Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hoces ti moju kupinu da platis 50din? Neces nikako koliko ja vidim. Pises 15din ili nece da je kupuju,ja ti dajem 50 i opet ti kriva drzava.

- - - - - - - - - -

Ovajdi se ti kad sve te cene po zemunu hvatas.nasao si gde cenu da uporedjujes. Hoces u pecenjaru a gledas cenu na pijaci. Bruka od takvog razmisljanja.nije ni cudo sto si posadio kupinu kad je bila bolja cena.tad se ne sadi

Evo mog predloga
Da minimalno ulagati,prehranu(samo ako se mora) ,zastitu (bakar-sumpor obavezno),vezanje sto redje(vidno pojeftinjuje isto, sto I smanjuje % od patogena) ,za korove (stomp agua ili sl. pre kretanja vegetac..+ po potrebi jos neki herbicid ciljano za odredjeni korov), hemijsko kosenje lastara ?…, po potrebi mozda samo jednom zastita :akaricid bakter…fungicid. (Svic ni pod tackom ..razno..ne vidim zasto bi ako nema cene..? cemu kvalitet..?) Na taj I slican nacin VIDNO se smanjuje ulog,koji mozemo nekako I alaliti ako zatreba.

Cekati berbu..!
Ako ne bude prihvatljive cene ( bar donja granica isplativosti) . U tom slucaju ,masovno svi da secemo rodne lastare. Ostavljamo samo mlade nove za narednu god. To bi rezultiralo veeomaaa ZDRAVIM lastarima za narednu berbu. A dobro bi doslo I hladnjacarima: da se otarase zalihe po veoma dobroj ceni od 30-50 hilj.t koju sada uvoze.Tako bi se napravio balans ponude-potraznje na svetskoj sceni za narednu sezonu , To bi rezultiralo da sledece god . imali bi smo vecu cenu od 200 din ,sto je bolje od ovogodisnje (najavljene 80) I sledece 100? Mi proizvodjaci ne bi smo nista izgubili ako ove god ne bi brali. Al zato bi se hladnjacari izmedju sebe glozili , oni sto sad imaju prazne (a nemaju s cime da je napune,zato sto bojkotujemo berbu) I oni sto imaju do pred berbu pune (jeftino uvezene)…Da li mozete zamisliti taj riljatiii..?

Da podkrepim…; U grupi nas ima oko 19000 cl. Od toga izgleda da oko 3000 cl. I nisu malinari .Vec neki vaaajni politicari …koji bi da ruse vlast a bole ih uvo za cenu ,zatim neki sto imajuuu 20-30 ari maline ,I njih boli k… za cenu ,jer su oni samo podguzne muve ,lobisti , (zavera) nekim hladnjacarima Ili agencijama koje vrse usluge otkupa voca za neke hladnjace. Ja njih razumem sto su oni ovde naj grlatiji. I optuzuju AV I drzavu To im je licni interes,ja to postujem.
A kako interes..: e pa ovako, ako neko za nekog otkupi 20-30 t voca…zaradi vise nego na svojih 20-30 ari .Od takvih ne treba ni ocekivati drugu pricu od ….”ja cu brati, moram”… jbg …”dobra je cena I 120 din.super”… Ovo vam pricam iz licnog iskustva…2016 sam otkup vrsio za X hladnjacu … I zaradio sam vise na otkupljenih 160 t ..nego 2017 sto sam zaradio rmbaceeeci na 3 ha svoje maline. Es da mi usluge otkupa jos nisu isplatili al obecavaju da do kraj januara ce isplatiti prvu polovinu…jbg…nada..zadnja umire.
Iprosle god hladnjaci sto sam predavao ,nudjeno mi je da otkupljujem I da im dajem kao svoju…al kad sam jeb..i emotivni patriota nisam mogao???.
E AKO bih nas 15000 clanova to bi bilo ako neee polovina…onda es trecina 33%zasadjene maline, bojkotovala berbu,NAPRAVIO bi se poremecaj I na svetskoj pijaci (deficit) . Tako bi I jevropski preradjivaci se zabrinuli ,sta da preradjuju …u martu I maju sledece god…SIGURNO bi intervenisali I poslali svoje poznavaoce –prilika …da pregovaraju ,sa nama proizvodjacima I udruzenjima ..ma to bilo I sa g.Radovicem …ako nemamo nekog samozvanog,pismenijeeeg.(nek mi oprosti.razume on)
Al,ako bi svi bojkotovali berbu ,SEM onih sto imaju trziste :kvantas I nase domace preradjivace..oni neka beru I neka zaradeee! Nemoj mo im zavideti,bar neko nek I zaradi.

Stoga MOLIM drage Macvane I Leskovcane( kod nas je prvo branje …jbg) da masovno bojkotuju,(secenjem rodnih lastara) Opet sem onih sto imaju trziste domace…(kvantas I domace preradjivace)….da ne budemo jlubomorni na njih..? Samo da VAS podsetim da smo do pre tri god imali uvek dosta vecu cenu od ostalih …e pa mozemo da jedne god. I da gubimo ceo rod. Ako se cena nebi promenila Siguran sam da bi nas primer sledila I ostala malinogorja. Daj da se urazumimo….ono “zauvar je” …”ja moraam”…nas sve j..e …vise one sto beru (al nisu svesni toga) nego one (nas)sto neberemo… (nista nije moranje)….pomislite na one sto ih grad obro, a zive samo od maline…?”preziveli su” …! AL zato u narednom periodu bi nam se vratilo duplo ..? I vise…. Logicno zar neee.
Hajde da vec ove godine…kad je sve tako, kako je…da napravimo ravnotezu ,ponuda-potraznja na svetskoj pijaci. Mada sam ubedjenja …da je ponuda manja od potraznje …al da je u pitanju nekakva zavera …. nista se slučajno ne desava. Sve ide po planu i polako. Neko je znao da treba kod nas Srba udariti u porodicu i u tome je uspeo....itd..
Stoga ,POZIVAM sve one koji imaju velika …. (zeludac) da u pocetku berbe ,masovno secemo rodne lastare….znamo da nece hteti svi…al ni u rat ne idu svi ..vec max 23-25%....videce te da ce u tom slucaju I drzavni organi reagovati…I da ce pasti neka I prekrsajna prijava…sigurno…? Ne gledajmo na one sto …Nee… pa oduvek je bilo ..kukavica ,izdajnika..iii..? 20% JUNAKA ..resava svaku bitku.
Ukratko ..? Osvrnuo bih se na one sto pogresno misle..o velikim I malim…. Veliki ..tacno je da imaju nesto vecu cenu ..al to je samooo 10 din…To ni izbliza ne pokriva troskove.. samo 1 (a ima ih vise) primer: kad na plantazu dovedem 50-70 beraca ….moze te li zamisliti kolko medju njima ima NEEprofitabilnih,ne produktivnih…al sta raditi snjima…neeee u za zid..pa treba I oni da zive..? A to …kalkulator…I nista ne rade …..zar zaista neko misli da je lakse organizovati ..veci broj radnika (I ne rad…) nego brati malinu….Pa to moze misliti samo neko ko nema poj.. I ko se nikad nije isprobao u organizacionim poslovima…?
Jos samo da dam povoda ….da me lincujete…? Prihvatam!
Kako u ovoj grupi tako i na forumu …Stalno citam mobuloze…. Drzava kriva ,AV I njegov brat…iii …stalno ( neki namerno,neki ne namerno…,iz ne prepoznavanja stv..) ..i odvracaju od prepoznavanja pravog krivca.
Daj te mi VALIDAN dokaz..da me je 2017. Opljackao AV I drzava …ja odmah cupam I ovo malo kose sto imam…zato sto nisam brao od prvog grama do zadnjeg … predao svojoj drzavi po bilo kakvoj ceni.
Zato sto ja voliiim svoj narod,svoju drzavu,svoju vlast .Isto kao I svoje sinove..pa maaa kakvii god da su I spreman sam (za nabrojano) da se zrtvujem po bilo kojoj ceni. I nee bi ih menjao ni za sta bolje. Jer sve to je moje –nase.
Moja razmisljanja idu u pravcu da me (nas sve..? ) opljackali neki :monopolisti ,lobisti….iii…?
Da Vas podsetim : vise zarade za aganzman.. I neki portiri u neeekim hladnjacama…nego neka porodica na 30 ari maline….A za otkup,transport ,lobiranje… da ne pricamo.
Bog se javi! Srecani Vam –nam praznici.

Mislim da je pametnije da obratis paznju na poletov post s obzirom da je izneo neki prvi konstruktivan i realan korak. Konacno da vidimo nekoga ko je pre svega covek,pa tek onda proizvodjac.

Vas dvojica imate privatne poruke pa se dopisujte.Pisite u granicama teme,nemoj opet posle da kukate na demokratiju.

Procitaj sa paznjom ...20% junaka resava svaku bitku...A to kod nas u Macvi pocinje i ranije ili isto kao na jugu....Loznica je skoro uvek naj topliji grad..?

Aj da im nadoknadimo to ne branje.eto tako te podrzavam ali da njima propadne a mi da profitiramo mozda. E pa nite to lepo

- - - - - - - - - -

A sto bi bilo lose ??/ ni u rat ne idu svi..?

Pa nece.eto oni ce cenu da ti obore i reci ce PA NE GUBE SVI

- - - - - - - - - -

Zalosne su cene ispod 1,5e i 0,5e malina, kupina ali na takvo razmisljanje da se ja pitam poceo bih sa 300 pa posle 15 dana 50din

@ pole

Sve to dobro zvuci Pole,ali se bojim da u praksi ne moze da se izvede.Ne moze da se slozi deset ljudi,a tek hiljadu.A i tesko da bi 20% ili 30% junaka resili ovu bitku jer rod od godine do godine varira u tom procentu.Ne mogu se tek tako napraviti poremecaji na svetskoj berzi jer se malina zamrzava i cuva po par godina.Evo i sada cene su pale 14%,za oko godinu dana,ne moze u kratkom intervalu da varira 50%.

Mislim da ste u pravu za AV-a.Neki precenjuju njegovu moc.Ovde ima stranih igraca kojima se ne moze manipulisati na taj nacin.

Za nas je najbolje resenje drzavni pritisak na hladnjacare.Stalno slati sve moguce inspekcije da ih cesljaju,svaku nepravilnost ostro sankcionisati visokom novcanom kaznom itd.Znaci odlucno stati protiv monopola u interesu radnog naroda.

Jevto,imas li na umu da se i dan danas pojedini hladnjacari kontrolisu i vise nego redovno,a s druge strane postoje i oni KOJI SU ZASTICENI OD SVEG I SVJA !

Kako mislis da se to promeni ? Kako mislis da nedodirljivi postanu dodirljivi ?

@ pole

Sve to dobro zvuci Pole,ali se bojim da u praksi ne moze da se izvede.Ne moze da se slozi deset ljudi,a tek hiljadu.A i tesko da bi 20% ili 30% junaka resili ovu bitku jer rod od godine do godine varira u tom procentu.Ne mogu se tek tako napraviti poremecaji na svetskoj berzi jer se malina zamrzava i cuva po par godina.Evo i sada cene su pale 14%,za oko godinu dana,ne moze u kratkom intervalu da varira 50%.

Mislim da ste u pravu za AV-a.Neki precenjuju njegovu moc.Ovde ima stranih igraca kojima se ne moze manipulisati na taj nacin.

Za nas je najbolje resenje drzavni pritisak na hladnjacare.Stalno slati sve moguce inspekcije da ih cesljaju,svaku nepravilnost ostro sankcionisati visokom novcanom kaznom itd.Znaci odlucno stati protiv monopola u interesu radnog naroda.

:ppozdrav:Svaka cast..! neke stvari su mi sad jasnije...

Jevto,imas li na umu da se i dan danas pojedini hladnjacari kontrolisu i vise nego redovno,a s druge strane postoje i oni KOJI SU ZASTICENI OD SVEG I SVJA !

Kako mislis da se to promeni ? Kako mislis da nedodirljivi postanu dodirljivi ?

Pa oni osteceni treba da ukazu javno na one povlascene,da se zale.To nije nas problem,mi imamo svoje probleme kao proizvodjaci.

Vidim pisu o hladnjacama pa sam zato popricao o toj temi.
Ali da li mislis da mali hladnjacari smeju da izadju i kazu javno bilo sta protiv hladnjacara koji su pod zastitom drzave ?

Scenario bi bio da bi im stizale inspekcije svaki drugi dan dok im ne pogase hladnjacare,zvuci naivno ali to je tako.

Ps ocekujete da neko ustane i pobuni se,a kao sto kazete neki sa 30ari maline ne otvaraju usta kao da im maline stvaraju zlatni nektar,kako onda ocekivati od nekoga ko je kreditu recimo 150 000 eura da bocka drzavu ?

Rekao si da imamo probleme kao prozivodjaci.
tacno
ali ne mogu u celom lancu vocarstva samo biti povlasceni proizvodjaci,svi moraju imati svoje mesto na lestvici i svi moraju uravnotezeno profitirati,ili gubiti.

Sustina je kad se gubi da svi gubimo,kad se dobija da svi dobijamo.

ne mogu ja da dobijam a da 10 porodica gubi zbog mog dobitka

to je cinjenica...

@pole

Evo da ja nesto napisem. Pole sve sto vi zagovarate je jedna vrsta udruzenja proizvodjaca stim sto se vase ideje te borbe znacajno razlikuju od mojih ideja. Ali podrzavam svaki vid zajednicke borbe podrzavam jer jedino zajedno se mogu ostvariti neki rezultati. Druga stvar je sto ja ne verujem da je vas nacin borbe realan da se u delo sprovede jer jedno je pisanje na forumu a sasvim drugo kad onaj mora da pusti da malina propada. 100 puta je do sada toba bilo , onaj obeca da ce da prosipa malinu a ide krisom da je bere, sta ce nije on kriv treba nekako preziveti.

@jevto

Ideja od Pola mi se ne svidja, ali kakva je vasa ideja, vrsiti drzavni pritisak na hladnjace, pa sta je to, kakvo je to resenje? Koja to glupost, jer treba drzava pritiscima i ucenama da natera nekoga da plati nesto sto on , oni ne zele??? Suludo resenje, jer to vodi u anarhiju, zatvoren sistem, sistem kome smo davno rekli zbogom. Ne mogu da verujem da se neko u 21 veku zalaze za politiku pritisaka da bi se ostvarili neki ciljevi. Da ste rekli subvencije, drzavni protekcionizam sta god, ja bih razumeo ali ovo nikako ne mogu niti podrzavam.

Jasno mi je da volite da polemisete i ono prskanje u januaru je bilo u svrhu zapocinjanja rasprave.No,prvo bi trebalo da primenite onu izreku "Ispeci pa reci".Nedosledni ste,prvo kukate na sav glas na zaveru protiv proizvodjaca,a sad su odjednom hladnjacari ugrozeni.
Nemojte se vi brinuti i boriti za hladnjace,tu su razni poznavaoci kojima je to posao.Ako ste proizvodjac brinite o svojim problemima koje iz prve ruke poznajete.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh