Proizvodnja paradajza u plastenicima

Ima li ko iz backe da mu preteklo njivskog paradajza sljivar ili nest od jabucara.Treba mi oko 500 kom
 
Filipe,imao sam iste probleme,fali gvozđa ali samo dodavanjem njega nečeš rješiti problem jer mi se čini da mu fali i malo azota .Pojačaj azota par puta i ako je visoki paradajz ,ostavi još koji list na zaperku jer vidim da gubi snagu,ako je visoki
 
Imam dve sorte RZ mahitos i Semenis optima na optimi je ovo manje primetno.Negde je 1m 1.1m visok.Pustio sam malu kolicinu gvozdja niz KPK pa videcu.
Hvala na odgovoru pusticu i malo azota ovih dana mozda oprskam radi brze dejstvo.
 
Mislim da gresis.
Gvozdje treba ici folijarno, tako su meni bar pricali neki iskusni proizvodjaci........... pa tako i ja ovde pisem.
Gvozdje je dobro i da biljka razvije 5-u i 6-u cvetnu granu.
Posle prskanja treba popiti pivo i povratiti se pa ja to obavim pred vece, ali ne moram bas sve da otkrijem:osmeh::ppozdrav:.
A mozda zaradim pivo........ ko zna.
 
Jura je u pravu,gvožđe je nabolje preko lista,ima tu i vlastitih iskustva. Prema nekim promatranjima,folijarno ga usvoji 75 puta bolje.Ima još zašto folijarno,gvožđe se teško seli po biljci,zato uvijek fali na novim listovima i strahovito se lagano kao i azot ispire u zemlji.Znači sa svakim zalivanjem gubiš gvožđe u dublje slojeve
 
Jura da si blize dobijo bi i dve piva......nisam nikad dodavao gvozdje u plastenike......ali redovno ga dodajem u vocarnik.Ima par kruske koi uvek imaju manjak pa zamutim u kofu vodu i zalijem u koran,za par dana lisce odma od zutu dobije tamnu zelenu .
Zatoa sam i u paradajz dodao preko KPK.
I jos jedno kad ste vec razpolzni,ovde u jednoj drugoj temi mislim u Djubrenje jedan kolega je rekao da je KAN dodavao preko lisce.Jel to pametna ideja mada sigurno znam da mnogo tesko moze 100% da se rastopi.
 
Zar nije da urea najbrze djeluje preko lista? Moze li u slucaju nedostatka azota,ako moze 50gr na 20litara ili?

Poslano sa mog Hitman_DG850 koristeći Tapatalk
 
Mene su učili: Urea preko lista, KAN preko korena.
Preko lista 5 grama na 1l vode, preko korena 1 gram na 1 litar vode. I NPK đubriva tako koristim.
 
Daruši je u pravu.Preko lista urea jer je azot u amonijskom obliku,list ga prihvača odmah,dok korjen amonijski oblik mora preraditi,treba mu dva do tri tjedna.Kan je azot u nitratnom obliku gdje ga korjen odmah prihvača a list ne može prihvatiti
 
Zaboravih da napišem, pre rasađivanja u redove pobacam 3x15 NPK. Ureu kao prsten pospem po zemlji oko korena stabljike biljke, par cm udaljite od stabljike. Azot iz Uree preko korena usvaja za oko mesec dana.

Upravo zbog stanja azota nitratnog ili amonijačkog treba obratiti pažnju na tekst deklaracije ambalaže pre načina tretiranja biljaka.
 
Da nije puno 5 grama uree na na litar vode? Strah me da ne sagorim biljke. Tretirati uveče ili ujutru-? Sta vele iskustva?
:osmeh:
Moje iskustvo govori da ne sagorim biljke, mada ti znaš šta imaš u zoni korena biljke. Kod mog paradajza vrh je ''utanjio'' pa mu moram dodavati azota. Zapravo to i činim folijarnom primenom Kalcinita, NPK sa više azota a pre neki dan i Ureom. Dodao sam pregorelog stajnjaka pre rasađivanja.
Inače i rasad dok je još u saksijama ako treba da poguram oprskam Ureom, ali ima i tu nekih finesa da ne bi pregoreo isti.
Uvek tretiram ujutro kada je u najavi sunčan dan, ajd sada malo biologije nadam se da je nisam zaboravio: jer ujutro otvaraju na listu stome... i usvajaju sa vodom procesom difuzije i hranljive elemente ali i zbog procesa fotosinteze (svetla faza).
Frenky, radi kako misliš da je najbolje.
 
Poslednja izmena:
Tako je, u tekstu i piše da treba i neki od fungicida ubaciti prilikom prihranjivanja folijarno. Naime, zaboravio sam to da napišem, zgodno je tek malo fungicida ''na vrh kašike'' dodati prlikom prihranjivanja (voditi računa o karenci!) da ''zabuniš'' gljivice.
Ovo uzmi sa rezervom: učili su me da je sličan biološki sastav biljke i gljivice te da obe vole azot.
 
Zna li ko sta koji je razlog ovih bijelih fleka na plodu
2b038774657d69afb59e42e1005c9cbe.jpg

322a254b95993a5f7719a49e71bbeecf.jpg


Poslano sa mog Hitman_DG850 koristeći Tapatalk
 
Nazad
Vrh