@Frambuesa @Marko17 @Zoran55
To sta rade Ukrajinci napisacu u nekom drugom postu, vidim samo da nas i oni polako ali sigurno "gaze" a mi sta radimo? Zato vreme mi smo nemi posmatraci dogadjaja oko nas, nista ne preduzimamo nadamo se valjda u neku visu silu...
Pa nismo bas "nemi"... Svadjamo se na sav glas...
Meni kao (smatram za sebe) inteligentnom coveku, ne ide (jos uvek) u mozak cinjenica da ja kao proizvodjac imam neki trosak za proizvodnju, je l' te... To se svi slazemo da postoji trosak... Znati svi i sami na sta... Prihrana-Hemija kao broj jedan trosak, razne amortizacije tipa goriva i el. energije za pumpe za navodnjavanje i drugo... Pored svog vremena za rad i proizvodnju maline koje NECU da uzimam kao trosak i mene kilogram proizvedene maline kosta neka 'XYZ' cena... A onda dodje vreme za berbu i otkup iste i koliko god ona bila dobra i zdrava covek koji (uzrocno-posledicno) zavisi od mene u hladnjaci nudi samo 'XY' cenu. Da bi vi sada sa pricom oko jacanja neke tamo Ukrajine spekulisali dogodine da ce cena biti samo "X" deo cene? (ako sam dobro razumeo).
E sad, ono sto vredja moju inteligenciju i zdravu pamet jeste da kako i zasto ja moram da potrosim 'XYZ' sredstava da bi neko moj gotov proizvod kupio za 'X' para?
Ono sto ja kapiram i sto jeste logicno, pa da bi on zaradio. I to je posteno i nemam nista protiv toga.
Druga stvar, a vezano za ovo vecito raspravljanje na relaciji proizvodjac <---> hladnjacar... Ako se nekom Poljaku isplati da njegovu malinu proda za 'XY' sredstava, a Ukrajincu za samo 'X', to znaci da oni imaju mnogostruko bolje uslove od nas. I tu nam ni jedan hladnjacar ove drzave nije kriv, nego sama drzava! Jer pored svih stavki na koje placamo mi harač oni uzmu pdv...
E sad, ono sto mojom logikom razbiram jeste da bi ispred svih nas trebao da postoji neki "glavnokomandujuci" koji ce da pregovara sa nekim ispred drzave i da trazi da nam se smanje neki nameti kako bi mi mogli da budemo konkurentni. Sto u kratkim crtama znaci: Mene kilogram maline kosta 'X', ja je predam u hladnjacu za 'XY', a oni dalje za 'XYZ'...
Sto dalje znaci sta? Treba da se desi ona nemoguca misija, da se ujedine proizvodjaci i hladnjacari. No, kako od toga nema nista, ono ostaje samo mrtvo slovo na papiru, al' ajde...
Kako vi vec nagovestavate da ce cena maline sledece sezone biti manja, ja tako znam da ce cena "hemije" biti veca... I? Umesto da nas proizvodnja kosta 'XYZ' kostace nas jos koliko hoces a mi tu ne mozemo nista.
"Lako" je vama izaći iz okvira granica i oticu u Ukrajinu po maline, a ja van mog placa ne mogu i da hocu...
Mada mi pada jedna ideja na pamet... Da odemo mi lepo tamo svi da se preselimo u Ukrajinu i njima "prodajemo" nase znanje... Lepo nas unajme ljudi i mi idemo po malinjacima i drzimo im predavanja... Svaki izlazak na teren 100e
A ovde lepo ostanu svi 'poznavaoci prilika' a mi poznavaoci malina odemo
Sprdam se malo na kraju da me ne shvati neko pogresno, mada ko zna... Mada ja mislim da bi bilo ljudi i koji bi otisli da im se ukaze tako neka prilika... Bili bi sigurno fino placeni, a te pare verovatno ne bi zaradili ovde. Samo bi zaradili čir od nerviranja... Gledanja u nebo i kad ce kisa, kad ce 'ladnije vreme, ko ce i po kojoj ceni da otkupi, da l' ce neki novi insekt da se pojavi ili bakterija, itd...