Ako uzmete u zakup moju zemlju npr i finansirate proizvodnju,odredite agro tehničke mere(kad,kako i šta da se uradi) .
Da li vi garantujete da će te odrediti redosled agrotehničkih mera bolje nego ja?
Razlog što mi hoćemo da stručnjak odredi kako će teći kompletan proces je što ne želimo da se štedi ni na čemu, i da se sve odradi kako se narodski kaže po PS-u. E sada, ako ste vi toliko sigurni i poznajete sigurno svoju zemlju najbolje, ja ne bi imao ništa protiv da kažemo da ćete proizvesti minimalno toliko i toliko tona po hektaru, i imaćete toliku zaradu po toni.
Ono što ja ne želim je da naprimer proizvođaču prebacim 50.000 evra za đubrivo, on kupi đubriva za 30 hiljada, baci za 20, a ostatak na svoju njivu i boli ga uvo.. Čak i da ne napravi prinos, on je opet zaradio na tome i njemu je svejedno, a meni nije jer ja onda manjak silaže moram da kupim po paprenim cenama i da platim ko zna koliko za transport.
Da li subvencija ide meni kao i do sada ili vama pošto sam vam dao zemlju u zakup?
Iskreno, to nemam pojma.. Koperanti sa kojima sada radimo ionako nemaju pravo na subvencije tako da se nisam susretao sa time... Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv da koperant uzme koliko god može subvencija od države, to je njegova stvar.
Troškovi transporta spadaju na proizvođača ili poslodavca? (trenutno sam nosim svoju robu u magacin(silos))
To je predmet dogovora. Trenutno sa jednim koperantom imamo dogovor da mi radimo skidanje i transport, a drugi je insistirao da to on sam radi jer ima sopstvenu mehanizaciju... Nemamo ništa protiv u bilo kojoj varijanti, samo je bitno da to bude što bliže nama kako bi bilo ekonomski isplativo.
Ako imate nekorektnog koperanta pa dok ne uđete sa kombajnom u njivu on plati 5 radnika da beru ručno dok je stabljika još zelena! Kako takav problem rešiti?
To je problem koji delimično rešavamo sa ugovorom da smo mi zakupci te zemlje, tako da na kraju krajeva možemo pozvati policiju jer je u pitanju čista krađa... Samo ne znam šta bi tih 5 ljudi radilo ručno u njivi punoj zelenog kukuruza? Kakvu štetu oni mogu da naprave?
Jel je krajnji rezultat plaćanje po toni ili ima i bonusa po ha (fiksna cena)?
Krajnji rezultat je plaćanje po toni, kamion se važe kod nas na baždarenoj vagi na ulasku i izlasku, i to je težina koja se priznaje i plaća.