Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Miloica

Proizvodnja maline je jedan lanac i svaka karika u tom lancu ima svoju ulogu. Kada se samo jedna karika pocepa pada ceo sistem a to se upravo sada desava. Problem je sto mi jos nismo dotakli dno, ima jos da padamo, tek posle tog pada mozemo ocekivati da ce stvari krenuti u nekom boljem smeru.

[QUOTE=poznavalac_prilika;
Ima ona narodna,, nedaj boze da se srbi sloze'' tako da ce to udruzivanje tesko ici, mozda bi bilo resenje al tesko, jer ako jedan Stanic, Elixir, Deskur idr nemaju trziste ,a imaju utabane staze kako ce onda par udruzenih proizvodjaca to uspeti
... Mozda bi resenje bilo u preradi, al sto bi neko ulagao dalje kad je jednostavnije kupiti nesto za 100din i preprodati za 200din...

Poznavalac prilika

Ne treba raditi nikakve kalkulacije , inace sam ekonomista po struci, da bi covek video smer u kome sve ovo ide..Ja ne znam imas li ti predstavu o Vojvodini, ovde vise nema radne snage, svi odose preko ...Vec sada je radni sat 200 din i dogodine ce biti jos vise i samo to je dovoljno da covek polako smanjuje povrsine na porodicne, ili ode u 10 ha i masinsko branje, a ja to necu...Inspekcije su krenule po njivama i pregledaju prijave sezonaca, a na zapadu isti ti, nasi ljudi, rade bez ikakvih provera...Nedostatak radne snage, skup r.sat i peripetije oko prijave sezonaca, niska cena u otkupu. Sasvim dovoljno za moju odluku, ako na to nadovezemo skupu obradu, prihranu i zastitu, znas i sam da nema kalkulacije niti smisla..Samo onoliko koliko porodica i rodbina moze da bere i to je to. Pedesetak kosnica, mogu sam i mali vocnjak dunja..Ne narviram se a imam vise nego u turskoj fabrici...

I jos nesto, za cega sam siguran da znas, ali da saznaju i kolege koje ce vrlo dobro razumeti..

Po Vojvodini je trenutno ogromna potraznja sadnica, milionske cifre ali po 3-5 dinara..Neko je narucio ove sadice, licno mislim Ukrajina. a to govori kojim smerom ce malinarstvo u buducnosti ici, znas i sam da je tamo cena bila 0.75 e... i da imaju zemlje kao 3 Srbije....

U svakom slucaju, u nekom prolasku kroz Kulu si dobrodosao i izvinjenje sto se po nekoj slobodi obracam sa Ti, to ne umanjuje moje postovanje...

Poslednja izmena:
Zorane tu i jeste problem (ako je to sto pises istina onda je to katastrofa za iduce godine i nase malinarstvo) za male pare prodajemo 60 godina iskustva, (know-how)... Nasi cenjeni stucnjaci, nasih instituta utrkivali (za sitne dnevnice) su se ko ce komsijama da pokaze kako se sade i gaje vilamet miker polka tulamen, proizvodjaci sadnica delilice za (jer 3-5 dinara je poklon) sadnice Ukraincima, i od zlatnog posla od kojeg je i moj deda i otac lepo ziveo i skolovao decu napravili smo veresiju.... Nemojmo posle da se cudimo kako je cena na svetskom trsistu iduce godine maline 70 dinara... Kad ove nase poslovne gluposti uporedite sa Nemcima Holandjanima i ostalima koji svoje zlatne poslove i sivu masu neprodaju (vec samo gotov proizvod) a ako su to sadnice onda su preskupe i nemogu se dalje razmnozavati i moraju se ponovo kupiti kod proizvodjaca(jer su tako i napravljene) docice te do zakljucka da smo mi stvarni samoubilacki idioti (bez kolektivne svesti) u poslu mallinarstvu , koji smo znli da najbolje radimo i bili u tome najbolji u svetu... steta....

Nema veze sa temom ali moram da se nadovezem . . .

Kad ove nase poslovne gluposti uporedite sa Nemcima Holandjanima i ostalima koji svoje zlatne poslove i sivu masu neprodaju (vec samo gotov proizvod) a ako su to sadnice onda su preskupe i nemogu se dalje razmnozavati i moraju se ponovo kupiti kod proizvodjaca(jer su tako i napravljene) . . . .. . . .

Nabavila supruga ( povoljno ) neku masinu za shtrikanje ( vez ) , i sije na kape , peskire , maice . . . . raznorazne ambleme , slova , i motive . . . .

super zarada , ima posla za sportske ekipe , skole , hotele . . . . .

Ali avaj , na pocetku svake kalendarske god moramo da platimo program ( masina ima komp i bez tog programa ne mrda) slovenackoj firmi i platimo 35% ostvarene zarade .

Pametni ljudi se zastitili . . .

Naravno Miloica tako to rade pametni ljudi, organizovani kao pcelinje drustvo, koje brine o koletivnoj svesti, i zajednickim interesima, bravo za Slovence! Pogodio si pravo gde treba!

@Zoran55

Problem radne snage u Srbiji je uocljiv i pored svih problema u drzavi uskoro cemo ozbiljno morati da se pozabavimo i sa nedostatkom radne snage. Ljudi odose, tamo gde misle da im je bolje, gde vide svoju buducnost. Ako je to tacno sto kazete onda nam se crno pise za nas i nasu malinu.
Uopste nemam problem sa vasim obracanjem, pokazali ste se vise puta da se korektan i ozbiljan covek, prilikom prolaska kroz Kulu rado cu svratiti do vas na kaficu.

@Marko17

A koji smo mi to posao uspeli da zastitimo? Od toliko hvaljene poljoprivrede pola nasih tradicionalnih proizvoda zastitili su Slovenci i Hrvati. Nemam nista protiv pomenutih nacija , da ne ispadne da sam nekorektan, imam samo protiv nas samih, zasto mi to nismo prvi uradili? Tako je isto i sa malinom, nemamo dugorocnu viziju, nemamo podrsku drzave, sve radimo ad hok i zato nam se desava to sto se desava. Nasi strucnjaci su samo gledali kako da prezive, nisu oni puno razmisljali o buducnosti. Umesto da su zaposleni kod nas u nasim zadrugama i institutima, umesto da rade kao savetnici , da su non stop na terenu, da uvode nove sorte i poboljsavaju stare, da rade na poboljsanju prinosa, oni su morali da "tezgare" ne bi li koji dinar zaradili a nama u buducnosti samo napravili velike probleme. Ukrajina ozbiljno ulazi u proizvodnju malina, sa 7.500 tona dosli su na 15.000 tona. Pocinju da sade i visnju. Imaju ogromne zemljisne posede a cuo sam da Amerika i Evropa tamo dosta ulazu u poljoprivredu. Konkurencija na sve strane, uz sve to njihova plata u tom delu zemlje je 100eura pa vi sada vidite sa kime mi moramo da se takmicimo na trzistu.

@Miloica

Da li mi mozemo nekad makar malo da se ugledamo na te Slovence? Bio bih presrecan kada bih tako nesto cuo ili procitao. Vecito dozvoljavamo da nam drugi na fin nacin (primera ima koliko hocete, jos u staroj Jugi ti Slovenci su kupovali voce od nas a vracali nam gotove proizvod npr u vidu Fruktala) uzimaju novac praveci greske iz kojih nikako da nesto naucimo.

Verujte da je to istina, objavio bi ime i tel . coveka koji inace to nudi i na svom fb. profilu, pa to zna cela Backa i cak pojedine kolege sa ovog foruma, koje su me zvale da mi kazu..Pa prosle i pretprosle god. je, doduse po znatno vecim cenama, otislo more sadnica na Kosovo...Znaju to mnogi, sto se cuti i cudi, to ne znam..Ko iole prati globalno stanje, zna da se Poljaci resavaju polovnih kombajna upravo u Ukrajinu...Nemam ja razloga da lazem, nego jednostavno vidim i cujem....Mislim da kolege sa kvalitetnim Vilametom nece imati problema...

Zao mi je sto ovde nema kolega iz Bosne, na jednom drugom mestu, u fb . grupi je kolega izneo podatak, da mu je Polka isplacena po 1, 20 KM...Katastrofa..

Kljucno pitanje...Gde je ASOCIJACIJA MALINARA da organizuje zabranu odliva sadnog materijala, ili se neko debelo ugradjuje na ovih 5 din...

Poslednja izmena:
Zoran55;..Mislim da kolege sa kvalitetnim Vilametom nece imati problema... Mislim da vec imamo dosta problema.Kvalitet?Sta je kvalitetan Wilamet?Odmah me asocira na krupan plod? Ako primenjujes punu agrotehniku bice kvalitetan ali...... je napisao(la):
Dobro je da uzimaju sadni materijal od nas.Taman kad treba da rodi (2/3 god.) pocece da se suse .Dobrog sadnog materijala nema i izgleda da dosta zavisi od srece.Kod nas su sa uvoznim sadnim materijalom sa svim sertifikatima dosle i bolesti koje sad uzimaju danak o prinosu i kvalitetu da cutim.Korist imaju uvoznici istog kao i fitofarmaceutski lobi.Vise traju zasadi stari 20(deljen od strane ZZ) i vise godina nego zasadi sa uvoznim ,sertifikovanim sadnim materijalom.Prve ozbiljne bolesti su dosle sa Mikerom 90 ih a sada i sa drugim sortama i naravno sa Wilametom iz uvoza.
Pa za cenu od 5 dinara kvalitetan rasad se nevadi,mozda da se nacupa.Ove godine dobre rasade gotovo i da nema.
Poz.prilika je sa svojim poslednjim postovima nazalost u pravu a ako dolazi do informeracija preko pinkmedija ili burazerskih firmi onda stvarno NEVALJA za malinare.
Moram Vam napisati malina se izvozi,nude malu cenu gde se hladnjace jedva pokrivaju sa cenom nazalost.

Neverovatno je da je vec oktobar mesec a da mnoge hladnjace jos nisu isplatile i onu nisku cenu u nasem kraju od ove berbe 2017 proizvodjacima, molim sve proizvodjace da poimenicno na ovom forumu posalju informacije koja hladnjaca nije isplatila sve pare proizvodjacima, to ce biti jedna od mera za iducu godinu da se zna ko placa a ko obecava cenu, (koju ne placa) dosta vise sa tim velikim igracima koji blefiraju i pale narod postene proizvodjace -"pare na sunce". Gde su sad ona silna obecanja udruzenja malinara da ce na bude preko 2 eura za otkup ? gde su sada oni lideri cute nema ih, a para nigde....gde je sad onaj Dobrivoje iz udruzenja gde su 220 dinara za svezu, gde je Terzic iz Arilja sta je sve ovo svi cute...

Poslednja izmena:
Sramotna cena 100 dinara za tezak rad..... gde je onaj Dobrivoje od letos, sa punim ustima od 220 dinara po kilu, da nije i on postao neki funkcioner u opstini ko Terzic prethodni "dobrotvor malinara sa austrijancima koji kupuju ceo srpski rod"...slabo pamtite forumasi... pisite ko nije platio malinu u otkupu 2017 godine, koja hladnjaca ... sto cutite sad gde ste..ili ste stvarno dobili po 220 dinara i zadovoljno seckate slaninicu sa dobrotvorom Dobrivojem...

Poslednja izmena:
Meni hladnjaca MENEX nije isplatila malinu roda 2017 g.Radio sam kontrolisani program a sad i tu malinu svrstavaju u cenu od 120 din.Nema ni prevoz koji su obecali?Ako u medjuvremenu isplate napisacu post.
Gde smo?Pricamo price o extra rodu i ceni ,lazemo sami sebe.Ovo je odraz kako mi shvatamo proizvodnju i plasman maline.Malina nije samo sadnja i berba to je skoro pa i najlakse.Setimo se iste samo pred berbu,tj.vecina Vas.

@Frambuesa @Marko17 @Zoran55

Koliko puta sam ja do sada ovde pisao sta i kako bi trebalo da se radi. Nije svrsishodno sada pisati uopste o tome da li se sadni materijal prodaje ili se ne prodaje, mi prvo treba da resimo probleme u svom dvoristu. To sta rade Ukrajinci napisacu u nekom drugom postu, vidim samo da nas i oni polako ali sigurno "gaze" a mi sta radimo? Zato vreme mi smo nemi posmatraci dogadjaja oko nas, nista ne preduzimamo nadamo se valjda u neku visu silu... To sto se malina jos ne isplacuje samo potvrdjuje moju tezu da su hladnjace u velikim problemima, prezaduzene u vecini slucajeva, preinvestirane i opstaju za sada samo uz pomoc jeftinih kredita koji idu ispod 4% na godisnjem niviou sto uz domacinsko poslovanje moze da se podnese a moze i odredjeni period da se situacija "pegla".... Medjutim svemu tome ce doci kraj... Prosle godine , negativna godina, ova godina po svemu sudeci bice opet negativna, sta onda, kuda dalje.... Ako ova godina bude negativna za vecinu kao prethodna onda zaista nisam pametan da kazem ko ce od hladnjaca preziveti... Moto za narednu sezonu treba da bude "pare na sunce" dosta lazi, foliranja, zarade na spekulaciji, nepostovanja kooperanata itd.

Sto se tice lidera proizvodjaca, ne bih to komentarisao posebno, jer ljudi ocigledno mogu koliko god zele da "pricaju lepe price" i da bez rezultata nekoga zastupaju. Bavio sam se u zivotu raznim stvarima ali nikad i nigde nisam doziveo da nikome ne odgovaram za svoj rad i svoje rezultate. A svugde sam morao da predocim gde sam radio, koliko sam radio, koje su mi reference pa tek na osnovu toga neko tamo donosi odluku da li ce uci u posao sa mnom ili ne. Ovi njihovi predstavnici, bez znanja i iskustva, rade sta god zele pri tome samo koriste obmane i neistine i nijedan problem nikad nisu uspeli da rese. A lepo sam napisao vise puta kako jedno udruzenje proivodjaca treba da izgleda, kakvu strukturu ljudi treba da ima ali sam bio ismevan, jednostavno ljudi ne vole kad im se govori istina vise volee obmane i lepe price, da veruju u nesto nerealno, naprosto ljudska psihologija je takva a u tome igra i znacajnu meru i nas mentalitet. Ti ljudi na kraju samo rade za sebe, bore se dok nee ostvare neke svoje interese, bilo da su politicke bilo materijalne prirode ili simbioza i jednog i drugog a kada se to desi njihova borba za "prava proizvodjaca" prestaje.

@Frambuesa @Marko17 @Zoran55
To sta rade Ukrajinci napisacu u nekom drugom postu, vidim samo da nas i oni polako ali sigurno "gaze" a mi sta radimo? Zato vreme mi smo nemi posmatraci dogadjaja oko nas, nista ne preduzimamo nadamo se valjda u neku visu silu...

Pa nismo bas "nemi"... Svadjamo se na sav glas...

Meni kao (smatram za sebe) inteligentnom coveku, ne ide (jos uvek) u mozak cinjenica da ja kao proizvodjac imam neki trosak za proizvodnju, je l' te... To se svi slazemo da postoji trosak... Znati svi i sami na sta... Prihrana-Hemija kao broj jedan trosak, razne amortizacije tipa goriva i el. energije za pumpe za navodnjavanje i drugo... Pored svog vremena za rad i proizvodnju maline koje NECU da uzimam kao trosak i mene kilogram proizvedene maline kosta neka 'XYZ' cena... A onda dodje vreme za berbu i otkup iste i koliko god ona bila dobra i zdrava covek koji (uzrocno-posledicno) zavisi od mene u hladnjaci nudi samo 'XY' cenu. Da bi vi sada sa pricom oko jacanja neke tamo Ukrajine spekulisali dogodine da ce cena biti samo "X" deo cene? (ako sam dobro razumeo).

E sad, ono sto vredja moju inteligenciju i zdravu pamet jeste da kako i zasto ja moram da potrosim 'XYZ' sredstava da bi neko moj gotov proizvod kupio za 'X' para?

Ono sto ja kapiram i sto jeste logicno, pa da bi on zaradio. I to je posteno i nemam nista protiv toga.

Druga stvar, a vezano za ovo vecito raspravljanje na relaciji proizvodjac <---> hladnjacar... Ako se nekom Poljaku isplati da njegovu malinu proda za 'XY' sredstava, a Ukrajincu za samo 'X', to znaci da oni imaju mnogostruko bolje uslove od nas. I tu nam ni jedan hladnjacar ove drzave nije kriv, nego sama drzava! Jer pored svih stavki na koje placamo mi harač oni uzmu pdv...

E sad, ono sto mojom logikom razbiram jeste da bi ispred svih nas trebao da postoji neki "glavnokomandujuci" koji ce da pregovara sa nekim ispred drzave i da trazi da nam se smanje neki nameti kako bi mi mogli da budemo konkurentni. Sto u kratkim crtama znaci: Mene kilogram maline kosta 'X', ja je predam u hladnjacu za 'XY', a oni dalje za 'XYZ'...

Sto dalje znaci sta? Treba da se desi ona nemoguca misija, da se ujedine proizvodjaci i hladnjacari. No, kako od toga nema nista, ono ostaje samo mrtvo slovo na papiru, al' ajde...

Kako vi vec nagovestavate da ce cena maline sledece sezone biti manja, ja tako znam da ce cena "hemije" biti veca... I? Umesto da nas proizvodnja kosta 'XYZ' kostace nas jos koliko hoces a mi tu ne mozemo nista.

"Lako" je vama izaći iz okvira granica i oticu u Ukrajinu po maline, a ja van mog placa ne mogu i da hocu...

Mada mi pada jedna ideja na pamet... Da odemo mi lepo tamo svi da se preselimo u Ukrajinu i njima "prodajemo" nase znanje... Lepo nas unajme ljudi i mi idemo po malinjacima i drzimo im predavanja... Svaki izlazak na teren 100e :)

A ovde lepo ostanu svi 'poznavaoci prilika' a mi poznavaoci malina odemo :)

Sprdam se malo na kraju da me ne shvati neko pogresno, mada ko zna... Mada ja mislim da bi bilo ljudi i koji bi otisli da im se ukaze tako neka prilika... Bili bi sigurno fino placeni, a te pare verovatno ne bi zaradili ovde. Samo bi zaradili čir od nerviranja... Gledanja u nebo i kad ce kisa, kad ce 'ladnije vreme, ko ce i po kojoj ceni da otkupi, da l' ce neki novi insekt da se pojavi ili bakterija, itd...

Meni hladnjaca MENEX nije isplatila malinu roda 2017 g.Radio sam kontrolisani program a sad i tu malinu svrstavaju u cenu od 120 din.Nema ni prevoz koji su obecali?Ako u medjuvremenu isplate napisacu post.
Gde smo?Pricamo price o extra rodu i ceni ,lazemo sami sebe.Ovo je odraz kako mi shvatamo proizvodnju i plasman maline.Malina nije samo sadnja i berba to je skoro pa i najlakse.Setimo se iste samo pred berbu,tj.vecina Vas.

Prica se po Kraljevu da kompanija ( hladnjaca ) MONDI iz Vrdila sledece nedelje isplacuje razliku od 25din/kg proizvodjacima koji su

dobili sertifikat GLOBALGAP. .

Ostale " akontne " cene postace konacne i nece biti doplate

Da li ste mislili na GLOBALGAP kada ste pomenuli taj kontrolisani program ?.

@Proximus

Vi treba da se udruzite, proivodjaci treba da se udruze, vi treba da imate coveka koji ce vas zastupati. Ali taj neko mora da bude "igrac" a ne neko ko ce vas prodati za "tepsiju ribe" kad mu se ukaze prva prilika za to. Pisao sam kakve "igrace" mozete da dovedete , postavljao CV od takvih ljudi ali nasem coveku to ne vredi pricati, uvek se nadje neko pametan koji kaze, ma gde taj neko pa on nema sanse sa nasima... Itd itd... Toliko defetizma , negativne energije i staticnosti ja jos u zivotu nisam sreo nego kod ljudi koji se bave proizvodnjom malina. Zato me i ne cudi sto taj posao polako propada. Ne mozete ocekivati da budete staticni a da se stvari desavaju onako kako bi vi zeleli. Ovo je novo vreme, trazi nove ljude, prodorne, odgovorne, pametne, umrezene, sa iskustvom, koji su spremni da se zrtvuju za zajednicki poduhvat i koji zele da za to budu dobro nagradjeni a sve srazmerno rezultatima, fer i posteno... Ali takvi ljudi nikada i nikada vam nece reci da sve moze preko noci, nece sa vama manipulisati nece se sluziti "sibicarskim trikovima" koji kod naseg naroda prolaze stalno. Mora da se radi dan i noc, mora da se osluskuje trziste mora da se ulaze u marketing, nove proivode, moraju da da se prate trendovi, moraju da se stvaraju partneri.... To mnogi ne razumeju i zato "prodavci magle" nalaze plodno tlo da se bave manipulacijom.

Jos nismo dotakli dno jos se nismo olupali ali ce se to ubrzo desiti.

E da ovo sam zaboravio, zelite u Ukrajinu da idete? Ja sam skoro dobio ponudu od jednog rusa, zeli da otvori firmu u Ukrajini, voleo bi da me vidi u svom timu.

Ako je vama zanimljivo da radite kao konsultant i da prodajete znanje Ukrajincima mogu videti sa njim sta mu jos od ljudi treba za taj projekat.

Poslednja izmena:
Hvala na ponudi, ali teško da bih im ja nešto puno pomogao :) Ja sam iz neke druge struke, mada se snalazim sasvim korektno sa malinama s'obzirom na mali radni staž medju njima :)

Ali pre svega sam mislio na kolege sa većim radnim stažom i radom na velikim površinama...

Jeste da raspolažem većom površinom zemlje i ceo zivot živim medju istom, ali opet, možda nekom drugom prilikom :ppozdrav:

Neverovatno je da je vec oktobar mesec a da mnoge hladnjace jos nisu isplatile i onu nisku cenu u nasem kraju od ove berbe 2017 proizvodjacima, molim sve proizvodjace da poimenicno na ovom forumu posalju informacije koja hladnjaca nije isplatila sve pare proizvodjacima, to ce biti jedna od mera za iducu godinu da se zna ko placa a ko obecava cenu, (koju ne placa) dosta vise sa tim velikim igracima koji blefiraju i pale narod postene proizvodjace -"pare na sunce". Gde su sad ona silna obecanja udruzenja malinara da ce na bude preko 2 eura za otkup ? gde su sada oni lideri cute nema ih, a para nigde....gde je sad onaj Dobrivoje iz udruzenja gde su 220 dinara za svezu, gde je Terzic iz Arilja sta je sve ovo svi cute...

Osim Frambuesa koji je napisao da mu njegov hladnjacar nije isplatio obecanu cenu, ostali malinari sa ovog cenjenog foruma ocito da su zadovoljni cenom koju im je izdejstvovao Dobrivoje iz uduzenja malinara (i guslaju uz slaninu zadovoljni cenom maline) i zadovoljno trljaju obraze sa 100% isplacenim rodom. Posto je tako osim par nezadovoljnih treba ugasiti ovu temu [h=1]Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)[/h]jer su svi ostali malinari sa ovog foruma zadovoljni.... Budite zadovoljni i cutite isto ovako iduce godine KAO I SADA, kada vam cena nebude i upola od ovogdisnje....ocito da su vam Dobrivoje i Terzic napravili cenu preko "veze" ...

Mislis li Marko, da nezadovoljstvo koje iskazemo na forumu moze promeniti cenu na bolje, da ce se isplatiti razlika ili nesto spektakularno desiti?

Nece prijatelju, ama bas nista od toga, meni je isplaceno po 140din i kraj, mogu da ucem, bucem i da se spalim ispred hladnjace, njih bas zabole ona stvar

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh