Postovanje svima.
Posto sam nov u svetu povrtarstva ovaj forum je najbolja stvar koju ova grana poljoprivrede ima. Sve pohvale svim clanovima koji nesebicno hoce i zele da pomognu nama pocetnicima. Zato se unapred zahvaljujem svim ucesnicima ovog foruma na svim savetima i sugestijama koje sam do sada procitao.
Jesenas sam napravio mali plastenik(40m2) za sopstvenu proizvodnju povrca (sto bi se reklo za licnu upotrebu). Procitao sam neke knjige, brosure, trazio savete ... ali teorija je jedno a praksa drugo.
Iako je ovo mala povrsina plastenika i verovatno bi mi bilo bolje da kupim gotov rasad, zeleo sam ipak da probam sam da ga ogajim.
Imao bih par pocetnickih pitanja za vas, pa ako je neko raspolozen da mi da odgovor.
Naime, posadio sam paradajiz, papriku i krastavac.
Paradajiz i krastavac su nikli (nije mi sad aparat tu pa ne mogu da postavim slike). Da li neko moze da postavi dve uporedne slike, jednu normalne visine rasada, a drugu kada je izduzen u prvih 1-2-3 dana nicanja. U knjigama pise da je to najosetljiviji deo i da treba odmah po nicanju smanjiti temperaturu na nekih 10-13C da ne bi doslo do izduzivanja rasada. E sad je tu meni bio malo problem sto nisu svi nikli odjednom (uglavnom jesu, ali 4-5 je tek kretalo, a ostali su se vec izdigli). Ja sam mu odmah spustio temp i sad se vidi razlika u biljkama. Neke su vislje neke su malo manje. Ali je problem sto mi je na toj temeraturi ovi sto se jos nisu totalno ispravili stali. I sav je nakako poceo da se skuplja (listovi da se povijaju na gore, neki se jos nisu rasirili i td.). Posto ja ne radim ovo komercijalno nije mi toliko bitno da li ce stici 15 dana ranije ili kasnije, ali zelim da imam nesto sto sam sam uspeo da odgajim (nadam se da me razumete).
Krastavac je vec prica za sebe jer koliko sam shvatio iz ranijih postova, on ne trpi promenu temperature tako da sam verovatno uprskao stvar jer je on tretiran isto kao i paradajiz.
Paprika mi jos nije ni nikla jer za nju ocigledno treba veca temperatura koju sad pokusavam da dobijem sa grejaliciom, ali izgleda slaba vajda. Nju cu verovatno ponovo da sadim, ali ovoga puta pravim grow box samo za nju da bi mogao da kontorlisem temeraturu.
Inace sve to mi je u istoj sobi pa mi je problem da jedno grejem a drugo da hladim. Trenutno su mi kontejneri sa paradajizom i krastavcem pored prozora gde je temp manja.
Ince sve je posadjeno u istom supstratu (ne znam kako se zove) 250l je kostao 1650din i tretirao sam ga previcurom (obicnim) prilikom sadnje.
Sve sorte su sa instituta iz Smederevske palanke.
Paradajiz - Balkan F1
Krastavac - Renesansa F1 i
Paprika - Virdzina
Koliko sam procitao, cini mi se da niko ne koristi ove sorte. Predpostavljam da i nisu bas dobre cim ih niko ne praktikuje ali su meni bile dostupne (i najskuplje) pa reko da probam.
Hvala svima u napred