Pozdrav Piksi. Ne bih da ih reklamiram, vidim da dosta ljudi sa foruma koristi ibeka-panto predstarter, samo mislim da mu je cena dobra, tj. poskup je ali dobar start prasadi nema cenu. Kod mene iskreno koristimo gebijev peletiran starter sa 20% sirovih proteina, cena je oko 36 din/kg, zadovoljan sam, nije vrhunski ali je dobar, pogotovo što se moji ne bave prvenstveno svinjarstvom. Idealno bi bilo koristiti do 15 kg telesne mase prasadi, ali je to skup sport u srpskom svinjarstvu te već sa 10 kg možemo preći na domaću radinost sa odličnim premiksom i kvalitetnim hranivima, znači bez buđavih žitarica, užeglih sačmi i pogača, bez mekinja itd. Ali o tom možemo u temi recepture ili koga zanima na pp, već par puta sam opomenut za off topic. Nije bolje da duže sisaju, tj ne preko 5 nedelja maksimalno. Evo zašto. Već od 14 dana uzrasta mleko krmače ne podmiruje u potpunosti potrebe za maksimalni rast prasadi, tj kad bi se prihranjivali uz to što posisaju bolje bi napredovali. Taj deficit se povećava sa uzrastom, što su stariji veći je i deficit. Zato treba početi sa prihranjivanjem u uzrastu od 7 dana, da bi se prasad navikla i zainteresovala za hranu, da bi od 14 dana počela da je konzumiraju. Drugi razlog je isrpljivanje krmače, pa posle teže ulazi u estrus, prasi manje leglo itd. Nema na čemu, samo ako je od koristi.