Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sutra ponovo protesti u Kursumliji.Zakazana protestna voznja traktorima za sutra u 10:00 h na deonici magistralnog puta Nis-Pristina
Nije mi jasno,zbog cega protest????Prijatelju,malo ste zakasnili za proteste,malina je prodata i tu je zakljucena stvar

Kako je protekao protest uopšte? Nisam video da je bilo ko od medija pisao ili objavio da je bio i kako je prošao...

@Zoran55

Nemojmo toliko siriti defetizam to nikome nije dobro donelo. Hajde da vidimo sta da radimo sa onim ljudima koji su ostali, hajde da vidimo da manje radimo a da vise zaradimo kroz vise faze prerade ili kao prioritete uzeti one delove trzista gde mozemo vise zaraditi a gde smo koliko toliko konkurentni, npr izvoz maline u svezem stanju. Hajde da razmisljamo u ovom smeru.

A sto se protesta tice, ljudi treba da iskazu svoje nezadovoljstvo ali pre toga treba da budu dobro informisani sa jasnim planom i idejom za sta se bore, moraju ih predvoditi vredni i odgovorni ljudi, ostvareni kako privatno tako i poslovno jer jedino tako bice sigurni da ti koji ih predvode to nece raditi samo za svoje licne interese. Ovoga smo se nagledali puno puta u proslosti nadam se da smo iz toga nesto naucili.

Netrebaju "poznavalac" ni vrjedni ni odgovorni ljudi,nego pametni.Francuzi to pametno rade,kad protestuju idu u glavni grad pa tamo razbace djubre,a evo zadnji put su bacali slamu.(i to zato sto zabranjuju glifosat od 2022god)Oni zbog sitnice idu u glavni grad i tamo prave probleme.Citav svijet je o tome pisao.Mislis da vladi francuske odgovara da u gradu "svjetlosti" turistickom mijestu,poljoprivrednici bacaju djubre i slamu.I zato ce sve uraditi da rijese problem.Samo tako se moze maksimum izvuci od zahtijeva poljoprivrednika.A sta mi radimo(protestujemo u Bratuncu,vi u Ivanjici I Arilju).Mozemo 100 godina tako protestovat,od tog nema nista.Zaboli vladu sto mi u nekim malim mjestima protestujemo.Znas kako ih se to dotice.Samo u glavne gradove,to jedino pije vode.

Netrebaju "poznavalac" ni vrjedni ni odgovorni ljudi,nego pametni.Francuzi to pametno rade,kad protestuju idu u glavni grad pa tamo razbace djubre,a evo zadnji put su bacali slamu.(i to zato sto zabranjuju glifosat od 2022god)Oni zbog sitnice idu u glavni grad i tamo prave probleme.Citav svijet je o tome pisao.Mislis da vladi francuske odgovara da u gradu "svjetlosti" turistickom mijestu,poljoprivrednici bacaju djubre i slamu.I zato ce sve uraditi da rijese problem.Samo tako se moze maksimum izvuci od zahtijeva poljoprivrednika.A sta mi radimo(protestujemo u Bratuncu,vi u Ivanjici I Arilju).Mozemo 100 godina tako protestovat,od tog nema nista.Zaboli vladu sto mi u nekim malim mjestima protestujemo.Znas kako ih se to dotice.Samo u glavne gradove,to jedino pije vode.

Isli su i malinari ( doduse samo predstavnici ) u BG .

E pa lepo , doslo je vreme da ih priupitate koga su tamo zastupali i sta su postigli !

Ja sam pisao o ovome fenomenu, neshatljivo mi je da neko moze godinama da se nalazi na nekoj funkciji a da pri tome nikad nikome ne polaze racune za svoje rezultate. Da oni rade dobro svoj posao ne bi svake godine morali da strajkuju. Ja sam ponudio konkretna i realna trzisna resenja. Problem je kod mene sto ja ne pricam lepe price a to za "masu" nije zanimljivo, ljudi vise vole kada im se plasiraju neistine i kada se puno obecava....

Iako se u vecini stvari ne slazem sa Poznavaocem, za ovo je totalno u pravu. Ljudi koji predstavljaju proizvodjace su, posle ove godine mogu slobodno reci najobicniji sarlatani.
Do duse ne mogu reci da predstavljaju mene, i ljude iz moje okoline, jer ja i nemam pojma ko je te ljude postavio tu gde jesu (da li ih je neko birao ili su sami sebe postavili na celu tih udruzenja)??? Mi iz manjih sredina mozemo samo kao nemi posmatraci da gledamo sta se desava, niti imamo udruzenja, niti se iko bori za nas, a kamo li da imamo neke sastanke, kako bi definisali bar osnovne zajednicke stavove.
Prosto je neverovatno da neki hladnjacari pricaju o prodaji zamrznute maline na 150-160din, a onda izadje Radovic i kaze da izvoze malinu 2,5-4 evra??? Pa cekajte, ko je ovde lud, to je razlika od 300 dinara!!! Hoce li neko nekada da ih izvede zajedno, i da nam kazu istinu, a ne da izadju sa istog sastanka i pricaju price kome sta padne na pamet, kao da nikad nisu ni bili na tom sastanku... Strasno...

Nemojte se zamlacivati glupostima. Hladnjaca sa va teritorije, nije bitno koje je mesto, vidjene su fakture malina se izvozi po 2,5e u kutijama. Na kamion staje 22tone. A isto tako ide u cisternama. Sve u zapadnu evropu. E sad sto svaka dzudza od stale napravi hladnjacu pa hoce i ona da trguje, e takvima ne ide. Mozete da pisete sta hocete, shvatite da smo pokradeni ove god.

Zorane 55 nismo mi pokradeni, trziste sveta nas je pokralo jer su cene u prodaji zamrznute maline ispod mizerne cene koja je isplacena po Srbiji (koliko znam nije svima isplacena-vec obecana jer mnoge hladnjace duguju jos proizvodjacima) desio se kolaps na trzistu vratila se 2011 cena maline je nikakva a svaka diskusija na ovom forumu zamrla... iduca sezona ce kako vidim biti jos gora lokalni hladnjacari najvljuju cenu ispod 1 eura za svezu malinu (mnogi su posle prosle i ove godine na kraju hladnjacarske price o djipovima-koje vec zalazu za dugove koje imaju) Malinarstvo je na rubu propasti..treba izdrazti ova teska vremena do 2019 koja ce biti bericetna...samo jagoda visnja divlja borovnica imaju nikad zabelezenu visoku cenu

???/ A sta reci..? djipoviii ,,, :haha: Djipivi su samo 1-2-3 slepera zamrznute maline ...od lagera X slepera :sta:....??? lud-zbunjen!
U mrtu je cena dogovorena za ovu god. i narednu god. Definitivno je potvrdjena krajem aprila... Exspeti samo mogu da predvide ..? cenu ponuda-potraznja (trzisna)...na tako dug vremenski rok.:ppozdrav:

Velike hladnjace koje su bankarskim garancijama (i bez svojih para) , garantovali otkup malim hladnjacama u ariljskom ivanjickom pozeskom kosjerickom i ostalim krajevima Srbije , sada ne povlace robu iz istih, (jer jos ni svoju nisu prodali ) male hladnace i dalje duguju proizvodjacima (jos nisu isplatile malinu iz ovogodisnje berbe).. ovaj sistem otkupa i prodaje funkcionisao je od 2012 do 2016 (primer 2015 cena griza je porasla na blizu 3 eura po 1 kg, a rolend je skoro stigao do 4 eura) sve dok je cena rasla a malina se lako prodavala...praveci ogromne razlike sa tudjom malinom koju su na ovaj nacin rezervisali kao svoju.... ovaj perverzni sistem velikih hladnjacara sada puca kada prodaje nema.

Zato je Pole u pravu, ovo nije bila trzisna utakmica proslih godina vec monopol velikih (obecavali su cene u otkupu koje nisu bile trzisne i utrkivali se ko ce vise da "plati" bez analize svetskog trzista-"igrajuci na kartu cena ce da raste" razike od skokova cena na trzistu uzimali su za sebe...i sirili bezglavo svoje kapacitete.

Vec drugu sezonu opasno su se prevarili igrajuci na isti nacin na trzistu-sve sto su zaradili prethodnih godina sada ce izgubiti.(banke ce preko hipoteka doci po svoje pare).Njihovim amaterskim spekulacijama dosao je kraj.Balon je pukao (naduvavao se godinama)Strani kupci su provalili ove "naivne spekulacije" i druge zemlje su se pojavile kao proizvodjaci maline, svetski kupci se okrenuli prema Bosni , Ukrjaini....

Nema drugog izbora od udruzivanja i organizovanja zadruga koje ce proizvoditi i prodavati sopstveni proizvod bez ovih "nazovi velikih" koji su u stvari tudom robom i bez para (uz banke i njihove pare) koristili slabost malih i proizvodjaca maline....manipulisuci kolicinama i cenama na unutrasnjem i svetskom trzistu (na slican nacin nekada pare su pravili dok nisu nosom udarili u zid, Dafina i Jezda tudim parama i nestvarnim kamatama) Trzisna utakmica tak prestoji zato moramo da se organizujemo drugacije u prodaji.Moramo se vratiti jedinom zdravom trzisnom rezonu "ja tebi malinu a ti meni odmah pare" (kao na pijaci) a ne manipulacijama sa akontnim cenama..i fiktivnom "mozda" hlanjacarskom prodajom tudje (nase) robe sa tudjim parama (banke) uz placanje sveze maline proizvodjacima kad oni "prodaju istu".
Ovo je moja analiza problema, moje misljenje bez zelje da polemisem sa drugima i pretenzije da sam potpuno u pravu,, vreme ce pokazati sta je istina.

Poslednja izmena:
Marko..Da ja ne cekam bericetnu 2019. god, krcim 60 ari ove godine a sa 40 ari Polke cu ipak probati da docekam tu god. spasenja Srba i naseg malinarstva...Eto bar za tih 6-7 t moje maline cu smanjiti lager necije hladnjace i njihove muke oko plasmana iste....Ako pak bude toliko bericetna, lako mi je posaditi novih 120 ari koji ce ipak biti pod detelinom..

Inace zadnja dva meseca je ovde cena 100 din. pare odma..

@Marko17

Potpisujem sve od reci do reci. Sve radimo stihijski bez plana, krivicu trazim i na jednoj i na drugoj strani. Hladnjace, jer su besomucno prosirivale svoje kapacitete i proizvodjace pre svega ove "novopecene" jer su pomislili da je moguce sa malinom napraviti "instant zaradu" zanemarujuci trziste i trzisne principe. I jedni i drugi ce snositi posledice svojih lakomislenih i neodgovornih poslovnih poteza, prvi jer ce sve teze moci da otplacuju svoje obaveze prema svojim poveriocima, a ovi drugi jer ce i naredne 2-3 godine biti prinudjeni da rade na granici rentabilnosti pa ko duze izdrzi...

Ove godine videcemo koje su to velike hladnjace "fair play" igraci, koje postuju svoje dobavljace i kooperante. Princip rada tih velikih se sastojao u tome, da uzmu malinu od malih hladnjaca, tu istu malinu prevucu kod sebe na lager , deo kolaca daju malim hladnjacama a sav visak koji nastane skokom cena zadrzavaju za sebe... To je sve bilo lepo dok je malina imala potraznju, sada kada ni svoju malinu ne mogu tako lako da prodaju videcemo sta ce se dogoditi.

Od samog pocetka pisem da je resenje u udruzivanju i osnivanju zadruga gde bi proizvodjaci samostalno i direktno izvozili svoju malinu. Naravno takvo resenje podrazumeva angazovanje strucnih ljudi, sa iskustvom i znanjem, onih koji ce odgovarati za rezultate svoga rada. Ti ljudi nisu nikako sadasnji predstavnici proizvodjaca, koji niti imaju rezultate, niti imaju ideje, iskustvo a nisam cuo da se nekome polazu racune za rezultate svoga rada. Pisao sam kako se moze doci do kvalitetnih ljudi, na koji nacin zadruga treba da funkcionise, mnogo puta ljudi me nisu shvatali , bojim se da ce me shvatiti kada i sledece dve godine budu brali malinu na otkupnu cenu izmedju 0,70-1 eur.

Mesec je oktobar, problem je na vidiku, resenja imate, pokrenite se , pocnite da radite i uzmite sudbinu u svoje ruke, jdino tako mozete da pobedite.

@Zoran55

Uz duzno postovanje, u kom vremenskom periodu ste radili ako ste uopste radili kalkulaciju za proizvodnju maline gde bi ste ukljucili sve ulozeno i sve zaradjeno za dati vremenski period?

@amper91

Pa nekad propadne ako treba, sami smo tome doprineli, niko nam nije kriv. I kada se lepo zaradjivalo niko nije pomisljao da ce doci teska vremena, kao sto niko sada ne vidi da iza ovih teskih vremena moraju da dodju bolja vremena...
Nije sve tako crno, moramo gledati u buducnost i boriti se , resenja postoje samo mora da se radi.

@Marko17

............................................ Hladnjace, jer su besomucno prosirivale svoje kapacitete i proizvodjace pre svega ove "novopecene" jer su pomislili da je moguce sa malinom napraviti "instant zaradu" zanemarujuci trziste i trzisne principe. I jedni i drugi ce snositi posledice ...................................

I treci ce snositi itekako posledice . . .

Mnogo ljudi iz mog kraja ide organizovano a i samostalno u berbu ( neki cak i porodicno ) To im je odlicna prilika

da popune budzet , mladji zarade lep dzeparac , odu na more o svom trosku

a i straiji da vrate prethodno napravljene dugove , kredite i sl . . . . .

( u mojoj firmi postalo je pravilo da se masovno koriste odmori bas u kampanji )

Doduse mozda i gresim ako je ove sezone ( pri ovako slaboj otkupnoj ceni :sta: ) dnevnica beraca bila 2000 din mozda se ista

odrzi i sledece ??? ( svi sa kojima sam razgovarao se slazu da je ta cifra puna kapa:bravo: )

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh