjiti a trziste ce se kompletno monopolizovati u 15 do 20 najvecih hladnjaca (onih koje imaju sigurno trziste) Mnogi Veliki (koji su u zadnje dve godine kupili skupu malinu )sada je jeftino prodaju ili je ne prodaju uopste gomilajuci dugove) od iduce godine bice bez para za novi otkup ili ce nestati sa scene.
Citava jedna vojska preprodavaca nakupca- parazita (veliki broj njih su postali hladnjacari u zadnjih 7 -8 godina), nestace sa scene jer ce otkup biti drugacije organizovan sledecih sezona.Potpuna sledljivost, higijena i kontrola (samo Srbija prilikom izvoza ima sistematske kontrole na granici sa EU na noro virus i hepatit A sto komplikuje izvoz .
Postojace dve cene maline u otkupu iduce godine. Jena visoka za sigurnu-hemiski dobro pracenu malinu vrhunskog kvaliteta, branje u cistim ne prepunjenim gajbicama i sa velikim procentom rolenda posle zamrzavanja (Miker i Vilamet)...direktno predata hladnjacama izvoznicima (koji jedino tako mogu da garantuju sledljivost)gde ce hladnjace posebno odvajati takve proizvodjace, i malina brana prepunjenim gajbicama , predata malim hladnjacama koje je dalje nece moci prodati velikima (sto je do skoro bio slucaj) jer nemaju odgovarajucu sledljivost ni higijenske sertifikate. Takva malina (lose bran miker vilamet tulamen polana polka fertodi) bice prodavana trzistu za termicku preradu i industriju (sa minimalnom cenom)
Nadnice za berace prepolovice se jer "velikih para za sve u lancu "u celom ovom poslu sto je bio slucaj do 2016 godine ocito da vise nema, ako beraca na trzistu rada zbog niske nadnice ne bude vraticemo se malim zasadima koje ce Porodica i rodjaci brati (kao nekada) i tako se vratiti kvalitetu... Samo ce najkvalitetniji proizvodjaci i najkvalitetnije hladnjace u direktnom kontaktu i kvalitetnom poslu opstati. Ostali ce nestati sa scene... ili ce se jos koju godinu muciti do "konacne agonije"
Velike plantaze "novih biznismena- malinara" (koji su ulozili velike pare u zasade od vise hektara svuda po Srbiji) zbog svega gore navedenog ili ce nestati ili ce morati da se vrate kvalitetu.(ili ce promeniti vocnu kulturu)
Neki drugi preuzimaju primat sve i da rodi iduce godine upola robe u Srbiji to nece promeniti cenu jer je vise Srbija na svetskom trzistu ne odredjuje..
Ponavljam samo kvlitet ce opstati u to sam siguran i to je nasa jedina nada da se vratimo godinama prepoznatljivom srpskom kvalitetu u malinarstvu (Vilamet i Miker) a ne da se takmicimo sa drugima u kolicini lose maline. To je moje vidjenje stvari u narednom periodu....

Poslednja izmena:
Sta se desava sa organskom proizvodnjom, kod mene je takva malina bila 60din skuplja, tako da su letnje sorte bile i preko 200din , jesenje 20din nize? Kako je u ostalim delovima zemlje?

Mnogi Veliki (koji su u zadnje dve godine kupili skupu malinu )sada je jeftino prodaju ili je ne prodaju uopste gomilajuci dugove) od iduce godine bice bez para za novi otkup ili ce nestati sa scene.
Nadnice za berace prepolovice se jer "velikih para za sve u lancu "u celom ovom poslu sto je bio slucaj do 2016 godine ocito da vise nema, ako beraca na trzistu rada zbog niske nadnice ne bude vraticemo se malim zasadima koje ce Porodica i rodjaci brati (kao nekada) i tako se vratiti kvalitetu...

Neke informacije govore da je hladnjaca Mondi iz Vrdila odlucila da prepolovi povrsine pod malinom koje poseduje na Bresniku .

Kazu da je Francuska companija u Gokcanici ( mesto kod Usca-Kraljevo ) smanjila iste povrsine sa 9 na 2 hektara . . .

Sta se desava sa organskom proizvodnjom, kod mene je takva malina bila 60din skuplja, tako da su letnje sorte bile i preko 200din , jesenje 20din nize? Kako je u ostalim delovima zemlje?
Jel pricamo o organskoj malini sa sertifikatom ili kontrolisanoj malini?Malo je sertifikovanih organski proizvodjaca maline.....

Ajd da i ja nesto prozborim,nije me bilo odavno...
Mislim da se olako naseda na neke price koje se ovde konstantno plasiraju ali ako se malo bolje pogleda vidi se da situacija i nije bas takva kakvom je neki predstavljaju.
Da malo objasnim o cemu se zapravo radi..
Ja sam danas predao malinu u hladnjacu i pitam tamo do kad traje otkup posto je isti prosle godine trajao do 25.10. a ja zadnju turu maline predao 01.11.a covek mi kaze:"doteruj dok god imas".
E sad ,sa ovo malo razuma koji mislim da imam,postavlja se pitanje kako je moguce da u godini kada je "maline na sve strane" i " rod odlican" i " hladnjace pune maline koju su prenele iz prosle sezone" i " potpuno stao izvoz"...i da ne nabrajam svi se valjda secate sta se ovde pisalo i pise,dakle kako je moguce da se malina jos uvek otkupljuje?
Zasto nije prekinut otkup ako je sve onako kako pojedinci ovde pisu?
KOJA hladnjaca se zali da je u minusu sa ovom cenom maline? NI JEDNA!
Da budem iskren uopste ne zivim u iluziji da ce sledece godine da bude bilo sta bolje,naprotiv treba se spremiti na jos gore pa kom obojci kom opanci...

Srb1n koja ti je cena orkupna ovih dana samo to je pitanje, u nasem kraju su obecali i nisu isplatili preko 165 dina (sa prevozom) ako ti je cena bednih120-130 dinara onda nije ni cudo sto ti je i sad kupuju. Radi se o ceni i kvalitetu kako napisah u tekstu.(odnosno kome tvoj hladnjacar prodaje " malinu sa kraja oktobra" verovatno nekoj industriji....)Jer jedina prava logika ako ti je malina dobra u ova doba godine je da kao svezu probas da prodas (povezi se sa izvoznicima svezeg voca) sada maline imaju veliku cenu na trzistu sveze po evropi.

Cena u MondiLamex se nije menjala od prvog dana otkupa i tada je bila 120din za malinu prve klase kao i sada.Na ovih 120din dodaj 20% za organsku i 5din po kg za prevoz sto izadje 149din po kg bez pdv.
Bas zbog toga sam i napisao da one price kako su hladnjace u minusu sa ovom cenom maline (a otkupljivalo se i jeftinije od ovih 120din)jednostavno nisu tacne.
U proslu nedelju i ponedeljak hladnjaca nije radila nego se sve sredjivalo zbog dolaska kupaca iz USA,sta je dogovoreno ja ne znam ali valjda ne bi potegli toliki put ako vec nisu imali neki dogovor.

A evo i kako izgleda "malina sa kraja oktobra".
snc00310.jpg

Lepo izgleda , Srb1n-e ovakva sertifikovana sveza malina u 250gm pakovanju prodaje se evropskim distributerma (koji dalje prodaju supermarketima) minimalno 10 eura po kg u Oktobru mesecu (jer je sveze vise nigde nema u Evropi) Ceka se Cili i meksiko koji stizu za 30 tak dana (i prodaju se oko nove godine i praznika) u svezem stanju. To je ono o cemu pricam kako prilagoditi proizvodnju i prodaju u svezem stanju, jer tvoja cena od 120 dinara (ako nije organska) je smesna za troskove koje imas.

Srb1n

Druze, jedno dobronamerno pitanje..Iskreno, isplati li se na 120 sa skupom radnom snagom i svim troskovima.. Postujem ako bere porodica, tada ti ostaje 80 din po kg...Ali onda ta povrsina ne moze biti dovoljna za egzistenciju, nego kao dodatni prihod.... U suprotnom ti ostaje 20 din i nema te povrsine, rucno brane, na ovim nasim sortama u koju se uklapamo, narocito u susnim god. poput ove....Dolazimo do onoga, veca zarada na 20 ari porodicno nego na 1 ha sa radnicima, uz uslov da nadjemo radnu snagu za 1 ha.. Ali nedovoljno za egzistenciju...

Zoki sve si u pravu,ko mora da plati branje,plevljenje i ko od maline zivi nema racunice da radi na ovu cenu i zaista je doveden u vrlo tesku situaciju.Mojih 45ari(20+25) za sad uspevam da odradim sam(porodicno)mada sam u dilemi kako ce biti iduce godine kad i druga njiva stigne na pun rod pa razmisljam da u startu DOBRO proredim i ostavim max 7-8 u metar.Kako god bilo ono koliko mogu sam da uradim toliko ce ostati.
Prosle godine,kada je cena bila dobra hladnjaca je ispostovala ugovor do zadnjeg slova i isplatila sve po dogovoru uz maksimalno korektan odnos pa sam i ja ove godine kada je cena losa odlucio da uradim isto i ispostujem hladnjacu..mozda ispadam naivan ali smatram da je to ispravno i sa zakonske i sa moralne strane pa ako ikako zelimo da se vrati poljuljano poverenje izmedju proizvodjaca i hladnjacara od necega mora da se pocne.
Da ne bude bas sve izvan teme.
Situacija u mom kraju,gde nema udruzenja malinara,se svodi na cekanje Arilja i Ivanjice i nadanje da ce njihov strajk nesto generalno da promeni a svi smo videli da se za nas a koliko vidim ni za njih nista nije ni promenilo. Njima obecali vecu cenu i sklonili ih sa ulice ,mi se obradovali da ce to da vazi za sve i na kraju pojeo vuk magarca,otisli ljudi na vikend u Poljsku videlo du.e puta i od tad ih nema nigde a ti-ja seljace vidi sta ces i kako ces.
I ono sto @djadjo kaze je apsolutno tacno.Kod mene ima malinjaka u koje niko nije usao ove godine dok je par vecih preorano i kazu ljudi da za iducu godinu tu planiraju da sade muskatnu tikvu jer ona ima trziste..
Sto kaze narod ko prezivi pricace.

@ Srb1n ...::svaka cast::, Mudro zboris,svaka Vam je na mestu..!
Ali mene kopka jedno jedino saznanje ... u martu sam stupio u nekakav kontakt sa X hladnjacarem iz Ariljskog kraja ,veoma dobar sagovornik je bio, veoma pozitivan lik,ne velikiii igrac al nije ni mali sa kapacitetom njegove hladnjace.

Kroz razgovor ...nesto me je i pohvalio...smatram da je zbog toga mi se i iskreno otvorio...
Da je u martu pao dogovor VELIKIH igraca...da cena za ovu god mora krenuti sa 100-120 din a zavrsna ..sa 160-180 din ...Bez obzira koliko god da je ima ili nema ..i bez obzira ma na kakav pritisak od vlasti i bilo cega ..? a za sledecu god 20% niza cena..?.

Tu info... dobijam potvrdjenu i 29 aprila...?
Nazalost izgleda da se obestinjujeee..?

Ajd' i ja k'o brat Srb1n da postavim koju iz novembarskog izdanja/branja :)

Kad već pričate o ceni, slažem se sa konstatacijom kolege Zorana da domaćinstva od 20ak ari mogu bolje da zarade možda nego neki veći zasadi...

A kad ste kod cene moja nijedna kila nije izašla ispod 250 dinara... Pa smo išli i do 500, a pri tome nisam išao na pijace, po prodavnicama, kvantašima i slično... Veliki broj ljudi je dolazio lično po njih tako da dalje od 5km od kuće nisam vozio ništa :) Moje je bilo da naberem, spakujem u pakovanja koja traže i to je to...

Tako je kada je trziste veliko i blizu...Bravo.....Jos da si umesto Polane posadio Polku na toj maloj povrsini, to bi bilo to...

Ovo mi bilo pri ruci... ;) Ma radi i ova pos'o... :)

Koristim sve što mogu baš kako bi izvukao najviše što mogu iz tog tržišta...

Proizvodjaci nisu dobili pare u vecem delu zapadne Srbije, hladnjacari nisu izvezli malinu ( uskoro ce i Nova godina) mi poceli da krcimo zasade a Ukrajinci (uz pomoc Evrope i prioritete kasnijeg izvoza) masovno sade malinu. Prosecna plata je tamo oko 150 euru/ ogrome teritorije plodne zemlje.. (sadi se ne samo malina vec i ostalo voce i zitarice....) Licno mislim da ce nam oni biti mnogo ozbilnija konkurencija i od Poljaka (gde je prosecna plata preko 800 eura i gde bez masinskog branja (i bez orjentacije na podaju maline u svezem stanju)nema buducnosti malinarstva, kao i od Bosanaca (koji slicno rade kao i mi)
Preko 500 hladnjaca koje postoje trenutno u Srbiji za otkup maline dozivece potpunu transformaciju. Desice se ukrupljavanje (kao i u Evropi njihov broj ce se smanjiti a trziste ce se kompletno monopolizovati u 15 do 20 najvecih hladnjaca (onih koje imaju sigurno trziste) Mnogi Veliki (koji su u zadnje dve godine kupili skupu malinu )sada je jeftino prodaju ili je ne prodaju uopste gomilajuci dugove) od iduce godine bice bez para za novi otkup ili ce nestati sa scene.
Citava jedna vojska preprodavaca nakupca- parazita (veliki broj njih su postali hladnjacari u zadnjih 7 -8 godina), nestace sa scene jer ce otkup biti drugacije organizovan sledecih sezona.Potpuna sledljivost, higijena i kontrola (samo Srbija prilikom izvoza ima sistematske kontrole na granici sa EU na noro virus i hepatit A sto komplikuje izvoz .
Postojace dve cene maline u otkupu iduce godine. Jena visoka za sigurnu-hemiski dobro pracenu malinu vrhunskog kvaliteta, branje u cistim ne prepunjenim gajbicama i sa velikim procentom rolenda posle zamrzavanja (Miker i Vilamet)...direktno predata hladnjacama izvoznicima (koji jedino tako mogu da garantuju sledljivost)gde ce hladnjace posebno odvajati takve proizvodjace, i malina brana prepunjenim gajbicama , predata malim hladnjacama koje je dalje nece moci prodati velikima (sto je do skoro bio slucaj) jer nemaju odgovarajucu sledljivost ni higijenske sertifikate. Takva malina (lose bran miker vilamet tulamen polana polka fertodi) bice prodavana trzistu za termicku preradu i industriju (sa minimalnom cenom)
Nadnice za berace prepolovice se jer "velikih para za sve u lancu "u celom ovom poslu sto je bio slucaj do 2016 godine ocito da vise nema, ako beraca na trzistu rada zbog niske nadnice ne bude vraticemo se malim zasadima koje ce Porodica i rodjaci brati (kao nekada) i tako se vratiti kvalitetu... Samo ce najkvalitetniji proizvodjaci i najkvalitetnije hladnjace u direktnom kontaktu i kvalitetnom poslu opstati. Ostali ce nestati sa scene... ili ce se jos koju godinu muciti do "konacne agonije"
Velike plantaze "novih biznismena- malinara" (koji su ulozili velike pare u zasade od vise hektara svuda po Srbiji) zbog svega gore navedenog ili ce nestati ili ce morati da se vrate kvalitetu.(ili ce promeniti vocnu kulturu)
Neki drugi preuzimaju primat sve i da rodi iduce godine upola robe u Srbiji to nece promeniti cenu jer je vise Srbija na svetskom trzistu ne odredjuje..
Ponavljam samo kvlitet ce opstati u to sam siguran i to je nasa jedina nada da se vratimo godinama prepoznatljivom srpskom kvalitetu u malinarstvu (Vilamet i Miker) a ne da se takmicimo sa drugima u kolicini lose maline. To je moje vidjenje stvari u narednom periodu....

Od kako pratim temu ovo je najsmisleniji komentar , bravo :bravo:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh