Evo me nije bilo nekoliko dana na forumu, i sada sam ga otviorila i našla pp - upit @zorana o problemu. Najprije sam mu odgovorila i tek sada vidim da je problem iznesen i ovdje.
I ja sam zaključila da se radi o fosforu, sad, dali manjku ili višku - ali sada kada razmislim, mogao bi biti višak, pošto su rubovi oštečeni - ako su oštečenja počela prije nego su žile lista dobile ljubičastu boju..
U svakom slučaju - ili je nedostatak ili višak - @zoran će znati šta je radio - jeli ga je dodavao ili nije - ako nije onda je ili manjak zbog manjka u zemljištu, ili niskog ph - 7 ili preko sedam, pa je zblokiran, ili je doodavao kalcijnitrat sa npk gnojivom zajedno, ili ima nekih drugih hranjivih elemenata u suvišku, pa je neki od njih blokirao fosfor - disbalans hranjiva.....
Predložila sam, ako nije trovanje biljaka fosforom - folijarno fosforno svaka dva dana tri puta za redom, pa onda svaki četvrti, peti dan dok se biljka ne oporavi.
Teško je reći kada se ne znaju svi parametri, jer ako fosfora ima previše, onda ćemo samo pojačati problem.
Ono što je naveo da je koristio je meni nepoznato i ne znam o čemu se radi.
@tvrdoglavi, slažem se sa tobom, to sam i ja neki dan rekla tammo na našem forumu - male biljke, mlade, su ko male bebe - zapravo im i ništa ne treba osim majčinog mlijeka - čste zemlje - dok malo ne poodrastu.Stavljamo im gnoj i mineralno u ppredsjetvenu pripremu, i imaju za start i više nego dovoljno hrane.
Čemu toliki tretmani svim i svačim - to je bespotrebno bacanje novaca i potencijal za probleme i štetu.