francuz
Prijatelj Foruma
A sta bi za subvenciju, jel ona ostaje proizvodjacu ili otkupljivacu silaze, nije receno @bbq ?
Sta bi za moj odgovor @bbq
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
A sta bi za subvenciju, jel ona ostaje proizvodjacu ili otkupljivacu silaze, nije receno @bbq ?
Rekao sam to tome već u jednoj od prethodnih poruka.. U subvencije se ne razumem, ali ako proizvođaču sleduje nešto od države, nemam ništa protiv da on to uzme, mene to ne zanima.Sta bi za moj odgovor @bbq
Konkretno vezano za taj sirak sam pričao sa predstavnicima KWS-a, iza nedelje ću imati sastanak sa njima da dogovorimo koju količinu semena bi mogli da mi obezbede za narednu godinu, jer kako sam ih razumeo ta sorta je još uvek u nekoj proceduri ispitivanja pre uvoza.. Inače mi je rekao da taj bulldozer postiže prinos od 90t/ha.Inace Na vasoj fotografiji,gde ste tablom na kojoj pise KWS Buldozer odmeravali visinu,je stocni ( krmni ) sirak....Sorgum vulgare sudanese......imate sirka za zrno,za metle,za sirup i ovaj krmni koji daje najvece prinose zelene mase.
Kao što sam obećao juče, evo ovo je tabela koja prikazuje koliko se biogasa dobije od 1 tone substrata:
Kravlja balega, 12-15% TS, 35-45m3
Svinjsko đubrivo, 3-9% TS, 20-35m3
Kokošije đubrivo, 10-29% TS, 60m3
Livadska trava, 18% TS, 98m3
Detelina, 20% TS, 900-1000m3
Kukuruzna silaža, 28-35% TS, 168-180m3
Biogas sadrži otprilike 50-60% metana, ostalo su primese
Tako mi stoji u tabeli, doduše tabela je na Nemačkom ali "Klee" bi trebalo da bude detelina...Detelina, 20% TS, 900-1000m
Ovo za detelinu si pogresio 100%...nemoguce je,logicki gledano,da je tolika razlika od ostalih kultura.
U KWS-u sam pričao sa Dr. Zdravko Hojka, i on mi je rekao da je taj bulldozer u nekoj fazi ispitivanja, nešto što treba da odrade valjda da bi dobili dozvole za uvoz, ne razumem se baš u to, ali mi je rekao da će pokušati da za sledeću godinu obezbedi semena za jedno 50 hektara da možemo da napravimo neku oglednu parcelu i probamo kako izgleda.Oće li semena to Buldožera biti u prodaji ove godine?
Jesi siguran? Možda ja nisam dobro čuo ovoga iz KWS-a, ali mi 190 t/ha izgleda previše...Krmni sirak KWS Bulldozer daje prinos od 190 t/ha,
Šta to tačno znači dva otkosa? Da li se on isto sadi na proleće pa do jeseni se dva puta skida, ili je taj drugi otkos posađen na jesen?Da, dva otkosa x 90 t = 180 t
Prinos od 190 t je postignut u Nemackoj, a posto se radi o novoj sorti nije puno rasprostranjena.
Oni tamo pričaju o nekim naprednim stvarima, a ja još uvek ni osnove nisam pohvataoPretresi malo link koji sam okacio....imas sve o sirku i agrotehnici.....!
Mozda si i u pravu...logicki mi odudara.Ali kada se setim slike ,,naduvane,,krave koja se prezderala deteline i zatim crkla.....?
A sto se tice deteline,narocito lucerke,za prinos nisi u pravu.Ona ima 6-8 puta manji prinos sena,ali zelene mase u vise otkosa u toku godine jednako ili cak i vise od silaznog kukuruza